Следвайте "Буднаера" в Телеграм

China's Forbidden News, NTD

ЗН: Възможно унищожение за семейството на Бо Шилай

Бо Шилай със съпругата си Гу Кайлай и сина си Бо Гуагуа
Бо Шилай със съпругата си Гу Кайлай и сина си Бо Гуагуа

Според репортаж на новинарска агенция Шинхуа от 10 април, Бо Шилай е поставен под разследване от Централната комисия за дисциплинарна инспекция. Новината гласи, че Бо е освободен от постовете си като член на Политбюро и на Централния комитет. Съпругата на Бо – Гу Кайлай, и домашната му секретарка Джанг Шяожун са арестувани. Те са заподозрени в убийството на британския гражданин Нийл Хейуд, според официалното съобщение. Критикът Джанг Тянлянг коментира, че предварително изготвените репортажи на Шинхуа оставят облак на съмнение по случая с Бо Шилай...

Джанг посочва като аномалия факта, че Уанг Лиджун е заобиколил Джоу Йонгканг, за да каже на американското консулство, че семейството на Бо е заподозряно в убийство. Това показва, че Джоу Йонгканг е „страна с политически интерес“ по този въпрос. Джанг заключава, че Бо и Джоу са замисляли преврат и следователно са се нуждаели от големи парични суми.

Хейуд е един от посредниците, помогнали на семейството на Бо да натрупа богатство. Но Хейуд може да не е бил наясно как ще се използват парите. По-късно той може неволно да е научил нещо за планираната от Бо измяна и силно да се е уплашил. Гу се е съмнявала в лоялността му, така че го е отровила, заключава Джанг.

Шинхуа съобщава, че Гу Кайлай и синът й Бо Гуагуа са поддържали добри отношения с Нийл Хейуд няколко години. По-късно икономически интереси са станали повод за конфликт между тях и този конфликт е станал сериозен. Според Джянг Тянлянг това изявление е неубедително.

Една кампания в Чонгчинг срещу порока би направила лесно за Бо конфискуването на стотици милиарди юани от частни предприемачи. Защото събраните чрез Хейуд пари биха били относително пренебрежими. Според Джанг твърдението на режима, че Бо може да е организирал убийството на Хейуд просто поради икономически конфликт, е малко вероятно.

Официално оповестената причина за „икономически интереси“ неизбежно прикрива мащабни политически интереси, убеден е Джанг. Именно попадането на Джоу Йонгканг в категорията „свързан политически интерес“ ясно обяснява подкрепата му за Бо Шилай, смята Джанг.

Джанг Тянлинг отбелязва, че базирано на новините на Шинхуа, Бо Гуагуа не е бил обвинен или поставен под официално разследване. Името му обаче е специфично упоменато в този репортаж. Така че Бо Шилай със сигурност няма да се изправи пред затворническа присъда, подобно на Чен Лиангю, а пред нещо подобно на семейно унищожение, заключава Джанг.

На 9 април блогър пише в Dwnews.com, че според неназовани източници Бо Гуагуа е напуснал САЩ и се е завърнал в Китай.

В Китай слуховете са като предсказания за това, което предстои далеч напред.

Няколко часа преди Шинхуа да публикува новините за уволнението на Бо от поста му като член на Политбюро, съвсем същата новина вече бе разпространена от чуждестранните медии.

Много форумни участници в Китай бързо разпространиха съобщението в Weibo, въпреки че всички те бяха блокирани. Медиите на ККП наскоро призоваха хората за „борба със слуховете“.

След официалното съобщение форумен участник в Китай написа: „Слуховете в континентален Китай са просто преждевременни предсказания.“ Друг сподели: „Това, което мразя най-много, е че всички тези официално разтръбявани слухове и привидно неинформирани хора всъщност казват истината точно сега.“ Един постинг просто казва: „Слуховете са точно истината!“

Цай Юнг-Мей, изпълнителен редактор на хонконгското сп. „Open“, също направи коментар. Фактът, че чуждестранните медии пускат новината преди медиите на ККП, означава, че има разпад на системата в режима. Ето защо сега режимът трудно може да пази тайните си, посочва Цай Юнг-Мей.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!