Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Бо изхвърлен от Политбюро и всички постове в ККП

Съпругата му заподозряна в убийство

Бо Шилай на церемонията по откриването на Националния народен конгрес в Голямата зала на народа на 5 март 2012 в Пекин. Бившият секретар на Партията в Чонгчинг е отстранен от постовете му и е в процес на разследване.
Бо Шилай на церемонията по откриването на Националния народен конгрес в Голямата зала на народа на 5 март 2012 в Пекин. Бившият секретар на Партията в Чонгчинг е отстранен от постовете му и е в процес на разследване. (Feng Li/Getty Images)

Бо Шилай е отстранен от всички постове в Китайската комунистическа партия (ККП) и ще бъде разследван от мощния орган на партията, Дисциплинарната комисия, съобщиха в крещящо заглавие на първа страница официалните "усти" на ККП, Шинхуа и Пийпълс Дейли на 10 април в 23:00 ч. пекинско време...

Новината бе придружена от думите, "Другарят Бо Шилай е нарушил сериозно дисциплината", като преди това новината бе обявена от Китайската централна телевизия (CCTV), официалната телевизия на ККП.

В краткото съобщение на Шинхуа се казва, че ЦК на ККП е решил, че в съответствие с конституцията на партията и вътрешните "дисциплинарно инспекционни" разпоредби, Бо ще бъде отстранен от Политбюро и от всички централни партийни комитети, като ще бъде разследван.

Според китайски коментатори фактът, че Бо е наричан "другар" означава, че е все още член на ККП, и че съобщението се отнася до "преустановяване" на партийните му задължения.

Голямата публичност, която се придава на случая с Бо от ККП обърква очакванията на някои наблюдатели, които смятаха, че сегашното ръководство би предпочело да го отстрани без много шум. Тъй като се предполагаше, че те не искат да привличат вниманието на света и да провокират спекулации за стабилността на ръководството.

Сега заедно с обявяването на уволнението на Бо се появи и друго съобщение на Шинхуа. Според него Гу Кайлай, съпругата на Бо, е обект на разследване за смъртта на английския гражданин Нийл Хейууд. Хейууд бе намерен мъртъв в хотел в Чонгчинг през ноември миналата година. Като причина за смъртта му полицията обяви "прекомерна консумация на алкохол" и бързо след това кремира трупа му без аутопсия. Хейууд е известен на приятелите и семейството си с това, че не пие, което повдигна въпроси за начина, по който чонгчингската полиция се е справила с инцидента. 

Едно от многото събрания на ККП, на които е било обявено решението за отстраняване на Бо Шилай от всички негови постове в ККП, април 2012г.
Едно от многото събрания на ККП, на които е било обявено решението за отстраняване на Бо Шилай от всички негови постове в ККП, април 2012г.

Според съобщението на Шинхуа, Хейууд и Гу Кайлай са поддържали добри отношения, но са имали сблъсък на "икономически интереси". Дезертирането на Уанг Лиджун в американското консулство в Ченгду през февруари накара органите за обществена сигурност да преразгледат случая с Хейууд, пише Шинхуа. "Съгласно разследването", се казва в съобщенето, "сега вече има доказателство, че Нийл Хейууд е бил жертва на убийство, и Гу Кайлай и Джанг Шяоджун (помощник на семейството на Бо) са силно заподозрени в престъпление".

Показателен за сериозността на инцидента е фактът, че ККП е свикала събрания на своите единици в цялата страна преди официалното обявяване на новината, така че да информира първо своите членове. Някои участници качиха снимки на тези срещи на Уейбо (Weibo, китайска микроблогова мрежа), както и оплаквания за това, че са ги свикали на тези събрания през нощта.

Подобни спешни общонационални партийни събрания се провеждат обикновено в изключително чувствителна политическа обстановка, какъвто случай имаше по време на Културната революция, когато Лин Бяо, бивша дясна ръка на Мао, бе обвинен в предателство.

Сега новината за Бо предизвика въодушивление сред китайците. Жители на Чонгчинг изстрелват фойерверки, а новината се разпростанява светкавично в китайския интернет - за 3 минути е била туитвана 40 000 пъти, а новината за неговата съпруга е била туитвана 34 000 пъти за 16 минути.  

Нетизени коментират: “Новините на CCTV доказаха, че много слухове на Уейбо бързо се оказват истина”; “Бях атакуван за разпространение на слухове с клик на мишката, а сега съобщават същото в новините и го наричат истина. Колко абсурдно!”; “С толкова оживление и въодушевление е като да е Нова Година!”; “Слуховете ми дават надежда, иначе как бих продължил да живея!”

Хе Чинглян, икономист и политически коментатор, писа в Twitter, че странната формулировка на втората новина, където името на Гу Кайлай е изписано като "Бо-Гу Кайлай" показва, че властите може би се опитват да замесят Бо в убийството на Хейууд. "Те бързат с това, защото най-висшите като да чувстват, че губят контрол над ситуацията", пише експертът.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!