Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чен Йилиан

Петиция в подкрепа на Фалун Гонг отеква по високите етажи на режима

Последният лист с подписите под петиция в защита на Уанг с печата на кметството.
Последният лист с подписите под петиция в защита на Уанг с печата на кметството. Снимка epochtimes.com
Снимка на Уанг Шяодонг преди арестуването му, предоставена от неговото семейство.
Снимка на Уанг Шяодонг преди арестуването му, предоставена от неговото семейство. (Epoch Times)

Петиция от 300 селски домакинства, призоваваща за освобождаването на задържан практикуващ Фалун Гонг, разклати висшите ешелони на китайския режим, според вътрешен източник. Тя предизвика размисъл сред режима за смисъла на жестоката политическа кампания срещу популярна медитативна практика, продължила вече почти 13 години...

По-рано този месец 300 селяни от село Джоугуантун, град Ботоу, провинция Хебей, са подписали петиция като представители на своите домакинства. Те са подписали петицията с пълните си имена и отпечатъци от палците си, призовавайки за освобождаването на Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong), който е бил задържан в ареста, поради практикуването си на Фалун Гонг.

Уанг е обвинен в производство и разпространение на компакт дискове с информация, изобличаваща преследването на Фалун Гонг и показваща истината за практиката на Фалун Гонг, която е оклеветявана от Китайската комунистическа партия (ККП) от започването на кампанията срещу групата през 1999 г. Домът на Уанг е бил нападнат от службите за сигурност. След извършения арест 7-годишният син и възрастната майка на Уанг трябва да се грижат сами за себе си.

Селяните били възмутени от аферата, имайки предвид, че Уанг е добре известен и уважаван учител в селото.

След подписване на петицията селяните били тормозени и заплашвани от силите за сигурност, които се опитали да ги накарат да оттеглят  изявленията си.

Въпреки това петицията е отекнала в централата на ККП, като е предизвикала  интензивен дебат относно скъпата и неуспешна кампания на комунистическата партия срещу Фалун Гонг, според добре позициониран източник.

"Много от управниците на високо ниво говорят за това събитие и повечето от тях настояват за мирното му разрешаване. Ши Джинпинг (Xi Jinping) и Ли Кечянг (Li Keqiang) се консултираха с Джу Ронгджи (Zhu Rongji) (бивш премиер), който заяви, че начинът, по който правителството се е отнесло към събитието 4.25 е пълен провал. Самият Ли Руихуан (Li Ruihuan) практикуваше Фалун Гонг и бе отявлен поддръжник на Фалун Гонг", каза вътрешният човек.

"4.25" се отнася за 25 април 1999 г., когато над 10 000 практикуващи Фалун Гонг се събират пред офиса за петиции в Пекин с молба ККП да спре да тормози последователите на Фалун Гонг.

Източникът каза също така, че относително либерални високопоставени служители, като Джу Ронгджи и Ли Руихуан, са се опитали да спрат преследването, но не са успели.

Освен това източникът, който говори пред Epoch Times при условие за анонимност, тъй като разкриване на държавни тайни се наказва със смъртно наказание в Китай, заяви, че местните служители, занимаващи се със случая на Уанг Шияодонг, са разочаровани и изтощени от развитието му. Те не са очаквали толкова сериозен резултат, а техните по-висши началници са ги инструктирали да използват всичките си ресурси, за да открият и изземат оригиналното писмо.

"С петицията на тези 300 селяни усилията на комунистическата партия да демонизира Фалун Гонг скоро ще бъдат реверсирани", каза източникът.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун (Wang Lijun), дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. “Фракцията с окървавените ръце” – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще съди избора на всеки човек.

Оригиналната статия на китайски език.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!