Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Промяната“ като димка: Губернатор от ПП направи 4 млн. лева с ортаци от ГЕРБ


Владимир Йолов от ПП инкасира над 4 млн. с помощта на ГЕРБ

„Промяната“ на Киро и Асен се оказа димка, зад която се върти сериозен бизнес с компрометираните обръчи от фирми на ГЕРБ…

Поредният пример дойде от Шумен, където областният управител Владимир Йолов, издигнат от „Продължаваме промяната“, има дългогодишна и много успешна обща бизнес история с управляваната от ГЕРБ община.

Само за последните 5 години фирмата на губернатора „Е-плант“, която сега е прехвърлена на жена му, е получила над 4 млн. лв. по договори с общината, начело на която втори мандат е областният лидер на ГЕРБ Любомир Христов, пише „За истината“.

Данните са от официална справка за изпълняваните от фирма „Е-плант“ общински договори от 2016 г. досега, издадена по искане на съветника от Демократична България и лидер на ДСБ – Шумен Васил Тодоров.

Над 4 млн. по договори с общината

От справката се вижда, че от 2016 г. досега фирма Е-плант самостоятелно или в съдружие е спечелила цели 10 обществени поръчки на община Шумен на обща стойност над 4,2 милиона лева. Периодът на успешния съвместен бизнес съвпада с влизането в кметството на областния лидер на ГЕРБ Любомир Христов.

Самият Владимир Йолов дотогава беше активист на БСП и дори председател на предизборния щаб на левицата, но след излизането на червените в опозиция явно е заложил на бизнеса, в частност на този, изпълняван с публични общински средства.

През 2016 г. дружеството печели общинска поръчка за над 140 000 лв. /без ДДС/ за разрушаването на бившите казарми на Пети полк, на чието място беше построена Арена – Шумен.

Следва договор за зимно поддържане на улици и тротоари в Шумен за 180 000 лв. /без ДДС/. Междувременно вървят „дребни“ договорчета за по 12 000, 18 000, 16 000 лв., между които има интересна поръчка за „почистване на фундаменти“ за цели 35 000 лв. /без ДДС/, по цени от 2017 г.

После, през 2018 г., идва много сериозен договор за проектиране и изпълнение на строителни работи по националната програма за енергийна ефективност. Договорът е за цели 775 000 лв. без ДДС и е подписан с консорциум с участието на Е-плант.

Пак през 2018 г. фирма Е-плант, отново в съдружие, печели най-голямата си поръчка от община Шумен – за реконструкция и модернизация на уличното осветление в града. Поръчката е на инженеринг – проектиране, строителство и надзор, и е за близо 2,5 милиона лева.

Последният договор, който фирмата на областния управител е подписала с ръководената от ГЕРБ община Шумен, е от септември 2021 г., когато „Промяната“ вече атакуваше държавната власт. Поръчката е за строителство на дневен център за лица с увреждания и е за почти 300 000 лв. без ДДС.

Фирмата работи не само с общината, но и с други структури, ръководени от активисти на ГЕРБ, заяви Васил Тодоров и посочи, че „Е-плант“ е получила поръчка за близо 300 000 лв. от училище, чийто директор е активист на ГЕРБ.

ДБ пак иска смяната на областния управител

„Шумен е малък град, тези неща се знаят и хората ни обвиняват, че не правим никаква промяна, а подмяна, защото сме дали властта на бизнесмени от икономическия кръг на бившите управляващи от ГЕРБ.

А това е недопустимо! Областният управител Владимир Йолов трябва веднага да бъде сменен, за да не трупа още повече имиджови щети върху коалицията и върху нас като коалиционни партньори на „Продължаваме промяната“, категоричен е общинският съветник от ДБ и лидер на ДСБ – Шумен Васил Тодоров.

Според него смяната на областния управител е задължително условие за запазване на добрия тон в коалицията в Шумен. Темата отново стана актуална на фона на последните политически събития в страната. Очаква се президентът да връчи третия мандат, като една от формациите, заявили готовност да го реализират, е Демократична България.

„Ние сме казали, че ще направим всичко възможно да реализираме мандата заедно с партньорите ни от „Продължаваме промяната“ , но преди да тръгнем напред, трябва да изчистим облаците над нас и трябва да се разделим с хора като областния управител, които ни нанасят имиджови щети“, категоричен е Васил Тодоров.

Три от партиите в коалицията – Демократична България, Има такъв народ и АБВ, искат оставката на Йолов още от началото на май, когато излязоха с обща позиция до политическите си централи с настояване да бъде сменен областният управител на Шумен. Тогава причината беше невъзможността на Йолов да получи достъп до класифицирана информация заради стара присъда за шофиране с алкохол.

Въпреки безспорното съдебно решение и липсата на достъп до класифицирана информация, премиерът Кирил Петков тогава отказа да смени Владимир Йолов. Това породи напрежение в Шумен между коалиционните партньори.

В края на май шуменските лидери на „Има такъв народ“ дадоха пресконференция, на която огласиха схема с общите фирми на съпругите на общинари от ГЕРБ и БСП, и на областния управител Владимир Йолов.

Поводът беше последната обществена поръчка на община Шумен на стойност 750 хил. лв. за събиране и извозване на строителни отпадъци от домакинствата.

Поръчката беше спечелена от местната фирма „Еко груп рисайклинг“ ООД, създадена през април 2021 г. от три „неслучайни дами“, както ги определи лидерът на ИТН Петър Петров.

Бизнеспартньорки в „Еко груп рисайклинг“ стават съпругите на трима видни общинари – управителят на общинското предприятие по чистота и активист на ГЕРБ Евгени Цанков, управителят на общинското предприятие по поддръжка на паркове и активист на БСП Златин Кайряков, и общинският съветник от БСП и бивш зам. кмет на Шумен по строителството Иван Йонков.

В сделката се намесва още една неслучайна дама – жената на областния управител Владимир Йолов.

След пресконференцията БСП се разграничи от двамата си активисти и им наложи наказания да не заемат ръководни и изборни длъжности в срок от 1 година. Никаква реакция обаче не последва нито от ГЕРБ, нито от Промяната.

„Сега ще правим ново правителство или ще отиваме на избори. И как ще застанем пред избирателите, когато парите продължават да се въртят в същите кръгове, а ние не само че не правим промяна, ами ги затвърждаваме във властта?“, пита риторично Васил Тодоров.

И настоява: Имаме последен шанс да се изчистим от този облак над главите си! Трябва незабавна смяна на областния управител на Шумен!

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

Източник/ци: „Промяната“ като димка: Губернатор от ПП направи 4 млн. лева с ортаци от ГЕРБ - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!