Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Грамотността – верният съюзник

Грамотността – верният съюзник

Отбелязваме 24 май като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Дълго име за празник, но съставните му части до едно са неизменна част от нашето минало, настояще и бъдеще. Те определят духовната ни принадлежност към земя, която е дала на много други народи нещо изключително важно – писменост. Колко държави могат да се похвалят със собствена азбука, колко от тях имат свое запазено място сред онези, допринесли за просвещаването на милиони хора!

Сега в София за първи път са част от мощите на светите братя Кирил и Методий. Който може, нека намери време да се преклони пред тях в катедралния храм „Света Неделя“. Почитта е най-малкият, най простият жест, чрез който можем да изразим своята признателност към великото им дело.

Отдавна български графични дизайнери разработват шрифтове на българска кирилица, в последно време тенденцията да се въведат за ползване изцяло български шрифтове става все по-актуална. Малцина знаят, че в момента масово използваме руската, като дори най-висшите ни държавни учреждения издават актовете си чрез използването на руските графични знаци.

А нашата азбука е по-хубава, по-автентична е. И е ужасно, че в училищата вече не се държи толкова на правопис и краснопис. Да пишеш красиво на собствената си азбука, да четеш книги, отпечатани с нейните букви, е възторг, чийто важен смисъл осъзнаваме с времето.

Ставаме все по-неграмотни, а неграмотността погубва мечтите ни.

Когато бяхме първокласници, в училище се провеждаше празник на буквите. Всеки носеше на главата си изрязана корона от картон, на която се изписваше съответната буква от българска азбука. Запомнил съм, че на моята бе изобразен знакът на буквата „Б“. С нея започва и най-възхитителната дума в нашия език – Бог. Именно той е в основата на духовното мироздание, а ние не забравяме това заради писмото, което ни е дал чрез делото на Светите братя. Затова и Стоян Михайловски е написал:

"Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!

В световните борби върви,

от длъжност неизменно воден -

и Бог ще те благослови!“

Празнувайте утре! Бъдете благословени и обичайте родния български език. Грамотността е верен съюзник във всяко начинание.

Поетът Добромир Банев специално за Lupa.bg

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

САБОТАЖ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Грамотността – верният съюзник - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!