Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Криминален психолог: По-важно е Кирил Петков да се разведе с държавата, а не с жена си, смята Росен Йорданов

image

Според криминалния психолог Росен Йорданов набиращата скоростта на лавина любовна история между премиера Кирил Петков и шефката на кабинета му и говорителка на правителството Лена Бориславова означава, че е компрометирана не само безпристрастността в решенията на правителството, но и йерархията, субординацията и много други важни за управлението на държавата принципи. Любов и власт е тема откак свят светува, пише "Труд".

Според Йорданов родният сексскандал не може да се оприличи на аферата Клинтън-Люински или Мерилин Монро-Джон Кенеди, защото Бориславова има пряко участие във властта и това поставя под съмнение доколко решенията, които са се взимали, действията, които са се извършвали, всичко, което касае оперативното управление на държавата, не е повлияно до голяма степен от взаимоотношенията u с премиера.

- Темата „Любов и власт“ е любима на писатели, драматурзи, журналисти, на обществото като цяло дето се вика откак свят светува. На какво се дължи този нестихващ интерес, господин Йорданов?
- С еротичното и еротичният смисъл на властта. Не случайно от древни времена властта е описвана като един от най-мощните афродизиаци, особено за мъжката половина на човечеството. Защото всъщност властта е онова, което съсредоточава като символ много важни, фундаментални бих казал за оцеляването неща като разпореждане с благата, възможност да влияеш на другите и ред други такива елементи, които са определящи за живота. Затова и хората, които поемат властта, и тези, които гледат към властимащия, имат усещането за подем, нарастване на възможностите и на всички други съпровождащи аксесоари и реквизит. Нека така да го обобщя, за да не влизам в цинични подробности.

- Ето че и България цъфна в световните медии с любовна афера, при това в най-висшите етажи на властта. Аз лично не помня откога не сме били в тази класация...
- Първо, искам дебело да подчертая, че като цяло интригантската, жълтата част от атаките срещу премиера не са ми по вкуса и определено не гледам на това като на някаква черна точка. Още повече мисля, че в нашите географски измерения, дори и европейските, някой властимащ мъж да има любовница или любовна афера, не е сигурно, че ще има отрицателен знак. Помните как през 80-те години на миналия век бе установено, че френският президент Франсоа Митеран има извънбрачно дете, което не попречи на неговата политическа кариера, дори по-скоро срещна симпатиите на французите. Ако трябва да сведем нещата по-тясно до нашите географски граници, мисля, че идеята за потентния мъж, който го може, не се посреща еднозначно отрицателно от населението, даже напротив. Така че ако някой набляга на сексскандала в този му вид и в това му измерение, мисля, че ще сбърка. По-скоро това послужи за обяснение да потвърди съмненията за особената значимост на шефката на кабинета на министър-председателя, за нейното особено влияние във властта.

- Т. е. любовта в случая оказва своето влияние? 
- Определено тази хипотеза не е за изхвърляне. Не знам дали става въпрос за любов или някакви други чувства, това си е право на хората и не искам да се намесвам там, но от гледна точка на държавата това означава, че е компроментирана не само безпристрастността в решенията, но и йерархията, субординацията и много други важни за управлението на държавата принципи. Тогава вече можем да си обясним защо госпожа Бориславова, а не външната министърка, беше при президента Ердоган. Това е пряко обяснение на тази ситуация.

- Да ви върна в 30-те години на миналия век, когато крал Едуард VIII абдикира, за да може да се ожени за американката Уолис Симпсън. В този случай любовта предпочита властта...
- Да, със сигурност.

- Но от това печели Великобритания, защото се доказа, че Едуард VIII е бил фен на Хитлер и можем само да си представим какво би станало, ако той не бе абдикирал... Това е пример, когато властта се жертва в името на любовта. Склонни ли са според вас българските мъже на такава жертва?
- Доста сложен въпрос ми задавате и едва ли бих могъл с лекота да отговоря. По-скоро ще се опра на общата представа в нашата народопсихология. В случая с Едуард VIII може би трябва да принесем още един компонент. Може би не само любовта, може би и бремето от един живот, който е живот в дълг. Повечето не си дават сметка когато гледат към хора с власт, че всъщност властта е едно огромно ограничение и съвременните демократични системи са създадени така, че сериозно да ограничават онова всевластие, което е съществувало преди едно или две столетия. Макар че на Изток някои се опитват да възродят това самодържие като форма на управление. Така че не съм напълно убеден, че любовта е била силният мотив в решението на чичото на сегашната английска кралица. Колкото до българските мъже... Прокрадва се едно съмнение в мен, че любовта при нас по-често се появява под формата на някакъв бабаитлък, на някакъв вид украшение, някаква брошка на възможностите, които съответният мъж е постигнал. И не съм сигурен, че е толкова често срещано един мъж да взема генерални решения, свързани с него, и да се откаже от властта за сметка на любовта, ако това е дилемата. По-често е обратното. Любовта е като някакъв вид украшение, което стои до властта.

- Да си спомним и сексскандала от 90-те години на президента Бил Клинтън и стажантката Моника Люински. Стигна се дори до импийчмънт на Клинтън, който не мина. Как тогава Америка посрещна това, че нейният президент е имал сексафера със стажантка в Белия дом?
- С характерното за американското общество лицемерие. Тогава се зараждаше либералното лицемерие, в момента около него има истерия, което се отразява и в културните продукти на Америка напоследък и прехвърля границите на добрия вкус. Казвам лицемерие, защото всички знаят, че самият Бил Клинтън беше забележителен мъж и дори да е най-моралният, той пак би бил обект на такова обожание именно поради тази взаимност между властимащия и властнямащите, които гравитират около властта. Властта не е само сексуален афродизиак, тя е много по-мащабен афродизиак. Ако погледнем прагматично, нищо не накърни интересите на американското общество от тази афера, освен че създаде един семеен проблем и накърни приятната илюзия и заблуждение, че американският президент е морален. Това бе една неудобна истина, която разкри истинското измерение на нещата на прехода между две епохи. Знаете и в България колко бе срамно преди човек да се разведе и да си дете на разведени родители, но днес статистиката сочи, че в повечето случаи е по-скоро рядкост да си дете на родители, които имат стабилен брак.

- Едва ли щеше толкова да се шуми за отношенията между Кирил Петков и Лена Бориславова, ако не ставаше дума за министър-председател и началник на кабинета му и говорител на правителството, ползване на държавен самолет до Солун...
- Случаят не е като Бил Клинтън и Моника Люински, както и за съмненията за аферата между Мерилин Монро и президента Джон Кенеди. В нашия случай госпожа Бориславова има пряко участие във властта и това поставя под съмнение доколко решенията, които са се взимали, действията, които са се извършвали, всичко, което касае оперативното управление на държавата, не е повлияно до голяма степен от тези взаимоотношения. За съжаление няма как да се отървем от това натрапващо се впечатление.

- В българския политически живот след 10 ноември 1989 година имаше доста пикантни истории с депутати и министри, но това като че ли не изигра никаква роля в тяхното по-нататъшно развитие като политици...
- Вече казах, че нашите политици използват някоя афера като брошка. Разбира се, крият я, но тя няма определящо значение за техните кариери, както е отвъд океана, когато кандидат-президентът през 1986 г. Гари Харт бе засечен в сексскандал и напусна кампанията. Ние имаме особен вид толерантност към подобни изяви, дори в някои случаи може да ги смятаме за предимство, а не за недостатък. Фокусираме се върху това, че съответният мъж е постигнал нещо и всички казват - ех, да бях на неговото място с неговата власт, щях да имам всички жени. Това е нещо като нереализиран копнеж за българските мъже, или поне за част от тях. Тези скрити еротични копнежи сюблимират в образа на съответния политик, който успешно е забърсал някоя манекенка или някоя красива популярна жена. Но пак казвам - не е важна пикантната страна на нещата, тя не се отразява негативно върху имиджа на политика и не носи чак такива големи репутационни щети, освен ако не се установят и други опасни явления, които можем да наречем намеса в политически решения. При нас по-често нещата да опирали до това някоя дама да придобие полузаконно някой апартамент. Спомняте си Тодор Живков как раздаваше апартаменти на актриси, както се говореше - близки до него. Не знаем колко той се е възползвал или не, но близостта с него определяше някакъв вид заможност и благосъстояние. Уникалното в сегашния случай Петков-Бориславова е, че става дума за пряко влияние върху процесите в държавата. Може да е и благотворно влиянието, но някак съвсем легитимно се задава въпросът доколко дадени решения и преценки са били максимално обективни и рационални и доколко са били повлияни от любовния подтекст, който се е завихрил в Министерския съвет.

- Как според вас би трябвало да се процедира оттук нататък с тази афера? Да се иска оставката на премиера, на Бориславова също... За да се сложи край по някакъв начин, защото двамата нямат май никакво намерение да направят това.
- Не мисля, че времената, в които живеем, се отличават с някакъв особено висок морален стандарт, така че това изобщо ще се отрази по някакъв начин, по който ние си мислим. Защото ние пренебрегнахме с огромна лекота факта, че Петков е първият премиер в историята на България, който е нарушил Конституцията. Много граници на морала и на нормалността бяха прекрачени. Например президентът с неговия фалшив натовски ореол, който директно или индиректно подкрепя Русия и казваше, че ако има трима-четирима като Кирил Петков държавата щяла да цъфти, а сега с тези хора все едно, че не са се познавали. Или това лицемерие да се обясняват нещата с чуждо вмешателство.

- Между другото, преди да се кандидатира за президент, Румен Радев бе обвиняван, че живее с любовница, но набързо сключиха брак...
- Мисля, че това по-скоро подкрепя неговия имидж. Вярно, че тази брошка беше почнала да блести по-силно по едно време и не пасваше на всички тоалети, ако мога да се изразя така. Беше се поувлякла тази брошка и това бе опит за някаква намеса във функциите на президента, но този опит бе овладян в момента, когато намесата бе забелязана от обществото. Но много по-тежки са дилемите, пред които стои българското общество. И за съжаление, чувството за срам от погрешния избор, който направихме и което се крие в момента, ще замъгли тази преценка и отново онези, които се опитват да вещаят един твърде пъстър парламент, базирайки се на моментни социологически снимки, може и да бъдат прави. Много зависи от това как сегашната ситуация бе бъде интерпретирана и как хората са разчели поведението на господин Трифонов пред „Дарик радио“. Като човек, който 25 години се е занимавал с лъжата смятам, че за много от нещата той не лъжеше. Оставам настрана това дали одобряваме или не, дали е правилно или грешно. Но почти за всички неща не мисля, че неговото поведение беше поведение на човек, който лъже. По-скоро беше искрен.

- Как ще завърши според вас любовната сага Петков- Бориславова? С развод?
- Тук няма да коментирам, това е изцяло в правото на замесените в този случай да решават. Историята познава най-различни ситуации. По-важно е как Кирил Петков ще се разведе с държавата, а не с жена си.

Нашият гост
Росен Йорданов е магистър по социална психология от Софийския университет. Бивш зам.-директор на Института по психология в МВР и един от известните специалисти по криминална психология с повече от 20 години практически опит, работа с детектор на лъжата, профилиране и различни криминални разследвания и кризисни преговори. Управляващ съдружник в консултантска компания за управление на човешки ресурси.

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно-дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Криминален психолог с разкрития за сексскандала с Петков и Лена и вредите му за властта

Росен Йорданов, социален психолог, пред „Труд“: По-важно е Кирил Петков да се разведе с държавата, а не с жена си - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!