Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ, НТД

Китай ЗН: Прегазено 2,5-г. дете, възрастни не правят нищо

В Китай два микробуса прегазиха 2,5-годишно момиченце, оставяйки я в локва кръв. Край нея минаха 18 души и не помогнаха. Експерти коментират, че китайците са загубили своята духовност. Пропагандата на измамната комунистическа идеология разрушава традиционната култура и предизвика масов нравствен упадък. Липсата на духовна вяра е в основата на нравствените проблеми в Китай…

Кадри от охранителна камера показаха как малко момиченце, Юеюе, бе прегазено от два микробуса. Тя лежи в локва кръв, докато покрай нея минават поне 18 души и я виждат, но се държат така, сякаш нищо не се е случило.

Единственият човек, притекъл се да отстрани детето от улицата, е жена-събирач на стари дрехи, на име Чен Шянмей. Тя е търсена за интервюта и хвалена от медиите.

Но въпреки това се намериха и граждани, които се питаха дали тя не използва случая като пиар.

За контраст, наскоро американски турист се гмурна в езерото West Lake, за да спаси удавник. Десет минути по-късно човекът бе спасен, а американският турист си тръгна тихо.

В историческите анали на Китай традиционната китайска култура следва принципите на зачитане на възрастните и грижа за децата, на помагане на нуждаещите се и слабите, зачитане на ценностите на учтивостта, правдата, почтеността и чувството за срам. Защо нравствеността е паднала толкова ниско в днешен Китай?

Бивш професор по психология в Главния педагогически университет на Пекин, Сун Янджун смята, че главната причина за сегашното апатично общество на Китай е измамната идеология на ККП (Китайската комунистическа партия). Възстановяването на вярата е в сърцевината на решението на проблема.

Сун Янджун: "Откакто режимът на ККП идва на власт, неговата група от бюрократи са виновни за подкопаването на социалните ценности, унижаването на китайския народ, и разрушаването на традиционната китайска култура. ККП промени стойностната тенденция на цялата общественост. Нацията ни се е загубила в преследването на прекалени материални ползи, прекалени лични облаги и прекалени лични удоволствия."

Писателят Йе Хуо коментира, че китайците са пропити с недоверие и студенина. Това е обобщено в поговорка на ККП: "Черна или бяла, ако лови мишки котката е добра."

Йе Хуо: "Причината за това е тенденцията "парите над всичко". Парите са господар, морал, доверие, междуличностни грижи, наред с другите неща, и всички раболепничат пред парите. Телевизионни програми се застъпват за богатите и техните богатства, представяйки ги като герои. Това неосъзнато влияние е една от причините, която води до такова обществено безразличие".

Но властите на ККП придават "неморалните неща" на традиционната китайска култура, или на западните култури.

Йе Хуо: "Това, за което ККП настоява е теорията на Дън Сяопин, което е голям проблем за тази нация. Институцията на ККП трябва да се промени отгоре-надолу. Без промени в тази институция, всичко друго е трудно да се промени".

Йе Хуо вярва, че китайският народ ще има по-добра нравственост ако има вяра. "Кармичното възмездие" в Будизма и "любовта към хората" в Християнството възпитават позитивизъм у хората. Йе Хуо се надява, че Китай може да се обърне към традиционните си ценности, използвайки мирни средства.

Според Сун Янджун връщането на традиционните ценности се нуждае от усилията на всички. Той призова китайците да са смели в осъждането и наказването на неморалното, да са решителни в борбата за своите основни права. Това ще спре социалната неправда, ще доведе до повече справедливост и ще възроди ценностите, унищожени от комунистическата партия.

NTD репортери Zhou Yulin, Song Feng и Xiao Yan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!