Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Matthew Robertson, Epoch Times

Бо Шилай уволнен

Скандалът с Уанг Лиджун и съпътстващата го политическа борба му струваха поста

Бо Шилай (вляво) и Уанг Лиджун (вдясно)
Бо Шилай (вляво) и Уанг Лиджун (вдясно) (фотоархив на Epoch Times)

Бо Шилай (Bo Xilai) вече не е на най-висшия пост в Чонгчинг (Chongqing) - ръководител на Китайската комунистическа партия (ККП), според People’s Daily - "устата" на ККП. Публичното унищожаване на кариерата на Бо стана по време на пресконференция, дадена от премиера Уен Джябао (Wen Jiabao). Там Бо бе публично смъмрен, което е драматична кулминация на борбата за политическа власт в Китай, която бе изнесена на публичната арена миналия месец с потърсеното политическо убежище в американското консулство в Ченгду от дясната ръка на Бо - Уанг Лиджун (Wang Lijun). Според китайския дисидентски новинарски сайт Boxun, Уанг е обвинил Бо в заговор за сваляне на следващия предполагаем ръководител на ККП...

Съгласно People’s Daily в предизвестието е посочено, че принудителното пенсиониране на Бо е обявено от Уен Джябао. В отговор на въпрос на журналист от Ройтерс, Уен е казал: "Сегашният комитет в Чонгчинг Сити се нуждае от самооценка и научаване на уроците си от инцидента с Уанг Лиджун".

Бо ще бъде заменен от Джанг Деджянг (Zhang Dejiang), който е член на Политбюро (25-те най-висши лидери на ККП, бел. ред.) и син на бивш шеф на персонала на артилерийските сили на Китай. Джанг е отървал от отговорност лидера на ККП и Китай Ху Джинтао (Hu Jintao),  след катастрофата с високоскоростните влакове в Уенжоу (Wenzhou).

Новината за уволнението на Бо бе съобщена с едно изречение от Xinhua, новинарската агенция на ККП.

Не бе изненада, че новината предизвика буря от дискусии в китайската микпоблогова мрежа Sina. Част от новината бе изпратена над 45,000 пъти в рамките на 45 минути.

По време на пресконференцията Уен Джябао заяви: "Партийната централа разгледа въпроса и постави задача на съответните отдели за специално разследване. Разследването постигна напредък. Ще се отнесем към случая в съответствие с фактите и закона, и стриктно ще се заемем със случая, съгласно закона."

Не е ясно какви наказания може да бъдат наложени срещу Бо, но в Китай често  "разследванията" за корупция се използват като параван за политически борби. По мнение  на много дългогодишни наблюдатели на комунистическата партия, Бо е бил прекалено явен в опита си да се противопостави на лидерството, хвалейки "Чонгчингския модел". Той включва по-голяма от държавната намеса в икономиката, както и възраждане на нео-маоизма и брутални акции срещу онези, за които се твърди, че са свързани с мафията. Терминът "мафия" Бо използва в своята кампания като удобен етикет да се освободи от политическите си врагове, и да отстрани неудобни бизнесмени, конфискувайки активите им и разделяйки тяхната плячка, според критици.
 
Преди настъпилият сега край на кариерата му, Бо се опитва да настоява на своите според него очевидни успехи в промотирането на комунизма в Чонгчинг, за да засили шансовете си за домогване до място в Постоянния комитет на Политбюро на ККП, групата от девет души на върха в Китай.

Според слухове, разпространявани широко в китайските социални мрежи през последните седмици, Бо е планирал преврат с подкрепата на "царя" на службите за сигурност в Китай, и член на настоящия Постоянен комитет на Поритбюро, Джоу Йонгканг.

Бо бе понижен от централното правителство в партиен секретар на Чонгчинг след като репутацията му рухна от многоблойни съдебни процеси от практикуващи Фалун Гонг в чужбина, успели да избягат от преследването им в Китай. Бо е един от първите и най-ентусиазирани ръководители на ККП, въвлечени в бруталната кампания срещу духовната практика, започнало през 1999 г. по заповед на тогавашния лидер на ККП, Джянг Земин (Zhang Zemin), след като е бил накаран да повярва, че ще направи политически капитал от бруталност срещу невинни хора. Бившата му дясна ръка, Уанг Лиджун, се смята, че е бил въвлечен в събирането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг, за което ако е вярно ще означава, че Бо знае също.

Непосредствено след обявяване уволнението на Бо Шилай Xinhua съобщи, че бившият заместник-кмет и шеф на полицията на Чонгчинг, Уанг Лиджун, ще бъде отстранен от поста му. Неговият пост ще поеме Хе Тингни (He Tingni), заместник-управител на провинция Чингхай (Qinghai) и ръководител на Държавна сигурност там.

Китайските нетизени изглежда се наслаждават на голямата публичност на политическото "кръвопускане", ставащо напоследък в Китай. Широко разпространяван коментар заключава, че: "Всичко това доказва един принцип: повечето от слуховете на Weibo (микроблоговите социални мрежи, бел. ред.) са истина".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!