Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China's Forbidden News

Чен Гуангченг е избягал

Чен Гуангченг (Chen Guangcheng)
Чен Гуангченг (Chen Guangcheng)
Хе Пейронг (He Peirong)
Хе Пейронг (He Peirong) снимка: Twitter

Слепият адвокат по човешки права Чен Гуангченг (Chen Guangcheng) е успял да избяга  на безопасно място, бе съобщено от източници в Китай. Той е публикувал видео-съобщение с обръщение към премиера Уен Джябао (Wen Jiabao), в което апелира да не се вреди на семейството му и да се накажат виновниците за преследването им...

Във видео записа Чен казва: "Слуховете, разпространени в Интернет относно бруталните злоупотреби с мен, са истина. Като свидетел мога да докажа истината.
Фактите са много по-лоши от това, което e разпространeно в Интернет".

В момента има различни предположения относно местонахождението на Чен. Според някои той е взел полета UA898 за Вашингтон. Споре други Чен е на безопасно място в Пекин, като посолството на САЩ, или в американски дипломатически апартамент, или в църква.

Според източници Чен е планирал това бягство от два месеца. Хе Пейронг (He Peirong) е близка позната на Чен, която го е намерила и откарала на “сравнително сигурно място”. Тя каза: "Чен е излизал рядко от дома си и е стоял в леглото, за да остави впечатление у охраната, че е нещо нормално ако не се появи в продължение на седмица. Той е стоял буден по цяла нощ, за да слуша стъпките на охраната. Така е научил, че им отнема 5 секунди да отидат за вода и 5 секунди да се върнат. Чен използвал тези 10 секунди, за да избяга в друга стая, където се скрил, след което се е прекачил през стена”.

Хе допълни, че Чен е падал много пъти през тази нощ. Тъй като не е познавал местността е трябвало да опипва стени и пътища, както и да преминава през река. Когато Хе го намерила, дрехите му били мокри и кални, а краката му покрити в рани.

Бягството на Чен е разярило охранителните власти на Китайската комунистическа партия (ККП). China Aid Association съобщи, че Хе Пейронг е била арестувана на 27 април от дома й. Братът на Чен е бил многократно бит у дома му сутринта на 27 април, след което е бил задържан. Снахата на Чен също е ранена.

Бягството на слепия адвокат по човешки права привлече вниманието на света.

Нетизени подкрепят кампанията за освобождаването му. Един от тях писа: "Тази година се чувства като Небето да елиминира ККП, всичко започна да се случва изведнъж". Друг писа: "Днес се усеща, че Бог все още не се е отказал от Китай".

Боб Фу (Bob Fu), ръководител на China Aid Association, заяви пред The ​​New York Times, че бягството на Чен е разтърсило националната сигурност на ККП.

Коментаторът Уен Джао (Wen Zhao) каза, че бягството на Чен е тежък удар за Джоу Йонгканг, началник на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ). Уен Джао вярва, че след като се изложат повече подробности около бруталното преследване на Чен, КПЗВ ще бъде осъдена от международната общественост.

Според писателя Шя Шяочянг (Xia Xiaoqiang) бягството на Чен е показателно, че краят на Джоу Йонгканг е много близо.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!