Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Забранени новини от Китай, China's Forbidden News

ЗН: Корупционен скандал за 1.2 трилиона юана

Тези с "кръвния дълг" са извършили толкова много престъпления чрез репресии. Те събират органи от живи практикуващи Фалун Гонг, потискат демокрацията и репресират активисти за човешки права.

Централната дисциплинарна комисия към Китайската комунистическа партия (ККП) в момента разследва случай на финансова корупция. Става дума за 1,2 трилиона юана.

Този случай е тясно свързан с Джянг Земин (Jiang Zemin), Джянг Мянхенг (Jiang Mianheng), и племенника на Джянг Земин, У Джиминг (Wu Zhiming). Говори се, че този случай е бил крит в продължение на пет години и че е голям скандал във финансовата история на Китай. Някои чуждестранни учени смятат, че дори това да е разследване на икономическа корупция, то е също и известно уреждане на сметки с фракцията на Джянг, т.н. "фракция на кръвния дълг". Богатството на Джянг, възлизащо на милиарди, било натрупано чрез привилегированото му положение.

Списание New Epoch Weekly отразява случаи, в които Централната дисциплинарна комисия към ККП сега разследва голям случай на финансова корупция. Този случай е бил крит в продължение на пет години. Той е тясно свързан с Джянг Земин, Джянг Мянхенг и племенника на Джянг, У Джиминг. Случаят се отнася за 1,2 трилиона юана.

Още през 2007 г., Работният отдел на Обединения фронт на ККП разкрива пред обществеността голям скандал във фондовия пазар на Китай. Става дума за варанти за покупка (продажба) на Шанхайската фондова борса. Варантите са публично търгувани в шанхайския валутен пазар за А-акции.

През 2005 г., Шанхайския валутен пазар и тогавашният му вицепрезидент Лиу Шядонг (Liu Xiaodong) силно промотират варанти (за покупка и продажба). Това позволява използването на спекулации да достигне връхни точки на фондовата борса. Както се съобщава, Лиу Шядонг е добър приятел на Джянг Мянхенг, от времето когато е бил в САЩ. Съпругата на Лиу е любовница на У Джиминг. Лиу Шяндонг работил като агент на семейството на Джянг, посветен на печеленето на пари за тях.

Това разследване от Централната дисциплинарна комисия се тълкува като последствие от "случая Уанг Лиджун (Wang Lijun)". Случаят с Уанг се разпространи до Бо Шилай (Bo Xilai), Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), и сега стигна направо до Джянг Земин.

Шие Тиен (Xie Tian), професор в Aiken School of Business, от Университета на Южна Каролина, коментира: "Мисля, че новината е много надеждна. Тези с "кръвния дълг" са извършили толкова много престъпления чрез репресии. Те събират органи от живи практикуващи Фалун Гонг, потискат демокрацията и репресират активисти за човешки права. Всички тези кръвни дългове трябва да бъдат изплатени в крайна сметка. Кръвни дългове могат да бъдат изплатени чрез битки между различни фракции на ККП или чрез разследването на корупция, която са извършили".

В доклада се казва, че начинът, по който семейството на Джянг е заграбило пари, не се ограничава до задкулисно опериране. Те нямат нищо против да го правят публично.

През май 2001 г. на форум "Форчън", проведен в Хонконг, Джянг Земин, лидер на ККП и Китай по това време, представя сина си на бизнесмени от цял свят. Джянг Мянхенг се превръща в най-висшият представител на новосъздадения служител-бизнесмен. На следващия ден, след като Китай печели кандидатурата за Олимпийските игри, Джянг Мянхенг веднага подписва големи поръчки с тези чуждестранни магнати.

Д-р Джие Сен (Jie Sen), икономически коментатор: "Фокусът тук е дали е законен или не начинът, по който семейство Джянг е натрупало богатството си. Най-богатите хора в Китай имат някаква връзка с висши длъжностни лица на ККП. Те могат да разчитат на размяна на пари за власт по всяко време. Може да са спестили първото си гърне със злато чрез размяна на пари за власт и след това да са сграбчили някои бизнес възможности, изпреварвайки другите, например в областта на недвижимите имоти. Всичко това, без значение дали е чрез първото гърне със злато или нелоялна конкуренция по-късно, е злоупотреба с властта, дадена им от народа".

Анализатори смятат, че Джянг Земин засилва репресиите, за да запази властта си и да "трупа лесно богатство". Специалисти от Държавно планиране към ККП разкриха информация за "разходите за поддържане на стабилност". ККП използва това, за да преследва Фалун Гонг практикуващи и други хора, което вече надхвърля разходите на Китай за отбрана и военни цели. "Разходите за поддържане на стабилност" стигат до три-четвърти от брутния национален продукт на Китай.

Шие Тиен: "Тази цифра е шокираща. Обикновено, финансовите приходи на едно правителство са само една-четвърт от общата стойност на брутния национален продукт. Управление 610 се е разпространило върху всички системи на Обществена сигурност, Прокуратурата, съдилищата и всички останали социални служби. Те също така държат огромен брой центрове за промиване на съзнанието в цялата страна, инсталират камери навсякъде и строят огромни трудови и концентрационни лагери. В действителност преследването е това, което отслаби икономическия растеж на Китай."

В заключение Шие Тиен посочи, че преследването на Джянг Земин вече съсипва бъдещето на ККП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!