Гу Чинг-ър, Epoch Times

"Смелите 300" с подкрепа от пекински жалбоподатели

Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай.
Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай. (Epoch Times)

Жалбоподатели в Пекин изразиха възхищението си от 300-те селяни, които призоваха за освобождението на практикуващ Фалун Гонг чрез петиция, подписана с истинските им имена и пръстови отпечатъци в Джоугуантун (Zhouguantun), провинция Хебей (Hebei), поради което станаха известни като “Смелите 300”...


Фалун Гонг е традиционна китайска медитативна практика, преследвана и очерняна от режима вече 13 години, и много адвокати и активисти за човешки права са били арестувани и изтезавани заради поемане защитата на нейни последователи. Хиляди практикуващи Фалун Гонг са били изтезавани и убити.
„В днешно време никой не смее да каже и дума от името на Фалун Гонг. Тези селяни имат силна съвест. Те се осмелиха да оставят пръстовите си отпечатъци, което е достойно за възхищение“, заяви 60-годишната Ду Мингронг (Du Mingrong) от североизточен Китай, която от 1999 г. обжалва в Пекин присъдата на майка си. Тя е изпращана в трудов лагер няколко пъти заради обжалването.

Петицията на „Смелите 300“ достигна до най-висшите ешелони на китайското ръководство и подтикна някои китайски чиновници да обмислят преразглеждане на преследването на Фалун Гонг.

Местната полиция обаче принуди някои от подписалите се да се отрекат от заявлението си и задържаха други. Още няколко практикуващи Фалун Гонг бяха арестувани след задържането на Уанг Шяодонг, но чиновниците отрекоха да имат информация за това.

„Тези, които оставиха пръстовите си отпечатъци, не бяха практикуващи Фалун Гонг, но именно защото практикуващите Фалун Гонг бяха добри и трогнаха селяните, те пожелаха да сложат имената си в списъка – коментира Ду Мингронг. – Обикновените хора в Китай се пробуждат и научават за несправедливото преследване. След толкова много години хората са способни да видят истината, което доказва, че Фалун Гонг са били прави.“
Ду добави, че много хора в Китай не са съгласни с комунистическата пропаганда срещу Фалун Гонг.

„Винаги съм имала добро впечатление за практикуващите Фалун Гонг, още отпреди началото на преследването. Те са толкова мили и никога не лъжат никого“, посочи Ду, която не практикува Фалун Гонг.

По думите й през 2002 г. тя е била арестувана и отведена в полицейско управление близо до пл. „Тянанмън“ заради обжалване в Пекин. На повечето задържани жалбоподатели е било позволено да се разхождат навън и да пият вода, припомня си Ду.

„Фалун Гонг практикуващите обаче бяха държани в голяма клетка и бяха бити и ругани. Независимо как се отнасяха с тях, те приемаха всичко с усмивка. Бях наистина трогната от тази сцена“, каза тя.

Джоу Йонгканг, за когото сега се съобщава, че е загубил поста си на глава на могъщия Комитет по политически и законодателни въпроси (КПЗВ), в ролята си на негов лидер в продължение на години той носи огромна отговорност за преследването на Фалун Гонг. Той е предприемал тежки репресивни мерки и срещу жалбоподателите.

У Тянли (Wu Tianli), която е обжалвала в Пекин, защото е била прогонена от дома си, който впоследствие е бил разрушен от комунистическите власти, изрази възхищението си към подписалите петицията. По думите й този инцидент показва, че обикновените китайци все още имат куража да застанат на страната на справедливостта.

„Амнести Интернешънъл“ публикува спешен призив на 31 май, настоявайки за внимание към „Смелите 300“ и апелирайки за освобождението на Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong) и сестра му Уанг Шяомей (Wang Xiaomei).
Много китайски експерти и адвокати също изразиха подкрепата си към Фалун Гонг и случая на „смелите 300“.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. Фракцията с кървавите ръце – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!