Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По материали на NTD репортерите Lin Li, Liang Xin и Xiao Yu

Вълна от средства в помощ на Ай Уейуей залива Китай

Неотдавна вълна от „заеми“ се надигна в резултат от съобщение в Twitter, призоваващо хората да заемат пари на Ай Уейуей, за да му помогнат да изплати 15,22 млн. юана (2,36 млн. щ. д.) „данъци и глоби“, наложени от комунистическите власти в Пекин. Досега близо 4000 души са превели средства на Ай Уейуей, възлизащи на около 950 000 юана (150 000 щ. д.)...

Вълна на подкрепа за Ай уейуей идва от всички краища на света. От 4 ноември много нетизени са изразили в Twitter желанието си да бъдат „кредитори“ на Ай Уейуей.

Те изпращат средствата на адреса на китайския дисидент. Хиляди парични преводи са били извършени през Alipay, онлайн разплащателна платформа. Отвсякъде се обаждат хора, за да разберат как да изпратят пари на Ай.

Пекинската местна данъчна служба изпрати на Ай Уейуей сметка за 15,22 млн. юана с настояване за изплащане на сумата в рамките на 15 дни. На 4 ноември майката на Ай, Гао Инг (Gao Ying), сподели пред NTD TV, че ще заложи дома си като обезпечение, за да подаде молба за „административно преразглеждане“.

Разтревожената от краткия срок жена посочи, че според адвоката й и за продажба на жилището е твърде късно. По думите й случващото се е опит на властите да притиснат Ай и да му създадат неприятности. От друга страна, вълната от финансова подкрепа от нетизени я кара да вярва, че синът й със сигурност ще успее да премине този труден момент.

Нетизени в мрежата призовават хората да се възползват от този „единствен в живота шанс“ да станат кредитори на знаменитост за цената на един юан. Други заявяват, че „накрая истината и универсалните ценности определено ще победят“.

„Този проблем вдъхнови много хора да обърнат внимание на гражданските права. Много хора, като нас, се втурнаха към челните редици, за да информират гражданите за подобни проблеми и да им кажат, че имаме нужда от тяхната подкрепа. Когато нещо се случи, не можем винаги да сме наблюдатели. В действителност това е възможност за нас да вземем участие. Той (Ай Уейуей) е преследван по фабрикувано обвинение. Сега, когато е изправен пред трудности, ние със сигурност сме длъжни да застанем до него срещу пекинските власти“, коментира активистът Ту Фу (Tu Fu).

Млад студент публикува в мрежата съобщение, че е готов да яде полуфабрикатни спагети цял месец, за да може да спести пари, които да „заеме“ на майката на Ай. Друг нетизен пита дали глобите могат да бъдат платени в брой, за да заеме на Ай 200 50-центови монети. „Ако всеки заеме 50-центови монети, партийната Агенция за държавните приходи ще има нужда от над 10 камиона за монетите, които да връчи на многолюдната тълпа от „партията на 50-те цента“* на входа си. Каква величествена гледка!“

*Партията на 50-те цента – неофициално название на платените Интернет коментатори, назначени от Китайската комунистическа партия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!