Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джянг Мингджянг, Epoch Times

Крахът на Джоу Йонгканг вече реалност?

Джоу Йонгканг.
Джоу Йонгканг. (Prakash Singh/AFP/Getty Images)

Китайският шеф на сигурността Джоу Йонгканг, който не се е появявал публично около десет дни, е предал напълно властта като ръководител на мощния Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC), поради съображения за сигурност и други проблеми, съобщи източник от Китай за Epoch Times при условие на анонимност...


Тази новина означава, че Джоу вече не е шеф на КПЗВ и няма да има власт над този мощен орган на Китайската комунистическа партия (ККП), контролиращ съдебната система, Обществена и Държавна сигурност на Китай.

На 31 май китайски държавни медии съобщиха, че Джоу е държал реч в провинция Шинджянг (Xinjiang). Оттогава той не се е появявал публично. Но държавните медии продължават да пускат репортажи за негови подчинени, като зам.-ръководителя на КПЗВ Уанг Лечуан (Wang Lequan) и министъра на Обществена сигурност Менг Джянджу (Meng Jianzhu).

В по-ранен репортаж по “Файненшъл таймс” бе съобщено, че Джоу е трябвало да предаде на Менг Джянджу оперативния контрол над КПЗВ. Така Джоу остана фиктивен ръководител на КПЗВ. 

На 5 юни китайски държавни медии съобщиха, че ръководителят на КПЗВ на провинция Шандонг (Shandong) е заменен от служителя Цай Лимин (Cai Limin).

Също така наскоро бяха публикувани репортажи, че властта е била отнета от клонове на КПЗВ в провинция Гуангдонг (Guangdong) и в Шанхай, както и в мегаполиса Чонгчинг (Chongqing), чийто лидер Бо Шилай, съюзник на Джоу, бе свален в драматичен стил преди два месеца от всичките му постове в ККП

Неотдавна слепият китайски адвокат по човешки права Чен Гуангченг успя да избяга от домашния си арест на фона на засилените мерки за сигурност в селото си в провинция Шандонг. След това той изложи факти как местният персонал на КПЗВ се обогатява от неговото преследване. 

Според Чен местните власти са му казали, че над 60 милиона юана ($ 9,5 милиона) са били изразходвани за неговото надзираване през 2011 г., което не включва парите, използвани за даване на подкупи на длъжностни лица в Пекин.

Така например посредством надзираването на Чен двама местни служители от Бюрото за обществена сигурност в Шандонг са направили "допълнително пари" от огромните средства, отпуснати за Чен. От това те са били в състояние да си позволят да изпратят децата си да учат в САЩ и Япония, според публикация от 28 май на базирания в САЩ китайскоезичен дисидентски уебсайт Boxun. Статията цитира служител, който е работил за Службата за стабилност в Пекин.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.


Оригиналната статия на китайски език

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!