Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Медиен пожар след ЖП катастрофата

Относно отразяването на неотдавнашната високоскоростна жп трагедия Бюрото по пропагандата на ККП (Китайската комунистическа партия) издаде разпореждания към всички медии да следват официалната версия. Това предизвика протестите на някои медии от континентален Китай.

Много звезди и водещи на шоу-програми, включително и водещият от CCTV, Бай Янсонг, излязоха, за да кажат истината. Безразличието, демонстрирано от официалния говорител на ККП, предизвика съмнения сред нетизените.

На 27 юли китайският Southern Metropolitan Daily публикува материал, че през последните дни съмненията и гневът на обществеността са се разпространили като горски пожар.

Гордостта и арогантността на режима остават същите и действителният брой на жертвите не би трябвало да се пази в тайна.

На 27 юли джежянгското издание Qianjiang Evening News замени водещите новини с реклами в знак на протест срещу инструкциите на Бюрото по пропаганда.

Нетизени коментират във форума Tianya, че това са били "най-добрите чянжянски вечерни новини в историята".

Ли Датонг, бивш редактор на сп. Bingdia към изданието China Youth Daily: "Партийното Бюро за пропаганда не може да скрие истината. То няма способността да го направи. Това е голяма новина. Целият свят гледа. Много уебсайтове я отразяват. Как може ККП да контролира това? Не може! Режимът не е глупав. Той знае какво е действителното обществено мнение."

Разбунтува се дори CCTV, официалната "уста" на ККП.

Водещата от CCTV Чин Фанг се разплака по време на новината за оцелялото малко момиченце Йи. Тя получи похвали от нетизените като "показала истинската си същност".

Звезди като Синг Дандан, Джао Уей, Ма Или, Джанг Зий, Карина Лау, Цао Инг и режисьора Фенг Чаоганг се молеха през сълзи за малката Йи. Шу Джинглей, Ли Шаоран, Хе Джионг, У Джинг, Уанг Ронг и Лео Ку призоваха в микроблоговете си хората да дарят кръв и да се молят за жертвите.

На 24 юли говорителят на ЖП Министерството, Уанг Йонпинг, обяви, че заравянето на вагоните е с цел улесняване на спасителните работи. Той дори заяви: "Вярвате или не, аз вярвам, че случаят е такъв." По-късно Уанг бе тежко критикуван от нетизените и изречението му се превърна в нова онлайн сатирична фраза.

Новинарският водещ от CCTV Бай Янсонг заяви в предаването "News 1+1" на 25 юли: "Исках да вярвам (на думите на Уанг) преди месец, но сега не вярвам и не мога да повярвам." Той обвини високоскоростните железници на Китай, че са "ужасяващо препускане".

Водещият от Guizhou TV Уанг Шин също изрази съмнения относно официалното изявление. Уанг Шин обвини ЖП Министерството: "Колко срамна, воняща и неприкрита корупция стои зад привидния ви спокоен и любезен вид?"

Сега това видео циркулира нашироко в мрежата, предизвиквайки похвали за Уанг Шин от нетизените.

Водещият на шоуто на CCTV "Да чуем света", Джао Пу, разкри в микроблога си трудността за репортерите. Той пише: "Те бяха точно до мястото на катастрофата, но не бяха допускани по-близо. Бяха в почти физическа конфронтация с полицията. Толкова много отвращение и разочарование. ЖП министерството е толкова ужасно. Какво искат да направят?"

Водещият на Jiangsu TV, Менг Фей, пише в микроблога си: "При трагедия лъжите са най-големият дявол. След Чернобил СССР излъга, предизвиквайки крайно недоверие у хората в правителството. Дори и Горбачов призна, че Чернобил е бил последната капка търпение към СССР."

Някои знаменитости също изразиха гнева си в микроблогове. Актьорът Гуо Деганг написа стихове, оплакващи жертвите. Актрисата Яо Чен е дъщеря на машинист. Тя пише, че лъжите за умората на машиниста са "просто безобразни".

Актьорът Оуянг Фенчянг пише в микроблога си: "Докато преследвате материален комфорт, моля, не забравяйте съвестта си. Призовавам ЖП министерството да обяви списъка с жертвите. Тези хора (ЖП министерството) са просто безчовечни."

Актрисата Хан Шуе пише в микроблога си: "След инцидента с Червения кръст ЖП министерството е поредната институция, губеща доверие." Актрисата Ани Йи заяви: "Първо съм човек и след това – актриса. Не мога да игнорирам животите на другите, защото ние сме част от тях."

Актрисата Танг Уей пише в микроблога си: "Слабо правителство – купуването на кухненски ножове изисква регистрация; студено правителство – дори броят на жертвите е свръх секретен."

Актьорът Ге Ю пише в микроблога си: "Когато един висшестоящ кадър умре, има безброй цветя; когато стотици хора умрат, има постоянна хармонизация." Микроблоговете на Танг и Ге бяха затворени.

Джяо Гуобяо (бивш професор в Пекинския университет, Школа по журналистика и комуникации): "Дори медийни професионалисти като Бай Янсонг и хора на изкуството като Ге Ю взеха отношение. Това означава, че действията на режима са изключително брутални."

Много други подкрепяни от ККП звезди като Ни Пинг, Ли Шянгджянг и Лиу Ланфанг останаха безмълвни. Към тях отправят въпроси съмняващи се нетизени. Президентът на China Interactive Media Group, Хунг Хуанг, разкритикува тези хора, наричани "гръбнак на републиката", определяйки ги като "безпринципни невежи роби".

NTD репортери Zhou Yulin, Li Yuanhan и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!