Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wu Jinxi (Epoch Times)

Ай Уейуей ще обжалва глоба от 2,4 млн. долара

Миналия вторник компанията на китайския дисидент и творец Ай Уейуей, Fake Cultural Development, бе глобена с 15 млн. юана (2,4 млн. щ. д.) под формата на данъци и глоби – сума, срещу която Ай е решен да се бори. Според поддръжниците му тази сума не е поради извършено престъпление (избягване на данъци), а заради подкрепата на Ай за човешките права...

Ай Уейуей реагира същия ден в Twitter: „Резултатът от наказанието в действителност надминава въображението ми. Аз съм шокиран, много тъжен и апатичен.“

Властите настояват плащането да стане в рамките на 15 дни; но според съпругата на Ай той е решен да обжалва. В интервю за Voice of America творецът споделя, че ще използва къщата на баща си като гаранция и ще премине към юридическите процедури по обжалването. Той посочва, че ще реши проблема по законен път в името на опазване достойнството на държавата и закона.

Обжалването няма да е лесно. Заедно с няколко свои съдружници Ай бе задържан през април по обвинения в укриване на данъци.

По думите му финансовият мениджър на компанията му е бил на прага на смъртта по време на нелегалното им задържане и след освобождаването си е бил изпратен у дома при условие, че не влиза в контакт с компанията и не дискутира случая.

В интервю за BBC Ай посочва, че въпреки обясненията на данъчните служители, че данъчната призовка е била изпратена на компанията, в действителност тя е била насочена лично към него.

В отговор на обясненията му пред властите, че като дизайнер той няма никакво участие във финансовия мениджмънт на компанията, нито е неин юридически представител, му се отговаря, че всъщност той е този, в чиито ръце е контролът над нея.

Макар и арестуван от китайската полиция поради „данъчни проблеми“, по думите на Ай полицията го е разпитвала по въпроси като „подривна дейност срещу държавата“.

В интервю за радио  Free Asia юридическият представител на компанията, съпругата на Ай, заяви, че не може да приеме глобата, при положение, че счетоводството на компанията е в ръцете на властите.

Ай бе задържан за 81 дни и освободен условно в Пекин на 23 юни. Едно от условията за пускането му на свобода е да не говори открито по определени въпроси. Властите обаче не са удовлетворени от поведението му през последните няколко месеца.

Широко разпространено е мнението, че глобата срещу компанията на Ай е отмъщение на китайския режим за дейността на дисидента в подкрепа на човешките права.

Според поддръжниците на Ай той е като трън в очите на китайските власти поради откритите си критики към режима.

Ай Уейуей отсъстваше на церемонията по откриването на художествената му изложба, озаглавена „Ай Уейуей, отсъстващ“, в Музея на изящните изкуства на Тайпей, Тайван, преди седмица.

Когато бе арестуван на пекинското летище на 3 април, Ай заминаваше за Тайван, за да уговаря подготовката на изложбата.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!