Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gary Feuerberg

В търсене на яснота за кризата в Китай

Извънредните политически събития в Китай имат индиректно обяснение, казва форум, проведен във Вашингтон

Форум на тема "Осмисляне на сътресенията в Китай" се проведе на 19 юли на Кепитъл Хил, Вашингтон, САЩ.
Форум на тема "Осмисляне на сътресенията в Китай" се проведе на 19 юли на Кепитъл Хил, Вашингтон, САЩ. (От ляво надясно) д-р Деймън Ното, говорител за Лекари срещу насилственото отнемане на органи; Дейвид Килгор, бивш член на канадския парламент, Държавен секретар на Канада за Азиатско-тихоокеанския регион (2002-2003); Стивън Грегъри (модератор), заместник-главен редактор на The Epoch Times; Иянг Шя, старши ръководител на Политика и изследвания, фондация Human Rights Law; и Матю Робъртсън, редактор на отдел "Китай", The Epoch Times (Lisa Fan / The Epoch Times)

Вашингтон - За последните четири месеца сътресенията в Китай придобиха необичаен размер дори за Китай. Това се случва паралелно с прехода на страната към ново ръководство през есента. Видяхме изключителен опит за дезертиране в американското консулство от Уанг Лиджун (Wang Lijun), свалянето на виден служител на комунистическата партия, Бо Шилай (Bo Xilai) и драматичното бягство от домашен арест и намиране убежище в посолството на САЩ на незрящия адвокат по човешки права Чен Гуангченг (Chen Guangcheng)...


С цел осмисляне на тези и други събития, на 19 юли The Epoch Times организира форум на Кепитъл Хил, Вашингтон, САЩ. Участниците се опитаха да поставят последните драматични събития в по-широкия контекст на напрежението по високите етажи на Китайската комунистическа партия (ККП). Групата експерти се стремеше да задълбочи разбирането за последните събития чрез отчитане на фактори, които обикновено не се дискутират, като бягане от отговорност на служители на ККП за нечувани нарушения на човешките права.

Иянг Шя, старши ръководител на Изследвания и политики във фондация Human Rights Law
Иянг Шя, старши ръководител на Изследвания и политики във фондация Human Rights Law, неправителствена организация, базирана във Вашингтон. Г-н Шя е експерт по китайска политика и структура, и функциониране на китайската пропаганда и съдебни системи. (Lisa Fan / The Epoch Times)

Историята на днешните събития води началото си от решението за преследване на Фалун Гонг, взето преди 13 години, заяви Матю Робъртсън (Matthew Robertson), редактор в отдел "Китай" на англоезичното издание на Epoch Times.

Когато лидерът на ККП Джянг Земин (Jiang Zemin) решава да елиминира Фалун Гонг, чийто привърженици по онова време са между 70 и 100 милиона души, много от членовете на Постоянния комитет на Политбюро не го подкрепят. Джянг очаква, че кампанията ще приключи за три месеца. Но когато практикуващите се оказали по-устойчиви, той трябвало да създаде отделен център на властта в партията, съставен от служители, които да проведат преследването и да бъдат лоялни към него. Това е Комитетът по политически и законодателни въпроси (PLAC).

Мощта на PLAC нарасва неимоверно, откакто той е формиран. Една идеологическа обосновка за неговия растеж е доктрината за Поддържане на стабилността, заяви Иянг Шя (Yiyang Xia), старши ръководител на Изследвания и политики във фондация Human Rights Law, неправителствена организация, базирана във Вашингтон.

Въпреки, че концепцията за поддържане на стабилността започва през 1990 г., тя става основен фокус на работата на PLAC, каза Шя. PLAC сломява инакомислещите и всеки, който режимът нарича враг, на базата на тази доктрина. По ирония на съдбата, тези силови тактики създават повече нестабилност, заяви Шя. Но това е удобно на PLAC, обясни той. "Когато има повече социално недоволство и още масови инциденти, правоприлагащите органи са в състояние да поискат повече средства, повече персонал и повече власт", каза той.

В допълнение към укрепването на PLAC, Джянг иска да конторира властта и затова създава фракция, която е лоялна към него, и която по-късно става известна като “фракцията с окървавените ръце”. Разбираемо е, че фракцията на Джянг не би желала да загуби властта и по този начин да бъде подведена под отговорност за преследването на Фалун Гонг. "Когато извършените при преследването на Фалун Гонг престъпления бъдат разкрити, съществуването на Комунистическата партия ще бъде застрашено", каза Робъртсън.

След като човек разбере динамиката на тази фракция и причината за нейното съществуване, последните събития изглеждат по-малко случайни и може да бъдат обяснени. Началникът на полицията на Чонгчинг (Chongqing) Уанг Лиджун избягва в американското консулство с информация за преврат, който Бо Шилай и Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) планирали да направят след като Ши Джинпинг (Xi Jinping) стане ръководител на ККП.

Робъртсън заяви, че опитът за преврат е независимо потвърден както от Бил Гертц (Bill Gertz), американски репортер, така и от източници на Epoch Times.

Медиите съобщават за "вътрешни борби" в Китай. Робъртсън заяви, че това е погрешно и подвеждащо. "Това не са парламентарни маневри. Тук става дума за нещо извънредно опасно. Преди то да свърши има голяма вероятност да видим екзекуции", каза Робъртсън.

"Премахването на Бо е унищожителен удар по фракцията, която Джянг създаде, за да преследва Фалун Гонг", отчете Робъртсън. Без Бо да замени Джоу в Постоянния комитет и като ръководител на PLAC, силната база, която Джянг построи, за да предпази себе си и своята фракция, се срива."


Отнемането на органи

Престъплението, за което тази фракция най-много иска да избегне отговорност, е принудителното събиране на органи от живи хора, което става в Китай. Уанг Лиджун, Бо Шилай и Джоу Йонканг са силно въвлечени в операциите за събиране на органи.

Деймън Ното, MD, е говорител на Лекари срещу принудителното отнемане на органи (DAFOH). Д-р Ното е лекуващ лекар в Hackensack University Medical Center в Хакенсак, Ню Джърси, САЩ. Той е говорил пред различни медии, както и на много форуми в цялата страна по въпроса за отнемане на органи. (Gary Feuerberg / The Epoch Times)

Д-р Деймън Ното (Damon Noto), говорител на Лекари срещу принудителното отнемане на органи (Doctors Against Forced Organ Harvesting), заяви, че по време на периода 2001-2008 г. броят на трансплантациите "експлодира". Неговата група от заинтересовани лекари била в недоумение, откъде са дошли органите. Той цитира пример от добре познат хирург в Израел, чийто пациент е бил в състояние да получи трансплантация на бъбрек до две седмици. В Съединените щати средното време за изчакване е година и половина.

Китай прави също така много сърдечни и чернодробни трансплантации, за които е още по-трудно да се намерят донори.

Най-накрая, през 2005 г., режимът признава, че повечето от органите, около 95%, идват от екзекутирани затворници - "единствената страна в света, която позволява практиката на отнемане на органи от затворници", каза Ното.

И все пак числата не пасват, каза той. В Съединените щати човек се нуждае от 15 до 20 донора, за да се намери тъканна съвместимост. За Китай годишното извършване на 10 000 трансплантации на органи, взети от случайни донори, ще изисква 150 000 донора, ако е както в Съединените щати, каза той.

Почетният Дейвид Килгор е бивш член на канадския парламент, където е работил като Държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския регион (2002-2003). Той е автор (заедно с Дейвид Матас) на "Кървава реколта: избиването на практикуващи Фалун Гонг заради органите им". (Gary Feuerberg / The Epoch Times)
Дейвид Килгор, бивш канадски Държавен секретар за Азиатско-тихоокеанския регион (2002-2003), съавтор с Дейвид Матас, на "Кървава реколта: избиването на практикуващи Фалун Гонг заради органите им", каза, че е говорил с хирург на име д-р Тан, който му обяснил, че за един пациент от трасплантационния туризъм са били нужни осем различни бъбречни трансплантации, за да се намери съответната тъканна съвместимост. Килгор заключи, че осем души са били убити, докато се открие необходимата съвместимост.

Ното стигна до извода, че "По-голямата част от органи идват от политзатворници". До момента най-голямата преследвана група е Фалун Гонг. Увеличаване броят на трансплантации в Китай съвпада с преследването, което започва през 1999 г.
"Миналия месец съобщихме за телефонни разговори, проведени с висши комунистически лидери, с цел добиване на информация за отнемането на органи. Никой не отрече, че знае за събирането на органи от практикуващи Фалун Гонг ", каза Робъртсън.

Килгор определи проблема, който има Китай, като липса на добро управление, което истинската демокрация може да излекува.

Килгор призова "правителствата на отворените общества и техния частен сектор" да проучат защо са в подкрепа на нарушения на универсалните ценности "с цел увеличаване на търговията и бизнеса с Китай".

"Един демократичен Китай не би убивал гражданите, практикуващи Фалун Гонг, в трудови лагери", каза той.

Д-р Ното отбеляза, че имало слухове, според които Уанг Лиджун е дал информация за отнемането на органи на служители на американското консулство. Той призова Държавния департамент да оповести всяка информация, която има за зверствата на принудителното събиране на органи от живи хора.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!