Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ники Еконта и Просто Киро мълчат кой какво спечели от хакнатите „Български пощи”

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев – Ники Еконта и премиерът Кирил Петков мълчат оглушително кой какво спечели от хакването на „Български пощи”!

Хакерите, които атакуваха институцията и така блокираха работата на почти всички клонове в страната, в момента изнудват държавната компания, за да възстановят поразените файлове.

Напълно възможно е киберпрестъпниците да продадат открадната информация на черния пазар или да злоупотребят с нея, както им е угодно. Това съобщи в ефира на Нова телевизия експертът по информационна сигурност Любомир Тулев.

Той обаче предупреди, че плащането на откуп не е препоръчително, защото това не дава гаранция, че изнудваните ще върнат информацията, или че няма да се възползват от нея.

Проблемът все още не е решен, въпреки че с драматичен пост във фейсбук вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова обяви, че се работи по отстраняването му, припомни „Галерия“.

Тя индиректно обвини Москва за срива на пощите, защото А вирусът бил структириран така, че може да поразява обекти в цял свят, с изключение на Русия и държавите от постсъветското пространство.

Заразяването на „Български пощи“ вероятно е станало чрез т.нар. троянски кон, който не е бил активиран веднага – неговата цел е да проникне и да криптира всички файлове в мрежата на компанията. Така те не могат да се отварят, докато не получите ключ. Този ключ „услужливо“ се продава от онлайн бандитите срещу откуп, който обикновено се плаща в криптовалути, обяви още експертът Любомир Тулев.

На практика това си е чиста проба изнудване

А чрез забавеното действие на вируса, простичко казано, се цели да бъде открадната възможно най-много информация. Междувременно вирусът се разпространява от хакнатия още на 4 април компютър на служител в пощите и постепенно, но достатъчно бързо заразява цялата система.

На 5 април чрез инсталираните инструменти е бил разпространен криптовирус върху избрани сървъри на пощите, като са използвани специфични техники, за да се деактивира антивирусният софтуер.

Истинската атака обаче тепърва предстои и датата е предварително избрана, за да засегне възможно най-голямата и чувствителна социална група – българските пенсионери. На 15 април започва изплащането на великденските надбавки в „Български пощи“ за тези пенсионери, които получават парите си на ръка.

На 16 април, т.нар. „руски вирус“ вече е напълно активиран и всички системи на пощите са поразени. На практика не може да се изпращат и получават пратки, не може да се плащат битови сметки, не може да се превеждат суми временно е блокирано изплащането на пенсиите и великденските надбавки към тях.

Пред клоновете се струпват опашки, възниква напрежение.

Чак когато мрежите завряха от възмущение заради хакерския скандал в пощите, вицепремиерът Калина Константинова, иска – не иска, взе отношение по темата във фейсбук.

„Ден 15 от кибератаката срещу системите на „Български пощи“. И докато ние всеки ден работим, за да реанимираме една от най-важните институции в България, наблюдавам, че в публичното пространство започват да циркулират абсолютни лъжи и 100% фалшиви новини“, написа тя в профила си.

В поста си Константинова уверява, че пенсиите са изплатени, макар че се наложило съответните документи за това да бъдат попълвани на хартия.

„На 16 и 17 април намираме начин и успяваме да организираме раздаване-то на великденските добавки и пенсиите по списъци на НОИ на хартия. Предвид забавянето, което причинява хартиеният процес, на 20 април удължаваме работното време на пощите и изплащаме парите на хората преди празниците“, написа Константинова.

Дейностите по проверка, прочистване и възстановяване на системите включват над 6600 компютри и над 100 сървъра в 2500 пощенски станции, в над 2300 населени места

Прочистването на цялата инфраструктура трябва да предхожда възстановяването на работата на системите, за да се избегне всякакъв риск от повторен срив, твърди още тя.

И се оплака, че около 3000 от компютрите (44%) са на възраст над 15 г. и работят със софтуер извън всякаква възможност за поддръжка, който не може да бъде защитен със съвременни антивирусни решения.

Оказа се също, че за последните години, поради постоянно влошаващото се финансово състояние, е закупувана предимно техника „втора употреба“, а инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани, казва още вицепремиерката, визирайки времето на бандата ГЕРБ.

Какво означава всичко това? На практика личните данни на милиони български граждани са застрашени. Имена, ЕГН- та, лични и служебни адреси, пенсии, заплати, митническа информация, данни на различни фирми и държавни институции – всичко това е в ръцете на онлайн изнудвачите.

Скандалът е почти идентичен с хакването на НАП през юли 2019 г., когато доходите, адресите и имотите на милиони българи лъснаха в публичното пространство. По стара нашенска традиция осъдени за този чудовищен скандал все още няма, никой не пое и политическа отговорност.

При „Продължаваме промяната“ май тази практика няма нито да се промени, нито да се „изчегърта“, защото за хакерската атака срещу „Български пощи” излежда никой няма намерение да поеме отговорност. Любопитно е, че проблема се изказаха вицепремиерът Калина Константинова, политици, експерти, анализатори, хиляди възмутени граждани, само не и ресорният министър Николай Събев – Ники Еконта.

Нещо повече – той е шеф на куриерската фирма „Еконт“, която заради тоталния блокаж в пощите пое част от пратките, които иначе биха минали през държавното дружество.

За това се оплакаха във фейсбук много хора, на които им се наложи да изпращат колети или данъчни декларации през частните куриери, вместо през „Български пощи“. Само за справка – в някои държави биха нарекли това „конфликт на интереси“, но у нас за пореден път гледаме „Мълчанието на агнетата“.

Интересното е, че по темата като притеснителен ученик мълчи и министърът на електронното управление Божидар Божанов, който вероятно има какво да каже, защото е уважаван IТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност.

Премиерът Кирил Петков, който по принцип няма никакви притеснения да уволнява свои министри и зам.- министри или открито да критикува президента Румен Радев, също е притаил дъх за чутовния скандал в „Български пощи“.

Може би Петков не иска да си разваля рахатлъка с транспортния си министър Николай Събев, който по официални данни е един от най-крупните дарители на „Продължаваме промяната”.

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Ники Еконта и Просто Киро мълчат кой какво спечели от хакнатите „Български пощи” - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!