Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отказът от руски въглища и газ накара Полша да събира дърва. Да се готви ли България?

„Дървена треска“. „Прогнозата е катастрофална”. С тези думи полските медии описват вълнението, което внезапно избухна в тази страна. Уж Полша имаше свои собствени въглища и "газова независимост от Русия", с които нейното ръководство се хвалеше толкова много. Сега поляците са принудени да събират съчки в горите, за да се стоплят през идващата зима. Какво стана?

Още в края на март полският министър на климата и околната среда Анна Москва се похвали, че планът на Варшава за спиране на руската енергия ще бъде "по-амбициозен" от този на Германия. Няколко дни по-късно полският премиер Матеуш Моравецки представи "радикален план" за отдалечаване от руските енергийни ресурси, включително изоставянето на въглищата от Руската федерация. Освен това Варшава отказа този вид гориво по своя инициатива, без да чака съответното решение на целия ЕС. „Изпращаме законопроекта в парламента и с подписа на президента ще въведем тотално ембарго върху въглищата. Надявам се, че през април, най-късно през май, ще има пълна забрана за износ на руски въглища“, каза Моравецки. Министър-председателят допълни, че Варшава изисква същото от всички останали членки на ЕС, които внасят енергия от Русия.

Полските управляващи политици настояха подобен забележителен акт да бъде одобрен възможно най-скоро. А на 15 април президентът Анджей Дуда подписа закон за ембарго върху доставките на въглища от Русия. Освен това, според този документ, вече е забранено транзитното транспортиране на въглища от Русия, Беларус и Донбас през територията на Полша. Властите призоваха народът да се радва на такова изключително постижение.

Сега, по-малко от два месеца по-късно, последствията от това „постижение” се показаха в целия си блясък. В момента въглищата, добивани в страната, се разпръскват буквално моментално. „Ежедневно за продажба в онлайн магазина ПГГ шест хиляди тона въглища пристигат, но искат да купят многократно повече. Случва се сървърите на ПГГ да получат едновременно поръчките на 70 000 души“, казва основната компания за въглища в Полша, “Полска Група Горнична” (ПГГ).

Въпреки че всички производствени обеми се продават и обемът на покупките е изкуствено ограничен, все пак няма достатъчно въглища. Анна Москва наскоро съобщи, че полската държавна компания ПГГ е поръчала доставката на осем товара с въглища по 700 000 тона всеки от Колумбия, САЩ, Австралия, Индонезия и Южна Африка. Проблемът е, че ако преди година котировките на въглища в Европа бяха на ниво от 82 долара за тон, то през юни те са 327.

В интервю за националното радио депутатът от Сейма от ПП “Гражданска платформа” Павел Пончилюш обвини правителството, че твърде много е прибързало с налагането на ембарго върху доставките на руски въглища. „Преместваме се от стена на стена. През последните години правителството доведе ситуацията до точката, в която вносът на въглища от Русия надхвърли 10 милиона тона. Сега имаме рязко намаляване на вноса, което до известна степен засяга Русия. Но много повече удря обикновените поляци, които имат печки на въглища“, предупреди политикът.

Той отбеляза, че нищо не пречи на правителството да действа по-рационално. „Проблемът е, че подобни радикални решения бяха взети твърде прибързано. Трябваше да го приемем малко по-спокойно. Правителството има привилегията да притежава документите и да може да провери капацитета на въглищните портали по пристанищата и нивото на производство в страната. Сега знаем, че увеличението на производството е въпрос на година и половина“, каза Пончилюш.

Още по-остро се изказа бившият министър на икономиката на Полша, бившият шеф на държавната енергийна компания ПГНиГ Пьотр Возняк. Той заяви, че Полша разполага с достатъчно находища на въглища, за да задоволи собствените си нужди. Въпреки това, вместо да разработва находища, правителството вдига цената на въглищата, каза той. „3000 злоти за тон въглища, които се използват за отопление и до голяма степен за готвене, за отделни домакинства е убийство, бедствие!“, каза бившият икономически министър.

Правителството видя изход от ситуацията в използването на местно "биогориво". „Разширяваме достъпа на поляците до самостоятелно добиване на дървесина от гората. Говорим за събиранепредимно на съчки. Но можем да предоставим на жителите и по-дебели трупи“, каза Михал Гзовски, говорител на Главната дирекция на държавните гори на Полша. Той уточни, че за разрешение е необходимо да се подаде молба до горския, като той ще посочи подходящо място за дървесина. Можете да събирате само паднали трупи с дебелина не повече от седем сантиметра.

Властите предприеха тази стъпка поради огромния брой искания от населението. „Тази година, след началото на войната в Украйна и поради проблеми на енергийния пазар, броят на исканията до горските стопанства се увеличи – с молба да посочат територии и да се съгласят да събират съчки в близките гори“, казва Едвард Сиарка, заместник-ръководител на Министерството на климата и околната среда на Полша. Служителят уточни, че като цяло възможността за събиране на съчки със съгласието на горския е съществувала винаги - само че преди хората не са се интересували от това. Никой не си е мислел, че през XXI век възможността за събиране на мъртва дървесина в горите отново ще стане актуална, защото Средновековието отдавна е приключило.

Опозицията веднага обвини управляващата партия "Право и справедливост", че злоумишлено докарва поляците до мизерия.

„Всички ще събираме дърва за огрев. Защото изглежда, че това е последната идея как да се предотврати полската бедност, която „Право и справедливост“ са подготвили за всички нас“, каза иронично Доналд Туск, лидер на опозиционната партия „Гражданска платформа“. „Добре дошли в света на приказките на Крашевски!“, пишат с горчив сарказъм някои жители в социалните мрежи. Това се отнася за полския писател от XIX-ти век Йозеф Крашевски, известен с разказите си за предхристиянска Полша, когато там са живели езически племена. Интернет потребителите започнаха активно да публикуват лафове, злонамерени публикации и коментари по темата за щедрото разрешение на министерството на климата.

Прессекретарят на регионалното управление на държавното горско стопанство в Люблин Ева Пожаровчик обаче не вижда нищо смешно . Тя обяснява: „Това е връщане към традиционния начин на отопление на къщите. Съчката не е нищо повече от малка дървесина, използвана за енергийни цели. Днес това е най-евтиното гориво в Полша”.

Поляците отговориха на новината за съчките със значителен шум. До какво доведе това, пише полското издание на “Впрост”. Властите вече трябва да наложат ограничения за събирането на дървесина (например до 30 кубически метра ), тъй като служителите не очакваха толкова масов наплив от граждани, които са гладни за този вид „биогориво“. Безпрецедентно увеличение на посещенията в горите се регистрира в цяла Полша - от Гданск до Краков и от Бялисток до Познан. В тази връзка хората отново се напомнят, че за събиране на дървесина е необходимо да се получи съгласието на горските, а събирането на дърва за огрев в гората без съгласие се наказва с глоба до 250 злоти.

Полската преса изобразява характерните признаци на "дървесната треска", която се разрази в цялата страна. Телефоните в търговските обекти се задръстват от обаждания, а да имаш връзки в дъскорезниците вече има значение. "Не. Не знам кога ще се появи“, чуваме от търговец на дърва близо до Люблин. Думата "продавач" не е подходяща, защото в момента нищо не може да се купи нищо. Няма дърво. Подобно на много други места, които проверихме. Това продължава вече няколко седмици. Щом се появи тази дефицитна стока, тя веднага изчезва. Преди година, през есента, трябваше да се плащат около 250 злоти на кубик дърва за огрев. Днес е много повече. „Наскоро цената стана 345 злоти“, казва един от нашите събеседници от магазина. „Но чух, че сега ще струва 500 злоти“, добавя той.

Средната цена на дървата за огрев се е повишила от 213 злоти за кубик през 2021 г. до 298 през 2022 г. – като в някои случаи горната граница достига 700 злоти. Това обаче не спира отчаяните купувачи. Хората трескаво звънят на горските стопанства, но навсякъде чуват едно и също – вече няма дърва, всичко е изнесено.

Дадени са показанията на поляк на име Павел - отоплява къщата си на газ, но има и камина. Сега Павел използва камината си, за да намали сметките си за отопление. Той купуваше от три до пет кубика дърва годишно. Тази година цените на газа са толкова високи, че смята да изгори седем кубика, но не е успял да ги купи от никъде. В крайна сметка с помощта на семейството и приятелите той намира запас от букови трупи, които никой все още не е купил – в дъскорезница, намираща се на 60 км от къщата му. Павел трябва сам да носи скъпоценната дървесина у дома, но това затруднение не помрачава радостта му.

Полската асоциация на независимите профсъюзи "Солидарност" посочва, че прогнозите за отоплителния сезон за зимата на 2022-2023 г. са изключително тревожни. Според нея днес поляците навсякъде стоят на опашка за въглища и се записват, за да събират съчки в горите.

Но високите цени на енергията имат отрицателно въздействие не само върху потребителите, но и върху топлоелектрическите централи. Цената на въглищата за отопление се увеличи с над 72 процента. Икономистите все повече са склонни да вярват, че отоплителният сезон ще завърши с фалит за много регионални топлофикации. „Много топлофикации тази есен и зима ще бъдат на ръба на рентабилността. Не става въпрос за липса на печалба или пари за повишаване на заплатите, а за оцеляване. Прогнозите за тази и особено за следващата година са катастрофални“, категоричен е Дариуш Гирек, ръководител на регионалния отдел за отопление на „Солидарност“ в Катовице.

Според него загубите могат да бъдат компенсирани, ако тарифите за отопление за крайните потребители се увеличат с триста процента. „Ние сме между чука и наковалнята. Разбираме, че хората няма да издържат на такова увеличение. Но не можем да изискваме мините да ни продават въглища под себестойността“, казва Гирек.

Властите обаче обещават да оправят всичко. „Молим ви да не се паникьосвате, да не купувате скъпи въглища“, каза Анна Москва пред репортери. Тя отбеляза, че в момента някои частни фирми, на фона на недостига на въглища, „продават на абсолютно неприемлива цена, възползвайки се от паниката. Министърът обеща: „Ще осигурим повече въглища на пазара на добра цена с помощта на държавни предприятия и допълнителни инструменти за финансова подкрепа. На тази цена ще се доставя на всички полски домакинства.

Поляците обаче не бързат да се радват и да благодарят на властите. Те чакат правителството да изпълни обещанията си.

Превод: В. Сергеев

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

САБОТАЖ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРЕВЗЕМАНЕ НА МЕДИИТЕ

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Отказът от руски въглища и газ накара Полша да събира дърва - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!