Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джеймс Бърк, Epoch Times

Процесът срещу опозорения китайски лидер, съпруга, и неуспешния дезертьор се очаква скоро

Сваленият високопоставен служител на Китайската комунистическа партия Бо Шилай, съпругата му Гу Кайлай и високопоставения полицейски служител Уанг Лиджун, чието бягство в американското консулство през февруари разкри борбата за власт сред топ лидерите на Китай, ще бъдат съдени още през следващия месец, съобщи китайският онлайн новинарски източник в чужбина Boxun, позовавайки се на вътрешни източници...

Сваленият Бо Шилай и съпругата му Гу Кайлай.
Сваленият Бо Шилай и съпругата му Гу Кайлай. (New Epoch Weekly Photo Archive)

Възможно е на Гу Кайлай, предполагаем убиец на британския бизнесмен Нийл Хейууд, да бъде издадена смъртна присъда. Въпреки че Бо Шилай също е заподозрян в съучастие в убийството, него не го грози смъртна присъда, каза вътрешният източник. Бо Шилай и Уанг Лиджун най-вероятно ще бъдат осъдени на затвор от 16 години до живот. Уанг Лиджун ще бъде съден по три обвинения: измяна, сериозна корупция и изтезания.

Според друг източник, цитиран от South China Morning Post , специален правен екип е създаден, за да положи основите на процеса срещу Уанг Лиджун, който според източникът ще се проведе в Ченгду.

Според статията анализатори смятат, че централните власти искат да приключат случая преди 18-тия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), който е насрочен да се проведе по-късно тази година.

South China Morning Post цитира друг източник, който каза, че за Уанг се смята да е "направил значителен принос" към партията за разследването на Бо.

През март беше съобщено от различни медии, че Бо вече е поставен под домашен арест от Централното управление за охрана, агенция, отговаряща за сигурността на топ лидерите на ККП. Бо е основен член на твърдата фракция, водена от бившия лидер на ККП и Китай, Джянг Земин, който се противопоставя на сегашния лидер Ху Джинтао (Hu Jintao) и премиера Уен Джябао (Wen Jiabao),  откакто двамата встъпиха в длъжност през 2003 г..

Като част от това се смята, че Уанг е предал на длъжностни лица на САЩ информация за заговор от Бо и могъщия шеф на китайската вътрешна сигурност Джоу Йонгканг, който заговор е целял да осуети наследяването от Ши Джинпинг на партийното лидерство. Ши Джинпинг, апаратчик, държащ редица постове в момента, включително заместник-президент на Китайската народна република, се очаква да стане следващият лидер на ККП и Китай в края на 2012 г..

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!