Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sophia Fang & Gisela Sommer (Epoch Times) , (със съкращения)

Китайският Червен кръст в нов шумен скандал

Наскоро китайският Червен кръст бе въвлечен в шумен скандал от двадесетгодишната Гуо Меймей (Guo Meimei). Организация с името „China Red Cross Commerce Association“ (CRCCA) бе принудена да прекрати дейността си на 1 юли след финансов одит на младата жена, представила се за неин генерален мениджър, която изложи на показ луксозния си начин на живот в Интернет.

Твърденията й в микроблога й за нейни Мазерати, Ламбурджини, луксозна вила и десетина чанти „Hermes“ предизвикаха Интернет буря, която заплашва да погълне китайския Червен кръст. Хората подозират, че богатството й е вследствие от присвояване на пари от дарения на Обществото на Червения кръст (Red Cross Society).

Гуо Меймей пред една от многото й коли
Гуо Меймей пред една от многото й коли. (AFP/Getty Images)
Гуо Меймей позира за снимка за блога си като демонстрация на луксозния си начин на живот
Гуо Меймей позира за снимка за блога си като демонстрация на луксозния си начин на живот. (STR/AFP/Getty Images)

В течение на десетина дни сложните връзки на младото момиче с Китайското общество на червения кръст бяха многократно потвърждавани и отричани от различни източници, и това дали дейността на Меймей има някаква пряка връзка с организацията е все още загадка. Но хвалбите й относно богатството й, придобито посредством Червен кръст, за пореден път предизвика недоверието на хората в китайския клон на организацията и използването на средствата от дарения в Китай, както и гнева към корумпираните служители.

Китайските медии започнаха да изследват връзките между китайската и международната версия на Червения кръст. Някои от тях посочват, че всяко ниво на китайския Червен кръст се администрира от съответен комитет на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП). Така въпреки че тази организация се представя като неправителствена, тя всъщност е правителствена.

Обществото на Червен кръст в Китай е известно с многобройните си скандали, включително за събиране на до 15% такси от постъпващите дарения и за искани комисионни.

Китайските медии съобщиха за съвместното му участие със строителна компания в изграждането на апартаменти в Пекин, някои от които вече са продадени на астрономическите цени от 14 000 юана за квадратен метър. Нетизени питат защо Червеният кръст е замесен в проект с недвижими имоти, кой би си позволил подобни високи цени и как е била разпределена печалбата.

Сред скандалите е и условието на китайския Червен кръст за 15% комисионна при евентуалното му участие в набирането на средства за книги за нуждаещи се деца в Западен Китай.

Според Han Han, най-популярния блогър на Китай, китайските благотворителни организации не се притесняват от скандали, защото са държавни. Колкото и напечено да стане, те не се страхуват; знаят, че решението е в задушаването на общественото мнение.

На 4 юли генералният секретар на Китайското общество на Червения кръст, Уанг Рупенг (Wang Rupeng), обяви пред китайските медии за плановете да се стартира проследяваща онлайн система, която да предостави повече прозрачност по отношение на работата с даренията. Системата би трябвало да е готова до края на юли.

Но въпреки усилията на чиновниците да патушат огъня, широката публика остава неубедена, все по-обезверена и гневна.

7 000 души се включиха в анкета на Sina. На въпроса „Бихте ли направили дарение на Китайското общество на Червения кръст след скандала с Гуо Меймей?“ 90% от участниците отговориха с „Не“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!