Наш икономист обясни главоломното поскъпване в Хърватия след въвеждането на еврото: Сега наблюдаваме по-малкият скок в цените, големият

тепърва ще дойде и ще е в следствие на смяната на паричния режим

Stoyan Panchev

С ден закъснение - обещаният пост за инфлацията в Хърватия.

1. Недоволството идва от резкия скок на редица хранителни стоки и някои услуги на дребно.

2. Според медийните публикации има голямо увеличение в цената на плодове, зеленчуци, кафе, фризьорски услуги и др. Като говорим за двуцифрени разлики, веднага след въвеждане на еврото.

3. Скокът се е случил въпреки множеството механизми за проследяване на цените и "уж" защити, които са част от всички планове за въвеждане на еврото. Както и на много други места, те не са проработили. Ще ни ги хвалят и тук в следващите месеци.

4. Трябва да се има предвид, че след месец официалната статистика няма да отчете 37,5% (колкото са скочили печивата) или 25% (колкото е скочил лукът). Ще видим много по-ниска годишна инфлация за месец януари 2023 г от тези числа.

5. Същите комсомолци, които твърдят, че няма да има инфлация от еврото, тогава ще квичат - видяхте ли "фейк нюз". Отчетената инфлация няма да е висока заради - начинът по който се изчислява ИПЦ, както и заради масажиране на данните.

6. Имам подозрение, че част от този наистина голям скок се дължи на мерките на хърватската държава за изкуствено намаляване на инфлацията преди влизането в еврозоната. Става дума за срещи с големи хипермаркети например и "молби" да не вдигат цените. Т.нар "меки" ценови тавани.

Същото се прави и в България, според някои слухове.

7. В Хърватия сега наблюдаваме инфлация от еврото в следствие на закръглянето на цените. Тя е наистина по-малкият скок в цените, големият ще дойде по-бавно и ще е в следствие на смяната на паричния режим, който води до увеличение в паричното предлагане.

8. Ако не вярвате на очите си, ако мислите как Путин е сътворил инфлацията в Хърватия, препоръчвам материала от ЕКИП в коментарите - история на български икономист, преживял същото скачане на цените в Италия.

Нямаш пари да лекуваш болестта си, но ще ти кажа метод, който не струва и стотинка, стига да си искрен

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!