Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Kan Zhong Guo

Най-горещите китайски новини в мрежата за 2011 г.

 
На 25 ноември китайското посолство в Македония дари 23 училищни автобуси на стойност 10 милиона юана на Македония.
На 25 ноември китайското посолство в Македония дари 23 училищни автобуси на стойност 10 милиона юана на Македония.

Реакциите на китайските нетизени за новините

С наближаването на 2012 г. Интернет в континенталната част на Китай "бръмчи". Въпреки потискането на общественото мнение от страна на Китайската комунистическа партия (ККП), много хора от континентален Китай изразяват своите гледни точки в отговор на събитията в Китай чрез микро-блогове и форуми.


Вярвате или не, аз вярвам

Това лято високоскоростният влак D3115 се удари в задната част на влака D301 в район Шуангю (Shuangyu) на гара Уенджоу (Wenzhou) на 23 юли. Броят на обявените от ККП жертви бе 40 убити и 200 ранени. Видео, записано от пътник и публикувано онлайн, показва, че броят им вероятно е много по-голям. Няколко нетизени, вероятно агенти на партията, определиха видеото като постановка. Повечето обаче смятат, че то е истина.

Само шест часа след инцидента ККП обяви прекратяване на спасителните дейности поради липса на признаци на живот. Вагоните бяха поставени в голяма яма и заровени. Въпреки това пожарникари откриха двегодишно момиче в предната част на влака по-късно на същия ден. Това изненада всички китайци, тъй като ККП бе обявила, че няма повече оцелели.


Сол против радиация

На 11 март земетресение в Япония с магнитуд 9.0 по скалата на Рихтер доведе до експлозията на ядрената централа Фукушима и изтичане на радиация. На 16 март новината, че морската вода е замърсена от японската ядрена централа, но солта може да предпазва от радиация, бе широко разпростанена онлайн. Хората от град Шаошин (Shaoxin) до град Нингбо (Ningbo) в провинция Зеджянг (Zejiang) започнаха да се борят за сол. По-късно треската за сол стигна и до много други градове.


Младо момиче в скандал с китайския Червен кръст

20-годишната блогърка Meimei Guo Baby е регистрирана в сайта Xinlang. Като месторабота е посочила главен търговски мениджър на китайския Червен кръст.

Китайски нетизен писа на 20 юни, че тя живее във вила и притежава Lamborghini, Maserati и Mini Cooper. Тя и майка й имат десет чанти Hermes. Където и да отива, винаги е в първа класа.

Този главен мениджър на Червения кръст е толкова богата, че Интернет потребителите не могат да не се зачудят къде отиват дарените от тях пари за Червения кръст. В резултат на което личните дарения за китайския Червен кръст драстично намаляха.

Според вътрешно медийно проучване 82% от Интернет потребителите не биха дарили пари на китайския Червен кръст отново. 15% от анкетираните искат да разберат къде отиват парите им, преди да дарят на тази организация. 


Смъртта на малката Юеюе и социалното поведение на обществото 

Двегодишно момиченце на име Юеюе (Yueyue) бе премазано последователно от две коли пред железария в град Фошан (Foshan) на 13 октомври. Осемнадесет минувачи минават покрай нея, като че ли нищо не се е случило, докато жена на име Чен Шянмей (Chen Xianmei) не я спасява. Малката Юеюе е изпратена в спешното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение на военната област Гуанджоу и умира сутринта на 21 октомври.

Безразличието, демонстрирано от китайския народ при този инцидент, шокира както китайци, така и чужденци. Този случай породи въпроса как китайците, които са добре известни със своята доброта, са се превърнали в нещо по-лошо от животните.


Кредиторите на Ай Уейуей

На 3 април Ай Уейуей (Ai Weiwei) бе отвлечен от властите и изчезна за 81 дни. През този период много нетизени призоваваха за спасението му, като някои от тях дори смениха снимките си в Twitter и микро-блогове с неговия портрет. Това привлече вниманието на международната общност.

Второ управление за инспекция към местното пекинско данъчно бюро изиска студиото на Ай Уейуей да изплати глоби и данъчни санкции в размер на 2,4 милиона долара. От 4-ти ноември нетизени започнаха да изявяват желание да станат кредитори на Ай Уейуей.

Ай смята всяко дарение за глас. "Това е един демократичен начин за изразяване на мисли, а всеки ход към демокрация е изкуство", коментира той. За 10 дни Ай събра 1,3 милиона долара, след като над 30 хиляди китайци и чужденци му дариха пари.


Убийство от гняв

Млад студент от консерваторията в Ши'ан (Xi'an), Яо Дзяшин (Yao Jiaxin), блъска с колата си жена пешеходец. Вместо да спаси пострадалата г-жа Джанг Мяо (Zhang Miao), той я намушква няколко пъти с нож и я убива. По време на изслушването на 23 март прокуратурата на Ши'ан подчертава, че Яо Дзяшин се е предал. Според адвоката на ответника Яо Дзяшин не я е убил умишлено. По този начин обвинението е променено на "престъпление в изблик на гняв".

Властите не очакват силното възмущение на народа по този случай. В крайна сметка Яо Дзяшин е екзекутиран на 7 юни.


"Отделът за чуждестранна помощ" на ККП дари училищни автобуси

Само 9 дни след като 18 деца в предучилищна възраст загинаха при катастрофа между претоварен училищен автобус и камион на 25 ноември, китайското посолство в Македония дари 23 училищни автобуси на стойност 10 милиона юана (2,37 милиона лева) на Македония. Китайският посланик заяви, че това е символ на любовта на китайския народ към Македония. Както взривена бомба ККП привлече всякакви критики от страна на китайската общественост. Въпреки все още пресните спомени за мъртвите деца и без да отчита условията на живот на китайските деца, ККП дари училищни автобуси на европейска страна.


Нетизен започна протестите на китайската "Жасминова революция"

Анонимен Интернет потребител започна протестите на китайската "Жасминова революция" на 17 февруари чрез изпращане на новината, че първият протест за "Жасминова революция" на Китай е определен. След това разпространи плакати на списъка на местата на китайската "Жасминова революция" в големите градове. 

На едно от местата на 20 февруари се появиха голям брой полицаи и медии. Повечето събрали се там хора бяха арестувани, а други дисиденти бяха задържани от полицията няколко дни по-рано. Някои университети в Пекин също наредиха на студентите си да не напускат университета в дните на планираните протести.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!