Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China's Forbidden News, NTD Television

ЗН: Висш китайски служител търси убежище в консулство на САЩ

Наскоро Уанг Лиджун (Wang Lijun) подаде оставка като началник на полицията в Чонгчинг (Chongqing). Уанг е известен като дългогодишен съюзник на Бо Шилай (Bo Xilai), партиен секретар на Чонгчинг (Chongqing ). Според информация Уанг е потърсили убежище в консулството на САЩ в Ченгду (Chengdu). Властите в Чонгчинг съобщиха, че Уанг е взел "профилактична" отпуска поради претоварване с работа. Според външни източници измяната на Уанг е разгневила висши ешелони в Китайската комунистическа партия и централното правителство е решило да проведе пълно разследване на Бо Шилай съгласно разкритията на Уанг Лиджун...


Според китайски микроблогове вечерта на 7 февруари голям брой въоръжена полиция се е появила внезапно по улиците около американското консулство в град Ченгду. Те са блокирали пътищата, създавайки контролно-пропускателни пунктове и са претърсвали старателно минаващите превозни средства и пешеходци.

Според Boxun.com Уанг е казал, че отива на училищно мероприятие, но по-късно се е преоблякъл и е избягал. Същата нощ той е потърсил убежище в консулството на САЩ
в Ченгду и е съобщил много вътрешна информация. Голяма част от нея е била свързана с Бо Шилай, комунистически лидер на Чонгчинг, както и с някои държавни тайни за правителството на САЩ.

Когато Бо научава новината веднага нарежда на кмета на Чонгчинг, Хуанг Чефан (Huang Qifan), да блокира улиците около американското консулство в продължение на 24 часа. Над 70 полицейски коли са били веднага изпратени в района. Сутринта на 8 февруари консулството на САЩ връща Уанг на китайската Държавна сигурност.

Когато Уанг излиза от американското консулство, кметът Хуанг иска да го върне в Чонгчинг, но влиза в конфликт със служителите от ДС. Уанг им е казал, че Бо е амбициозен и затова той иска да го свали от поста му. Както и че той (Уанг) вече е предал важна поверителна информация в чужбина. Благодарение на намеса от централното правителство Уанг в крайна сметка е бил оставен при служителите от Държавна сигурност.

Цай Йонгмей (Cai Yongmei), главен редактор на хонконгското сп. "Open" каза, че този инцидент не е случаен.

Цай Йонгмей: "Аз лично мисля, че това е напълно възможно. Смятам, че той е знаел, че няма да получи политическо убежище от САЩ. За политическо убежище трябва да има доказателства, че си политически преследван. Случаят на Уанг е част от вътрешната борба за власт сред Китайската комунистическа партия. Мисля, че Уанг е отишъл в консулството на САЩ, за да предотврати заговорничество срещу себе си, така че той го прави с цел да се вдигне повече шум".

Уанг Шинг (Wang Xing), репортер на Southern Metropolis Daily, писа в своя микроблог, че полицай в Ченгду е потвърдил новината. Негов роднина, г-н Джанг (Zhang), също работещ в полицията в Ченгду, е потвърдил също така за инцидента с Уанг Лиджун.

Джанг: "Той е отишъл в консулството на САЩ в Ченгду, за да търси политическо убежище. Но американското консулство не се занимава с него, а са информирали полицията и правителство. Той вероятно е изкупителна жертва на правителството. В Чонгчинг се разгръща широка дейност за борба с престъпността. Много хора са замесени. Може би затова се предполага, че той е изкупителната жертва".

Според Ройтерс говорителят на посолството на САЩ Ричард Буанган е заявил, че той не е в позиция да коментира инцидента с Уанг.

Когато попитали говорителя на китайското Външно министерство Уеймин Лиу (Weimin Liu) за инцидента той отговорил, че правителството в Чонгчинг вече е предоставило информация и той няма какво да допълни.

На 8 февруари правителството в Чонгчинг е обявило на микроблога на Шинхуа (Xinhua), че Уанг Лиджун е взел "профилактична" отпуска поради преуморяване.

Boxun.com разкри, че измяната на Уанг е разгневила най-висшите ешелони на централното правителство. Такова бягство на висш служител на ККП в американско консулство в Китай е нещо нечувано в историята на страната. ККП е решила да проведе разследване на Бо Шилай съгласно разкритията на Уанг. Съобщено бе, че Бо и съпругата му са много неспокойни.

Цай Йонгмей: "В Чонгчинг определено има проблеми. Като например има много корупция в движението за борба с престъпността. Когато ККП иска да се поизчисти първо може да се справи с Уанг. Бо може би е искал да жертва Уанг, но Уанг се е противопоставил. Така че когато Уанг е бил върнат от САЩ, той е бил прехвърлен към Държавна сигурност. Уанг няма да бъде даден на правителството в Чонгчинг. Ако това стане от правителството в Чонгчинг може да го убият, за да не му дадат да говори".

Според репортаж на в. Xinkauibao, Гуанг Хайшянг (Guang Haixiang), партиен секретар на един от районите в Чонгчинг, е назначен за партиен секретар на полицията в Чонгчинг. По-късно той може да стане и началник на полицията в Чонгчинг, на мястото на Уанг Лиджун.

Според съобщенията движението на Бо Шилай за борба с престъпността е важен коз на фракцията на Джянг Земин (Jiang Zemin, Цзян Цзъмин). Уанг е лидерът на това движение. Ако той падне, това може да е сигнал, че Бо ще падне също. Джянг Уейпинг (Jiang Weiping), бивш директор на североизточния офис на в. Wen Wei Po в Хонг Конг каза, че Бо може да стане първия от Партията на принцовете, който да бъде изпратен в затвора за корупция и нарушаване на закона.

NTD репортери Chang Chun, Li Yuanhan и Zhouping

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!