Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дмитрий Песков: „Няма плащане – няма газ“ - ако ЕС откаже да плати в рубли – Европа преминава през етапи на отричане, гняв и пазарлък

/Поглед.инфо/ Русия няма да доставя газ безплатно, ако Европейският съюз (ЕС) откаже да плати за него в рубли, заяви говорителят на президента Дмитрий Песков.

Песков каза в интервю за PBS, че „няма да правим благотворителна дейност, да изпращаме газ безплатно в Западна Европа“, съобщава РИА Новости.

На въпрос на водещия дали ще се спира газта на неплащащите, прессекретарят на президента отговори: „Няма плащане – няма газ“.

В същото време той отбеляза, че окончателното решение как да се отговори на отказа за плащане на газ в рубли все още не е взето.

May be an image of 1 person and text
КЛУБ НА СЕРИОЗНИТЕ МЪЖЕ - Posts | Facebook

По-рано Песков каза, че се разработват условията за плащане на руския газ в рубли .

Припомняме, че руският президент Владимир Путин чака до 31 март доклад от правителството, Банката на Русия и Газпром за  промяна на  валутата на плащане в рубли за доставки на газ за неприятелски страни, следва от препоръките с инструкции на държавния глава.

Европа преминава през етапи на отричане, гняв и пазарлък

Реакцията на Европа към решението на Москва да поиска плащане за газ в рубли се развива по класическия психологически модел: от гняв и пазарлък до депресия и приемане. Скокове в цените на акциите и здравият разум подтикват европейците да приемат условията на Москва. Но по-важното е, че появата на нова схема за разплащания – извън долари и евро – променя фундаментално глобалната схема на световната икономика и политика.

Събитията в ¿-кр@й н@ „ще окажат значително влияние върху световната икономика и особено върху икономиката на ЕС поради близостта на Европа до Русия и нейната зависимост от петрола и газа“. Това заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард. ЕЦБ се опасява от забавяне на растежа на икономиките в еврозоната, а в краткосрочен план - от ускоряване на инфлацията, заяви Лагард. Продължаването на специалната операция на руските въоръжени сили вълнува западния пазар, въпреки че „Газпром“ поддържа редовно изпомпване на гориво през ¿-кр@ ин ската газотранспортна система.

Припомняме, според Международната агенция по енергетика тази година ЕС ще може да намали зависимостта си от руските енергийни ресурси само с една трета. И както американското издание „Политико“ заяви в петък, президентът на САЩ Джо Байдън няма да може да помогне на ЕС да намали зависимостта си от вноса на енергия от Русия с помощта на ВПГ. Напоследък европейските страни само увеличиха покупките на руски газ.

Европейският съюз е 35% зависим от вноса на газ от Русия, но в някои страни - Германия, Австрия, Латвия, Унгария и Полша - делът на руските доставки варира от 64% до 72%. Изглежда, оценявайки сегашната ситуация, западните елити променят отношението си към решението на Москва да продава природен газ на т. нар. неприятелски страни за руски рубли. Разбирането идва според добре познат психологически модел: от отричане и гняв до пазарлъци, депресия и приемане.

„Тази вълна изглежда е подхваната от най-интелигентните и професионални хора в Европейския съюз. Сега те говорят за това, че държавите, наложили санкции срещу Русия, не купуват газ и че частните компании сключват сделки с руснаци - „така че нека решават проблемите насаме“, каза заместник-председателят на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията. Андрей Климов.

Една от първите, осъзнали реалността на изискванията за закупуване на гориво за рубли, е Германия. Изданието „Шпигел“ отбелязвайки, че новият план на Москва "зашемети" Запада, добави: европейските клиенти ще бъдат принудени да купуват рубли от Централната банка на Русия.

„Получихме това съобщение с голямо объркване и все още не можем да предвидим последствията от него“, каза Тим Кьолер, ръководител на „Зукумф Газ“. „Изявлението за плащанията в рубли е нарушение на договорите“, възмути се министърът по икономическите въпроси и опазването на климата Роберт Хабек и с горчивина признава зависимостта на Германия от руските енергийни доставки.

Скоро в правителството на Олаф Шолц започнаха да се чуват изявления, което показва постепенно разбиране на ситуацията. Ръководителят на германското финансово министерство, лидерът на либералните свободни демократи Кристиан Линднер, заяви, че в момента Берлин не трябва едностранно да отказва гaзовите договори с Русия. „Трябва да избягваме всички решения, които ще ни отслабят много повече от руския президент Владимир Путин“, обясни министърът. В Бундестага ръководителят на съответната комисия по енергетика и опазване на климата Клаус Ернст призна, че плащането в рубли е технически възможно - въпреки че това ще принуди ЕС да заобиколи собствените си санкции срещу Руската централна банка.

Подобни аргументи започват да звучат и в други европейски страни, дори и в тези, които не са толкова силно зависими от руските енергийни доставки. Белгийският министър-председател Александър Де Кро премина към етапа на пазаренето, като каза, че страната му разчита на отстъпки, когато плаща за рубли. А канцлерът на Австрия - страна, която традиционно се застъпва за прагматичните отношения с Москва - Карл Нехамер се обяви срещу бойкота на руските доставки на газ и петрол.

„Една от целите на руския гaзов ултиматум е да принуди европейските компании да съществуват според собствените си санкции. Така че търговските компании започват да оказват натиск върху европейските политически елити с искане за премахване на санкциите срещу Русия, които силно им пречат“, обясни Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„Цената за много страни е твърде висока: ще останат ли без ток и отопление или не“, отбеляза експертът. „Ако ЕС откаже да купува руски газ за рубли, тогава Москва най-вероятно ще отреже европейците не само от газ, но и от въглища. Освен това Европа не само ще загуби един от основните си доставчици, но и останалата част от газа от други доставчици ще стане невероятно скъпа“, допълва той.

„Решението за прехвърляне на разплащанията с европейци в рубли не е просто ситуационен политически жест. Такива решения имат геостратегически характер“, каза сенатор Андрей Климов. „Когато Путин обяви решението, разговарях с моя колега, предпоследния председател на Министерския съвет на СССР Николай Рижков. Той призна, че това е трябвало да стане по-рано. Тази история е стара. И фактът, че сме достигнали този етап, е много важен“, допълни той.

Климов добави: „В това отношение бих искал да се подиграя с Байдън. В събота той каза, че Русия се връща към XIX век. Бих искал да напомня на Байдън, че през XIX век, когато малко хора знаеха какво е долар, „цялото прогресивно човечество“ - преди всичко Европа – охотно се установява в нашите рубли и те са котирани не по-зле от лирите стерлинги“.

Преди Русия да обяви решението си да продава газ по новите правила, рублата поскъпна бавно, като доларът поевтиняваше с около рубла на ден, отбеляза икономистът Василий Колташов. „И след това решение видяхме много бързо укрепване на руската валута при новите настроения, които се появиха на пазара“, твърди експертът.

„В бъдеще цялата търговия с руски стоки по дългосрочни договори ще бъде конвертирана в рубли“, прогнозира Колташов. „Путин говори за „Газпром“, въпреки че не изключи други наши структури и компании да се присъединят към него“, съгласен е Климов. „Факт е, че „Газпром „е компанията, на която руското правителство има право да дава такива заповеди. И други компании ще действат в светлината на факта, че това са частни организации“, допълва той.

„Ето защо, когато говорим за търговия със стоки за рубли, ще говорим не само за газ, но и за петрол и метали“, каза Колташов. „Второ, стоките, които сега се продават на западните борси, след известно време също ще започнат да се продават за рубли. Това може да доведе до създаването на единен консолидиран пазар в Евразия, където ще се използват рублата, юана, индийската рупия и иранския риал. Ако се появи такъв пазар, той ще се превърне в основния стоков пазар в света, където рублата ще играе своята много важна роля“, смята източникът.

„Поради тази причина сега виждаме такава реакция от Запада – те се възпират. Но когато процесът започне, той ще бъде необратим. На първо място, решението на Москва избива позициите на еврото, а след това и на долара“, казва икономистът. „Същото важи и за пазара на ценни книжа. САЩ, ЕС, Великобритания и Япония са нарушили международното право и правата на частна собственост. Но Москва се държи по различен начин. Това дава шанс на Русия да се превърне в зона за привличане на капитали, което ще доведе до важни политически и икономически промени, просто защото страната ни се държи като надежден партньор“, допълва той.

„От друга страна, способността на регулаторите на ЕС да влияят върху вътрешните потребителски цени – за горива, за хранителни продукти – е рязко намалена“, каза Колташов. Те демонстрират своето безсилие в нова ситуация. Техният набор от инструменти е значително намален или е изключително неефективен. Това шокира европейците. Те мислеха, че това е едностранна игра, но се оказа, че просто ритане на топката в посока на противника няма да работи - и те отлетяха обратно с тройна сила и без много усилия от Русия.

„Когато казваме, че Европа е на път да възприема нова реалност, трябва да вземем предвид прекомерния ентусиазъм на европейските политици по въпросите на идеологията. Колкото по-близо са те до Брюксел и европейската бюрокрация, толкова повече това се проявява. В същото време националните елити са много по-адекватни. Ярък пример е Унгария, която няма да се присъедини към ключовите санкции, въпреки че европейските бюрократи късат жилетките си и се опитват да приспособят целия свят към представите си за красота“, каза политологът и икономист Иван Лизан.

„По-рано те популяризираха темата за „прехода към зелена енергия“. Сега те не са изоставили догмите си и ще се подлагат на болезнена терапия с реалността. И докато не се сблъскат с реалните последици от икономическата, политическата и енергийната криза, те няма да направят никакви отстъпки. Те ще забавят плащанията, ще съдят в Стокхолм. В резултат на това Русия ще трябва да завинти гaзовия клапан“, признава експертът.

„Тогава европейците ще осъзнаят нова геополитическа и икономическа реалност, която ще се прояви в значителен спад на БВП, и ще разберат, че няма да ходят никъде от Русия. Но колкото по-дълго европейците упорстват, толкова по-голяма е вероятността те да започнат да купуват все повече и повече нови категории стоки за рубла. И това е унижение за тях, защото се представят за големи демократи. Но те няма да могат да блъскат глави дълго време - необходимостта от изпомпване на газ в хранилища и наближаването на зимата ще си свършат работата“, обобщи Лизан.

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Nikolay Barekov: Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.
Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.
Толкова за идеологиите на 21 век.

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Източник/ци: Дмитрий Песков: „Няма плащане – няма газ“ - ако ЕС откаже да плати в рубли - Поглед Инфо

Европа преминава през етапи на отричане, гняв и пазарлък - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!