Epoch Times Editorial Board

Премахване на "фракцията с окървавените ръце" е само началото

Фалун Гонг е ключовият въпрос, пред който е изправена китайската нация

На 29 април 2012 г, 7400 практикуващи Фалун Гонг се събраха на площада "Чан Кай-шек" в Тайпе, Тайван, и образуваха образ на основателя на Фалун Гонг г-н Ли Хонгджъ, в огромна и величествена сцена.
На 29 април 2012 г, 7400 практикуващи Фалун Гонг се събраха на площада "Чан Кай-шек" в Тайпе, Тайван, и образуваха образ на основателя на Фалун Гонг г-н Ли Хонгджъ, в огромна и величествена сцена. (Epoch Times)

Промените в Китай започнаха. След случая с Уанг Лиджун, бивш началник на полицията в Чонгчинг, потърсил спасение в Консулството на САЩ в Ченгду на 6 февруари, скрита логика ниже зашеметяващи събития едно след друго...

Бо Шилай, за когото до скоро се изтъкваше, че ще бъде повишен в член на Постоянния комитет на Политбюро, е разследван и освободен от всички постове в Китайската комунистическа партия (ККП).

След него Джоу Йонгканг бе взет на прицел за разследване и бе лишен от властта си над мощния Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC). Само въпрос на време е, когато и той ще бъде отстранен от всичките му постове.

Докато Джоу бива постепенно неутрализиран може да се следи за следващите високопоставени служители от “фракцията с кървавите ръце", които бившият глава на ККП и Китай, Джянг Земин издигна, за да осъществяват неговото преследване на Фалун Гонг.

Но с отстраняване на престъпниците един след друг от власт няма да приключи развоя на събитията. Напротив, ще се разгърне ситуация, в която ще започнат да се решават действителните проблеми, причинили кризата в Китай днес.

На 20 юли 1999 г. Джянг Земин започна кампания за изкореняване на Фалун Гонг. Икономическите, правни, нравствени и човешки разходи на това преследване са огромни. Пътят към бъдещето на Китай минава през обръщане на катастрофалната политика на Джянг обратно, затова ключът към разбирането на Китай днес се крие в разбирането на ролята, която играе Фалун Гонг.

Неоправдани разходи

Когато слепият адвокат по човешките права Чен Гуангчен избяга от дома си в провинция Шандонг, видеото, което той публикува в YouTube, документира извънредните разходи, направени за поддържане на неговия домашен арест, с десетки хора местен персонал по сигурността, наети единствено за целта да го наблюдават и тормозят.

Фалун Гонг практикуващите са наблюдавани в продължение на 13 години и тормозени от местния персонал по сигурността, нает само за тази цел. В допълнение на това, на населението се дават значителни парични награди за доносничене срещу практикуващите Фалун Гонг. Разходите, умножени за цялата нация, са огромни.

Освен това и други хора са наемани за подобни цели. В някои части на Китай на физически лица се заплаща да наблюдават електрически стълбове, за да не ги изкачват практикуващи Фалун Гонг и да се включват в кабелен телевизионен сигнал, за да излъчват информация за преследването на Фалун Гонг.

Подобни разходи, където частни лица са наети като независими изпълнители, за да тормозят свои съграждани, често не са включени в официалните статистики.

Няколко примера дават известна обща представа за такива извън-бюджетни разходи, направени от преследването на Джянг. Според доклад на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG), разходи за публичната служба за сигурност, за прокурорския отдел и съдилищата в Чингдао (Qingdao) Сити, провинция Шандонг (Shandong), се увеличават с 48,6% през 2000 година. В Далиан (Dalian), провинция Ляонинг (Liaoning), през първите четири години на преследването разходите по изпълнителните и правни процедури са се увеличили с 467%.

За да се справят с огромната вълна от задържани практикуващи Фалун Гонг, редица провинции са въвлечени в масивни разширения на затвори и трудови лагери. Потоци от пари също текат към центрове за задържане и промиване на мозъците на практикуващи Фалун Гонг, както и за психиатрични болници.

Планини от пари се изливат ​​в кампании за оклеветяване на Фалун Гонг и мамене на китайския народ. Плаща се за пропагандни статии във вестници и списания, за издаване на книги, за предавания по радиото и телевизията, за производството на телевизионни драми и пълнометражни филми, както и за флаери, DVD-та и постери, разпространявани до всяко кътче на Китай.

Контролирането на Интернет също поглъща много пари. Подтискането на Фалун Гонг се превърна бързо в основна мисия на проекта "Златен щит", цялостна система за наблюдение на Интернет. От 2002 г. до сега проект "Златен щит" струва 6 милиарда юана ($ 724,94 милиона).

В допълнение на това са разработени специфични софтуерни програми, предназначени за намиране на Фалун Гонг съдържание в компютърни мрежи, както и специфичен софтуер за следене за съдържание на Фалун Гонг в Интернет кафета.

Интернет ченгета са наети, за да наблюдават за възможни търсения на Фалун Гонг информация в реално време.

Големи суми са похарчени за контролиране на китайскоезични медии извън Китай, както и за финансиране на наблюдение на практикуващи Фалун Гонг извън Китай.

Публично оповестените сега годишни разходи на КПЗВ, основният орган, отговарящ за преследването на Фалун Гонг, са общо 700 милиарда юана ($ 111 милиарда), сума, надминаваща военните разходи на Китай.

Всички разходи, свързани с преследването на Фалун Гонг, е невъзможно да бъдат изчислени. Вътрешни източници, запознати със ситуацията, казаха пред "Epoch Times", че по време на пиковия период, 1999-2002 г., разходите за преследването са еквивалентни на половината от Брутния национален продукт (БНП) на Китай.

През останалото време разходите са най-малко около една трета до една четвърт от БНП. Като ресурсите, използвани в кулминационния момент от преследването на Фалун Гонг, стигат до три четвърти от БНП.

Макар и огромни, тези цифри не включват всички разходи. Парите, похарчени за преследването се взимат от бюджети за социални грижи, образование и инфраструктура, което прави страната все по-бедна. Талантливи учени, инженери и учители са изгонени от Китай - изтичане на мозъци, от коeто всъщност с всеки изминат ден става изтичане на пари от страната.

Унищожаване на правната система


Макар паричните разходи да са изтощително високи, те са най-малката вреда от преследването на Фалун Гонг.

Преди преследването в Китай се говори много за развитие на институции, необходими за въвеждане на върховенството на закона в Китай, като дори са предприети стъпки в тази насока. Джянг Земин (Jiang Zemin) и неговото преследване унищожават всякакви надежди за това.

Когато Джянг иска да започне преследването на Фалун Гонг открива, че действащото законодателство не може да се използва, за да обвиняват и съдят практикуващите Фалун Гонг, защото те не причиняват никаква вреда на обществото и не нарушават законите.

Така Джянг въвежда нова система, за да може да осъществява преследването. Той създава нов орган, Управление 610, който използва Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC) - орган, контролиращ почти всички аспекти на правоприлагането в Китай.

Тъй като самото преследване е незаконно, много регулации на Управление 610 не могат да се включат в официални документи. Затова се предават устно.

Практикуващите Фалун Гонг чуват отново и отново повтаряните от персонала на Управление 610, на трудови лагери и затвори заповеди на Джянг Земин: "Пребитите до смърт да се броят за самоубийство", "Кремирайте телата незабавно", "Унищожете репутацията им, банкрутирайте ги финансово, изтребете ги физически!"

Тези наредби учат персонала в апарата за сигурност да игнорира закона, да бъде безразличен към правата на индивида и да практикуват бруталност безнаказано.

Освен това, преследването насърчава и възнаграждава садизма. Дезертьорът Хао Фенгджун (Hao Fengjun) е явен пример за подмолната тенденция в апарата за сигурност на Китай. През 2005 г. Хао, член на Управление 610 в Тянджин (Tianjin), решава, че не желае повече да има нещо общо с преследването и избягва в Австралия, за да търси убежище.

Други не предприемат рискования ход да търсят убежище, тъй като на членовете на апарата за сигурност не се разрешава да пътуват, но се отказват от силите за сигурност или отказват да участват повече в преследването.

Също така, заповеди като "На адвокати не е позволено да защитават практикуващи Фалун Гонг" и "Не се приемат и разглеждат дела, заведени от практикуващи Фалун Гонг" връщат назад китайската правна система, направила преди това опит да се придвижи към върховенството на закона.

Съдии, прокурорски служители и адвокати са принудително тласнати обратно към разбирането, че правната система съществува, за да наложи върховенството на партията, и по-специално, да приведе в изпълнение преследването.

Десетки адвокати разбират, че съдебните дела на практикуващите Фалун Гонг са ключовото изпитание при опити да се защити върховенството на закона в Китай, като Гао Джишенг (Gao Zhisheng) е най-изтъкнатият в това отношение пример.

Ако правата на практикуващите Фалун Гонг, които са най-сериозно застрашените, могат да бъдат защитени, след това този пример ще може да се разпространи сред всички. Затова тези адвокати заплащат за усилията си със загуба на лицензи и работа, дори и със задържане, побой и мъчения.

В действителност целта да се използват случаите с Фалун Гонг, за да се реформира правната система, се осъществява бързо. Крайните мерки и злоупотреби с правната система, разработени срещу практикуващите Фалун Гонг, започват да се прилагат към дисиденти, адвокати по човешките права, хора на изкуството и обикновени граждани.

В същото време Джянг Земин се опитва да използва извънредните правомощия, дадени за осъществяване на преследването, за да осигури на длъжностните лица "имунитет", който да ги предпазва от отговорност за преследването.

КПЗВ също използва преследването като възможност да се разрастне бързо. Това засилване на властта на Народната въоръжена полиция, армията и КПЗВ сформира втори център на властта в ККП.

То отстранява всякакви проверки за беззаконието на КПЗВ и дори заплашва да предостави метод за елиминиране на следващия лидер на ККП посредством преврат. Това обаче се оказва повратната точка, която кара най-висшите служители на ККП да се обърнат срещу Бо и Джоу.


Всичко е позволено

Британският бизнесмен Нийл Хейууд е убит през ноември 2011 г., след предполагаем провал на бизнес сделка с Гу Кайлай (Gu Kailai), съпруга на Бо Шилай, изпадналият в немилост след това бивш шеф на ККП в Чонгчинг. Според новинарските репортажи Бо е заподозрян в съучастие в това убийство.

На 7 май 2002 г. полет 6163 на аеролиниите China Northern Airlines избухва в пламъци и се разбива при приземяването си в пристанищния град Далиан (Dalian), убивайки всичките 112 пътници на борда си. Журналистът Джянг Уейпинг (Jiang Weiping) съобщи, че Бо е организирал тази самолетна катастрофа, за да убие намиращ се в самолета политически опонент.

Компанията Brilliance China, със седалище в провинция Ляонинг (Liaoning), е номер едно производител на микробуси в Китай. През 2002 г. Brilliance планира изграждането на завод в друга провинция, но Бо, тогава управител на Ляонинг, просто нарежда провинцията да експроприира компанията. Когато тази кражба е поставена под въпрос, Бо обвинява собственика на компанията в неспецифични "икономически престъпления".

Бо е един от водещите правоприлагащи фигури в преследването на Фалун Гонг. Джянг Земин го възнаграждава за усърдието му, като за период от четири години го издига от кмет на град Далиан до управител на провинция Ляонинг и министър на търговията на Китай.

През 1999 г., когато Джянг иска да започне преследването на Фалун Гонг, той се сблъсква с отпората на всички останали членове на Постоянния комитет на Политбюро, най-висшият орган, управляващ Китай. Затова на Джянг се налага да набира служители, които нямат против да осъществяват преследването.

Тактиката на Джянг е онези, които осъществяват преследването, да бъдат възнаградени с възможности за корупция. Така след като започва преследването, започва да процъфтява и корупцията в Китай.

Тя върви паралелно с преследването и се простира от горе до долу в партията. По села и градове в Китай като гъби никнат нови вили с паркирани пред тях луксозни автомобили на партийни секретари и шефове на полицията. Те са закупени както от конфискуваните пари и имущество на местните практикуващи Фалун Гонг, така и от бонусите, които Управление 610 щедро заплаща за преследване на практикуващите.

Джянг Земин води корупцията с личен пример. През октомври 2007 г. бившият министър на финансите Джин Ранчинг (Jin Renqing) неочаквано подава оставка, предполагаемо заради парите, прехвърлени в чужбина от него и Джянг Земин няколко години преди това - близо 100 милиарда юана ($ 15.8 милиарда), разпределени в различни фондове.

Централната дисциплинарна комисия на ККП разследва в момента сериозен случай на корупция, свързан с Джянг Земин и сина му, Джянг Мянхенг (Jiang Mianheng) за 1,2 трилиона юана ($ 190 милиарда).

Корупцията е една от проявите на радикалната безнравственост на самото преследване. Престъпления като клевети, кражби, промиване на мозъци, невъобразими мъчения, изнасилвания и убийства са не само позволени в преследването. То ги изисква. Длъжностни лица, които осъществяват преследването, губят всякаква представа за правилно и грешно, и нямат проблем да вършат престъпления.

Китайците, които не практикуват Фалун Гонг, също страдат. През последните 13 години се наблюдава експлозия в Китай на броя "масови инциденти" - мащабни протести, често съпроводени с насилие.

Позовавайки се на официалната статистика на КПЗВ, проф. Шие Йеланг (Xie Yielang) от Пекинския университет каза, че през 2009 г. са станали 230 000 масови инцидента. Недоволството на хората се е повишило, като длъжностните лица са станали по-алчни и по-малко загрижени за благополучието на хората.

В отговор на това самите хора са се научили да изоставят своя морал. В днешен Китай може често да се чуе фразата: "Всеки ми прави лошо, затова и аз правя лошо на всеки".

Ляонинг, провинцията на Бо Шилай, е наречена от изследователя Итън Гатмън "епицентър" на принудителното събиране на органи от живи хора в Китай. В това събиране на органи се вижда логиката на преследването в неговата най-ярка окраска - убиване на невинни човешки същества по възможно най-ужасния начин и в името на печалбата.


Стабилност и бъдещето на Китай

Няколко години след като е сформирано, Управление 610 е преименувано на "Ръководен екип за поддържане на стабилността". Една от на клеветите, използвани да се оправдае преследването е твърдението, че Фалун Гонг застрашава социалната стабилност.

Според доклад на държавна агенция от 1999 г., между 70 милиона и 100 милиона души практикуват Фалун Гонг в Китай. Фалун Гонг източници твърдят, че техният брой е бил над 100 милиона, или един на всеки дванадесет души в Китай.

Всеки от тези практикуващи има членове на семейството, приятели, съседи, колеги, така че всъщност засегнатите от преследването са стотици милиони китайци.

Стабилност в Китай не е възможна, когато държавата обявява война на такава огромна част от нацията.

В действителност различни проучвания показват, че Фалун Гонг е имал високи резултати в подобряване на нравствеността, разрешаване на конфликти в лични взаимоотношения, стабилизиране на обществото, както и лечение на здравословни проблеми.

През май 1998 г. Китайската национална служба по спорта започва проучване за ефектите на Фалун Гонг, изследвайки над 100 000 практикуващи Фалун Гонг. На 20 октомври в своя реч ръководителят на екипа на проучването на групата в Чангчун (Changchun), североизточен Китай, казва: "Ние вярваме, че ефективността на Фалун Гонг е много добра, и че той има явно въздействие върху социалната стабилност и повишаването на нравствеността. Трябва напълно да признаем това".

През втората половина на 1998 г. Чяо Ши (Qiao Shi), който току-що завършва мандата си като председател на заседанието на Постоянния комитет на Националния народен конгрес и като член на Постоянния комитет на Политбюро, провежда собствено разследване, заедно с други високопоставени членове на Конгреса.

Така научен медицински персонал изследва над 12 000 практикуващи Фалун Гонг в провинция Гуангдонг (Guangdong) и установява, че в 97,9% от случаите практиката на Фалун Гонг е подобрила здравословното състояние на изследваните. Така в своя доклад групата стига до заключението, "Фалун Гонг има стотици ползи за китайския народ и нация, и не причинява никаква вреда".

В писмо, написано в нощта на 25 април 1999 г., Джянг Земин задава въпроса: "Не могат ли марксизмът, материализмът и атеизмът, в които вярват нашите членове на комунистическата партия, да спечелят битката срещу това, което Фалун Гонг насърчава?"

Преследването предлага ясен избор между "марксизма, материализма и атеизма" на ККП и принципите на истинност, доброта и търпение, на които се основава учението на Фалун Гонг.

Опитът на Джянг да унищожи Фалун Гонг е част от над 60-годишните усилия на ККП да унищожи древната цивилизация на Китай и да разруши нейната култура - жизнената основа на нацията.

Китайската цивилизация учи хората да ценят добродетелите, да вършат добри дела и да имат уважение към божественото. Традиционната култура на Китай набляга на добродетели като честност, доброта, любов, прошка, лоялност и храброст. Тези добродетели изграждат качествата на китайския народ и са в основата на съществуването на китайската култура.

Учението на Фалун Гонг превъплъщава най-доброто от традиционната култура на Китай.

От своя страна, преследването на Фалун Гонг от ККП изчерпва финансите на страната, унищожава надеждите за правната система и съсипва нравствеността на нацията - всичко това ККП прави само за да преследва невинни и добри хора.

Прекратяване на преследването ще позволи на китайците да намерят пътя обратно към своето наследство. Китайската нация ще бъде отново в състояние да се наслаждава на отредения от живота ред и съпътстващите го нравственост, свобода - основана на подчинение на най-висшето, и достойнство - основано на зачитане на доброто.

Пътят на бъдещето на Китай е ясно очертан. За хората по света, които искат да видят един стабилен Китай, който играе градивна роля в света, изборът е очевиден: противопоставяне на преследването на Фалун Гонг.

Историята ще съди избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!