Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Chen Pokong, Kan Zhong Guo

Инцидентите с училищни автобуси в Китай

Ученици от начално училище в община Тонгянг (Tongyang), Чаоху (Chaohu) Сити, в източната китайска провинция Анхуей (Anhui), пътуват на триколка до училище. (Epoch Times Photo Archive)
Претоварен училищен микробус се сблъска с камион на 16 ноември 2011 в Западен Китай, убивайки 19 деца на път за училище. В момента на катастрофата в 9-местния микробус е имало 64 души.

Китай няма безопасна система за училищни автобуси

 
На 16 ноември 2011г. в провинция Гансу (Gansu) при сблъсък с камион за въглища в училищен автобус загинаха 19 ученици, а всички останали бяха ранени. Оказа се, че 64 души са били събрани в микробус за 9 души. На 25 ноември, девет дни след този инцидент, китайският режим подари 23 училищни автобуса, всеки с капацитет 35 пътници, на една малка европейска страна, Македония.  На 26 ноември, друга катастрофа на училищен автобус в Китай доведе до раняването на 35 деца в провинция Ляонинг (Liaoning)...
 
Новината за дарението на училищни автобуси предизвика скандал в Китай. Китайски нетизени осмиват режима като казват: "Усмихнатите деца са в други страни, плачещите деца са в Китай" и "Министерството на външните работи се е превърнало в Министерство на външната помощ".

Изправени пред бурното обществено недоволство, реакциите на китайските длъжностни лица са доста интересни. Говорителят на китайското Външно министерство тържествено обясни, че дарението на училищни автобуси на Македония се основава на споразумение, подписано в началото на 2011 година. И че Китай е получавал чуждестранна помощ, включително от Македония, през 2008 г. по време на земетресението в Сичуан. Както и че чуждестранната помощ е проява на международната отговорност на Китай.

Какво всъщност може да прочете китайският народ между тези редове? Макар китайските служители да знаят много добре за липсата на безопасна система за училищни автобуси и че това е станало причина за много инциденти в три провинции през последните два месеца, режимът харчи много пари, подписва споразумение с друга държава и предоставя доброкачествени автобуси, за да осигури безопасността на деца в друга държава.  

А когато открито твърди, че даряването на училищни автобуси на друга държава отразява "международната отговорност" на Китай, с това всъщност признава, че комунистическият режим няма намерение да поеме отговорност за децата в Китай; че не го е грижа дали тук има безопасна система за училищни автобуси, дали са претоварени автобусите и какъв е броят на катастрофите и на пострадалите от тях. 

Днес Китай харчи за "трите обществени пера" повече отколкото дори за поддържане на стабилността и за военните. Трите обществени пера сега се свеждат до използването на обществени средства от китайски длъжностни лица за транспорт, заведения за хранене и пътувания в чужбина, които възлизат общо на 900 милиарда юана [~211 милиарда лева] годишно.

Ако можехме да елиминираме само транспортните разходи на китайските длъжностни лица - 40 милиарда юана [~9,4 милиарда лева] годишно - бихме могли да имаме добра система за качествени училищни автобуси за всички ученици в Китай. 

Докато много страни, включително някои малки и бедни страни, са добре оборудвани и имат безопасни системи за училищни автобуси, в силен и проспериращ Китай такава система липсва. Всъщност, в огромна част от Китай такова понятие като "училищен автобус" не съществува.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!