Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Караджов посочи лъжите на Кирил Петков и Лена Бориславова, показа документи

Бащата на премиера решавал за милиардния проект за преминаването на Кресненското дефиле през магистрала "Струма"

Вицепремиерът и строителен министър в оставка Гроздан Караджов посочи поредица от лъжи на премиера Кирил Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова, показвайки и документи, с които доказва, че твърденията на управляващите и обвиненията спрямо него не са верни.

"На първо място не съм поискал 3,9 млрд. лв. допълнително в бюджета на МРРБ. Това е фалшив заек, който ви пратиха да гоните", заяви Караджов на брифинг. "Единственото, което посочих по време на последното заседание на Министерски съвет, което напуснахме, е че се отваря дупка от 3,9 млрд. лв. в бюджета на регионалното министерство, но не сме поставили ултиматум те да се включат в бюджета, за да го гласуваме, посочи вицепремиерът. И изчете стенограма с изказването му и точните му думи, които не са предадени вярно от управляващите и представителите на „Продължаваме промяната“.

Той обясни и откъде е дупката от 3,9 млрд. лв. в бюджета на МРРБ. 1,2 млрд. лв. от тях са дължимите на строителните компании за вече извършени стари ремонти, а още толкова – за продължаване на започнати, но незавършени проекти. Другият дефицит е от непредвидените в бюджета средства за доизграждане на магистрала „Хемус“ и на скоростния път Видин-Ботевград. За тези обекти липсват два пъти по половин милиард лева – съответно по инхаус поръчките и по договорите по ЗОП, посочи Караджов. И допълни, че други половин милиард лева са обещани на общините за пътни и ВиК проекти. Това са всъщност гласуваните от НС и средства, за които решение са вземали управляващите.

Теза пари не са поискани от мен, а е посочен системния риск, който носи тази дупка в бюджета, каза регионалният министър. И посочи, че всъщност предложение на ПП е било да се изразходват общо 2,4 млрд. лв. за изплащане и довършване на ремонти по стари договори от бюджета на пътната агенция, въпреки че целият годишен бюджет на ведомството е 2,4 млрд. лв. - тоест в нарушение на закона заради липсата на средства.

"В паниката си, че изпускат управлението и не знаят какво да кажат, управляващите започнаха по същия начин, както, когато се избираше гуверньорът на БНБ да говорят за крадливите фирми и милиарди, - неща, които нямат нищо общо с казуса за вчерашното ни напускане на МС, нито отговарят на фактите", заяви Гроздан Караджов. Именно тогава той е написал и писмен коментар, в който посочва, че предлага тези средства да се разплащат от централния бюджет след решение на МС и след становище от страна на създадена специално за целта парламентарна комисия. Не самозванци са предложили да има контрол, а това е моето изначално предложение. Жалко е тези, които са го предложили да твърдят, че сме инспиратори на техните действия, подчерта Караджов.

Вицепремиерът в оставка посочи, че още на 31 януари е изпратил информация и въпроси за бъдещите действия по инхаус договорите на премиера Кирил Петков, финансовия министър Василев и на МВР – Бойко Рашков. Срещата се е провела чак на 12 май. След разговорите Лена Бориславова е изпратила писмена бележка до всички участници с поетите ангажименти – да се изработи специален проектозакон, който да позволи довършване чрез частична индексация без новото ръководство на АПИ, МРРБ или МФ да носи наказателна отговорност „за белите на ГЕРБ“, договорите да се преобразуват в контракти за строителство с конкретен срок и гаранции за строително-монтажните работи, да се осигури „сто процента амортизация на платените аванси“, индексация само за новите плащания и/ или новоизпълнените СМР, както и да се запазят всички законови възможности за търсене на гражданска и наказателна отговорност. Договорено е законопроектът да се изработи от администрацията, да се прегледа от външен експерт и впоследствие да се представи на коалиционен съвет. Това е „тайният“ документ, който в МРРБ подготвя, както ни обвиниха – за да се финансират същите фирми,които крадат, според управляващите.

Четвъртата лъжа, която Караджов посочи е, че МРРБ е създала условия едва ли не да сключим сегашния договор и да бързаме за това с фирми на ГЕРБ. Реално премиер Кирил Петков е оставил баща си да вземе решение за довършване на последната отсечка през Кресненското дефиле на магистрала „Струма“.

Въпросът за преминаването на последния участък на магистралата е много болезнен, дали да загубим направената ОВОС, който изтича през октомври или да минем през компромисен вариант, който да удовлетвори както НПО, еколози и местни жители, така и да върши работа на всички граждани чрез магистрален път. Обсъдена е възможността по вече приключилата процедура да се изгради едното платно на магистралата – западния път през Пирин и междувременно да се проекти отсечката в обратна посока.

Първият такъв разговор е проведен преди 4 месеца в кабинета на премиера Кирил Петков, който поискал за консултация по проекта баща си. В каква роля и на какъв пост е назначен бащата на Кирил Петков, че да решава съдбата на проект за милиарди, Караджов отговори, че няма представа, тъй като е бил гост в кабинета на министър-председателят. Именно бащата на Кирил Петков е предложил проектът за преминаване на пътя през Кресна да се изпълни поетапно.

Вицепремиерът посочи, че още вчера е депозирал оставката си е не вижда връщане назад заради действията на управляващите от ПП, постоянните им лъжи и поставянето ги в невъзможни ситуации като съобщение, че бюджетът ще се гласува след 6 часа, без той дори да е обсъждан.

"В такива моменти изпадам в сериозно съмнение кой всъщност е корумпираният. Подобно жалко лъжене, за да прикриеш собствените си неудачи, че нямаш контрол върху управлението на държавата, включително и бюджета, да не можеш да управляваш коалицията е наистина ужасно", коментира Караджов. 

Нека започнат да управляват сериозно, не по този детски начин. Ще могат ли, ще се справят ли, попита Караджов.  

Комунизъм 2.1: Принудително преразпределение на собствеността под формата на “Голямото нулиране”

Голямото нулиране на личната собственост - план за завземане на земната природа от глобалния елит за да спрат производството на храни в името на борбата с изменението на климата

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

САБОТАЖ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРЕВЗЕМАНЕ НА МЕДИИТЕ

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Държавна машина за убийства + Центрове за отнемане на органи + Избрани за елиминиране = Над 1.5 милиона убити!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Източник/ци: Караджов посочи лъжите на Кирил Петков и Лена Бориславова, показа документи (Обновена) - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!