Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джеймс Бърк, Epoch Times

Джянг Земин - повтаряща се фигура в партийните скандали

Бивш партиен секретар на Пекин, затворен за корупция през 1998 г., остава категоричен, че политическите борби са го изпратили в затвора за седем години, пише нова книга, съобщи Ройтерс...


Чен Шитонг ( Chen Xitong) е бил кмет на Пекин по време на студентските протести през 1989 г. и е участвал в нарежданията за използване на армията срещу протестиращите. В книгата Чен отрича да е използвал своя достъп до тогавашния лидер Дън Сяопин, за да преувеличава заплахата от протестиращите студенти, казвайки, че е бил само фигурант по това време.

Джянг Земин през 2007 г.
Джянг Земин през 2007 г.. (Фредерик Дж. Браун / AFP)

В уводна статия, публикувана през 2005 г., Epoch Times писа, че под прикритието на борба с корупцията бившият лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) и Китай, Джянг Земин, е отстранил Чен и неговите поддръжници в Пекин в средата на 1990-те години. Заместник-кметът на Чен, Уанг Баосен (Wang Baosen), е бил намерен прострелян в главата. Властите заявиха тогава, че той е извършил самоубийство, но други подозираха мръсна игра.

Чен е освободен от затвора през 2003 г. по медицински причини. След това написва писмо от петдесет хиляди думи, в което обвинява Джянг, че го е преследвал политически, изтъквайки, че е станал жертва на борбата за власт. Той също така обвинява в корупция Джянг и неговите синове.

Уводната статия на Epoch Times описва как фракционните вътрешни борби между Джянг и Чен маркират началото на връзката на Джянг с наскоро изпадналия в немилости Бо Шилай.

Статията посочва, че бащата на Бо, Бо Йибо (Bo Yibo) - един от основателите на ККП, използва писмо от Чен, което критикува Джянг, за да спечи доброто разположение на Джянг и да го убеди да ускори издигането на сина му в йерархията на ККП.

Издигането на Бо е свързано до голяма степен с Джянг, включително участието му в преследването на медитативна практика Фалун Гонг, започнало през 1999 г. по инициатива на Джянг.

След опита на Уанг Лиджун да потърси убежище в американското консулство през февруари, Бо и шефът на сигурността Джоу Йонгканг се смята, че са били уловени в заговор да осуетят издигането на Ши Джинпинг в следващ лидер на ККП и Китай.

Също така Бо, съпругата му Гу Кайлай, и Уанг Лиджун може да бъдат осъдени още през юни. Бо и съпругата му са заподозрени в убийството на британския бизнесмен Нийл Хейууд. Уанг е изправен  пред съдебен процес за три престъпления: измяна, сериозна корупция и изтезания.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!