Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Нормален случай в ненормално общество

След като студент удря мотористка през 2010 г., вместо да закара пострадалата в болница, той наръгва жертвата с нож до смърт. Младежът получава смъртно наказание на 22 април 2011 г. Този обичаен случай провокира разгорещени дебати. Според някои това отразява абнормалността на обществото.

Яо Жяшин, първокурсник в Музикалната консерватория, е осъден на смърт за "предумишлено убийство". Той ще заплати 45 000 ренминби на семейството на жертвата.

Според пекинския експерт по конституционно право Чен Йонгмяо това е "победа за общественото мнение". Преди делото правителствената 'уста' CCTV и някои професори са на страната на Яо. Хората обаче долавят, че законът е в услуга на привилегированата класа. Скоро след това се разгаря голям обществен дебат. Пу Фей, доброволец от китайската правозащитна организация SkyNet, е убеден, че присъдата отразява една нормална съдебна система, която се нуждае от правилно функциониране, а не от победи.

Според поета и експерт Йе Куангдженг, когато ясен случай се превърне в тема за полемики, това е знак за ненормално общество. Хората използват даден инцидент, за да изразят подозренията си спрямо съдебната система и правителството. Освен това дискусии по голям брой сериозни теми са забранени.

Йе: "Аз съм по-загрижен защо нещо тривиално се превърна в диспут с продължителни дискусии? Дали е поради засиления контрол над словото от страна на властите?
С по-строг контрол има по-малко теми за дискусия. Дебатите произхождат от подозренията на обществото към закона."

Въпреки че присъдата отразява законовото равенство, скритите обществени фактори налагат интроспекция. Защо един колежанин няма морална основа?
След инцидента той не мисли за спасението на пострадалата, а за смълчаването на жертвата чрез нейното убийство. Какъв тип социален манталитет и образование са го подтикнали да се държи по този начин?

Чен вярва, че този въпрос няма почти нищо общо с образованието, а е следствие от уникалното съзнание на привилегированите и от политическата система в Китай.
Случаят на Яо бележи нерешимите класови и политически конфликти в Китай.

Чен: "Лесно може да се каже, че второто поколение чиновници, богатите и военните служители не се отнасят със слабите или с жертвите като с хора. Те нямат нормална обосновка за свързване с другите. Смятат се за всесилни и привилегировани. Третират масите като мравки или животни. Тук не става дума за образование, а за класова омраза,
фомирана в 'привилегированите' съзнания."

В съдебния процес, проведен на 23 март, адвокатът на Яо принася довод за "убийство от страст" в негова защита.

В интервю след делото съдията заявява: "Убийството от страст е поради неправилното поведение на жертвата, провокирала обвиняемия да извърши престъплението.
Но Яо умишлено е убил жертвата, за да избегне съдебна отговорност. Това не е убийство от страст."

Яо се прибира у дома след посещение на приятелката си на 20 октомври 2010 г., когато удря Джанг Мяо, 26-годишна. Яо се страхува, че Джанг ще запомни лицето му и номера на автомобила му, така че я наръгва 8 пъти. Бягайки от местопрестъплението, той удря още двама души. Впоследствие е спрян и арестуван. Произнасянето на присъдата му отнема 6 месеца.

NTD репортери Qin Xue and Wu Huizhen.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!