Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Epoch Times Editorial Board

Изборът и кризата на режима в Китай (Част 3 от 3)

Споделената вина е в основата на фракцията, управлявала Китай 13 години

Според редакционната колегия на Epoch Times бедствията от последните 13 години в Китай предоставят възможност за избор на всяко правителство и човек.
Според редакционната колегия на Epoch Times бедствията от последните 13 години в Китай предоставят възможност за избор на всяко правителство и човек. (Composite image: L: Minoru Iwasaki-Pool/Getty Images; R: creekmyst/Photos.com)

Част 2


...Противопоставяне на преследването на Фалун Гонг е избор на бъдеще, основан на това, което е най-добро за човечеството. Въпреки, че последните драматични събития в Китай могат да бъдат объркващи, този избор е лесен да се види от всички. Всеки служител на ККП трябва да направи своя избор, както и всеки китайски гражданин. Всяко правителство в света и хората по света трябва да направят същия избор. Този момент, преди да спре преследването, позволява на всички да помислят за ставащото в Китай. Това е възможност за избор на добро бъдеще...


Неуспешeн преврат

Невъзможността да приобщи Ху и Уен към себе си оставя фракцията с кървавите ръце само с един избор: да продължи да се опитва да задържи властта в ККП.
 
Джянг Земин е уредил неговата фракция да доминира в ККП дори след като той се пенсионира. На 16-ия партиен конгрес през 2002 г., който слага край на мандата му като генерален секретар, противно на партийната практика Джянг разширява Постоянния комитет на Политбюро (най-висшия орган за управление на ККП, бел. ред.) от 7 на 9 души.
 
Джянг, Луо Ган (Luo Gan) и неговият дългогодишен съюзник Зенг Qinghong (Zeng Qinghong) изхвърлят от Постоянния комитет високо уважавания Ли Руихуан (Li Ruihuan). В допълнение, Джянг променя принципа, регулиращ Постоянния комитет. Вместо да се подчинява на генералния секретар, оттогава Постоянният комитет започва да работи на принципа на консенсуса.
 
С тези ходове Джянг подсигурява, че ще продължи да командва в ККП, въпреки че Ху и Уен държат най-високите постове в партията и правителството.
 
Луо Ган е по това време ръководител на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC). През 1980 г. КПЗВ е малък орган на партията, но след избиванията на площад "Тянанмън" през 1989 г., КПЗВ се превръща в орган за потискане на вътрешното дисидентство и неговата власт започва да расте.
 
Управление 610, натоварено от Джянг с ликвидирането на Фалун Гонг, е част от КПЗВ и използва своите ресурси за осъществяване на преследването на Фалун Гонг, като в места, където няма Управление 610, КПЗВ осъществява преследването директно. Джянг и Луо използват преследването като възможност за разширяване на размера, мощта и обсега на КПЗВ.
 
През 2007 г. на 17-тия конгрес на партията Луо се пенсионира и Джянг поставя на негово място Джоу Йонгканг за ръководител на КПЗВ. Джоу продължава да разраства властта на КПЗВ. Днес КПЗВ има власт над 1,5-милионната Народна въоръжена полиция, над Бюрата за обществена и държавна сигурност, прокуратурата, съдилищата, адвокатите, затворите и трудовите лагери, както и широката мрежа за наблюдение на населението на Китай.
 
С бюджет, по-голям от този на армията, Джоу превръща КПЗВ във втори център на властта в рамките на ККП, застрашавайки управленческата функция на партийната централа.
 
Знаейки, че Джоу ще бъде принуден да се пенсионира на 18-тия конгрес на партията в края на 2012 г., фракцията на кървавите ръце подготвя Бо Шилай, тогава шеф на партията в мегаполиса Чонгчинг (Chongqing), да заеме мястото му в Постоянния комитет, както и като директор на КПЗВ.
 
Бо е безопасен избор и отговарящ на стандарта на фракцията с кървавите ръце, защото е много дълбоко замесен в преследването. Докато Бо Шилай е кмет на град Далян (Dalian) (1999-2001 г.) и управител на провинция Ляонинг (Liaoning) (2001-2004 г.), живеейки в гр. Шенянг (Shenyang), десетки хиляди практикуващи Фалун Гонг от цялата страна са затворени в тези райони.
 
Голям брой практикуващи губят живота си. Град Шенянг е превърнат в експериментална база за събиране на органи от живи практикуващи Фалун Гонг. Бо не може да държи останалите членове на фракцията отговорни за техните престъпления в преследването, без да унищожи и себе си с такива действия.
 
Джянг е хранел надежди Бо да стане приемник на Ху, но съобразно правилата на ККП Бо е на две нива под ранга генерален секретар. Такъв скок на Бо за този пост не се е смятал за възможен.
 
Затова Джянг неохотно одобрява за приемник на този пост Ши Джинпинг, бивш управител на провинция Джеджянг (Zhejiang) и директор на Централната партийна школа, с убеждението, че той е слаб и лесно ще може да бъде изместен. Ши обаче не е участвал в преследването на Фалун Гонг и Джянг не се чувства напълно удобно с перспективата Ши да поеме властта.
 
Така, в отчаян опит да се задържи властта от фракцията с кървавите ръце, се ражда идеята за заговор от Джоу и Бо срещу Ши, след като поеме властта.
 
Този преврат можеше да се осъществи ако не беше недоверието на Бо към Уанг Лиджун, неговата дясна ръка. Бо се страхува какво може да бъде разкрито при разследването на Уанг от партийната централа и се обръща срещу него. На 6 февруари Уанг бяга за живота си в консулството на САЩ в Ченгду (Chengdu), планът за преврат е разкрит и оттогава в ККП се разгръща ожесточена битка.


Възможност

Както показва тормоза на селяните от Джоугуантун (Zhouguantun), фракцията с кървавите ръце продължава да води борба. Ако не може да избегне загубата на власт, тя поне ще продължи още известно време да създава хаос.
 
Фракцията с кървавите ръце се бори, защото нейните членове имат дълбок страх. Малките тирани, които спокойно са издавали заповеди за мъчения и отнемане на органи, сега се страхуват от официален съд, който може скоро да се произнесе по този въпрос.

Докато фракцията продължава да атакува, Ху, Уен и Ши ще са в опасност, а китайското общество ще е в хаос.
 
Този агонизиращ период предлага ценна възможност за всеки да покаже правдивост, нравственост и кураж.
 
Служителите на ККП са изправени пред неотложни конфликти на живот и смърт. Тъй като се борят помежду си може да мислят, че се борят да оцелеят и да се задържат на власт.
 
В действителност фундаменталният избор, пред който са изправени държавниците на ККП, не е за самосъхранение или за власт. Изборът е между доброто и злото.
 
Принципите на истинност, доброта и търпимост са универсални и са представителни за нашата човечност. С преследването на Фалун Гонг фракцията с кървавите ръце се е противопоставила на човешката природа и на нравствените устои на китайското общество.
 
Да избере да продължава с такива действия като увесване на практикуващи Фалун Гонг, вързани в усмирителни ризи, е да избере варварството пред цивилизацията. Това означава да избере да донесе бедствия и срам на Китай.
 
Противопоставяне на преследването на Фалун Гонг е избор на бъдеще, основан на това, което е най-добро за човечеството.
 
Въпреки, че последните драматични събития в Китай могат да бъдат объркващи, този избор е лесен да се види от всички. Всеки служител на ККП трябва да направи своя избор, както и всеки китайски гражданин.

Всяко правителство в света и хората по света трябва да направят същия избор. Този момент, преди да спре преследването, позволява на всички да помислят върху ставащото в Китай. Това е възможност за избор на добро бъдеще.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!