Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Индия подкрепи Русия в конфликта около ¿-кр@й н@

Индия подкрепи Русия в конфликта около ¿-кр@й н@ - Азия - Новини Бг

През декември 2021 г. Владимир Путин посети Индия и подписа с премиера на тази страна Нарендра Моди ново споразумение за сътрудничество в отбраната за идните 10 години. Визитата в Делхи - едва второто пътуване в чужбина на руския лидер по време на пандемията, показва колко внимание отделя Москва на отношенията с Индия, "приятел, проверен от времето", пише руското списание "Експерт", цитирана от БТА.

Два месеца след нея руско-индийското приятелство бе изправено пред трудно изпитание - изострянето на конфликта около ¿-кр@й н@ и специалната армейска операция на Русия в Донбас. Въпреки хилядите километри, които делят Индия от ¿-кр@й н@, тя нямаше как да подмине събитията, без да има обърне внимание. Защото там се намират над 15 хиляди индийски граждани, главно студенти, следващи в ¿-кр@ ин ски вузове. 

Операцията на руските войски с цел демилитаризация и денацификация на ¿-кр@й н@ трае вече шести ден и през цялото това време Делхи подкрепя своя съюзник, пише "Файненшъл таймс".

Подкрепата на Индия е твърде важна за Москва, защото тази страна в момента е временен член на Съвета за сигурност на ООН. Достатъчно е да посочим, че миналата седмица тя наред с КНР и ОАЕ се въздържа при гласуването на резолюция, осъждаща Русия за действията ѝ в ¿-кр@й н@.

Делхи смята, че няма защо да се кара с Русия, с която индийците не само активно търгуват - Москва доставя на Индия енергоносители, торове и много други неща, изтъква "Файненшъл таймс". Тази позиция е сериозно повлияна и от все тъй актуалната стратегическа заплаха от страна на Китай, с който Индия е в стабилно трудни отношения. За Делхи е много важна подкрепата на Москва в отношенията със източния му съсед. Достатъчно е да припомним крайно важната посредническа роля на Русия при последното изостряне на напрежението по индийско-китайската граница в Хималаите през 2020 г.

Въпреки че още през първия ден на спецоперацията в ¿-кр@й н@ премиерът Моди призова президента Путин "незабавно да спре насилието", нито един индийски представител не осъди руския лидер. Делхи поддържаше постоянна връзка с Москва и Киев, за да бъдат евакуирани индийските граждани от ¿-кр@й н@.

Приятелството и сътрудничеството между Русия и Индия имат дълга история. Те започват още в първите дни на независима Индия през 1947 г., когато премиерът Джавахарлал Неру се възползва от опита на социалистическата икономика в Съветския съюз за създаването на индийска икономика. Въпреки своя статут на необвързана страна през Студената война Индия подкрепя Съветския съюз в противопоставянето му със САЩ. Включително защото друг неин "свръх противник" - Пакистан, подкрепя американците. 

СССР предоставя на Индия неоценима помощ във войната ѝ с Пакистан през 1947 г. След края на Студената война отношенията на Индия с Европа и САЩ укрепват. Стига да споменем, че Делхи е член на QUAD - споразумение за сигурност, сключено със САЩ, Япония и Австралия. 

Западът отделя много внимание на отношенията си с Индия, тъй като вижда в нея противовес на Китай. Сътрудничеството със Запада обаче не разваля отношенията между Москва и Делхи, заплашван от запад и от изток от ядрени сили - Пакистан и Китай.

Индия следи много внимателно връзките между Москва и Пекин. Делхи естествено чудесно вижда, че те се задълбочават и укрепват всяка година, и в стремежа си да не тласка още по-силно Москва в прегръдките на Пекин днес не иска да се кара с Русия.

В Индия добре разбират нежеланието на Нарендра Моди да критикува Владимир Путин добре се разбира в Индия. "Всяко друго индийско правителство навярно би постъпило по същия начин", цитира "Файненшъл таймс" коментар на  Танви Мадан, старши аналитик в института "Брукингс". Критики към Москва не отправя впрочем и индийската опозиция начело с Раджив Ганди.

Специално място в отношенията между Индия и Русия заема отбраната. Вече от десетилетия Москва е главният доставчик на оръжия в Индия. Две трети (65 на сто) от всички въоръжения, получени там от чужбина през периода 1950-2020 г., са дошли от Съветския съюз и Русия. За 70 години Делхи е похарчил за оръжия 126,6 милиарда долара. Според Стокхолмския международен институт за изследвания на мира (СИПРИ) 83,4 милиарда от тях са изразходвани за оръжия от СССР и Руската федерация.

Както личи, за да отслаби натиска на Запада, Москва безспорно има нужда от съюзници като Индия и Китай. Наистина руско-индийският стокообмен за разлика от руско-китайския в момента е малък - едва около 8 милиарда долара срещу 140 милиарда долара съответно през 2021 г.

Индия търгува с Русия в долари, но се говори за преминаване към националните валути - рублата и рупията, напомня Бисважит Дхар, професор от университета "Джавахарлал Неру", експерт по международна търговия. Според него Делхи разглежда търговските връзки с Русия като приоритет.

В банковата система укрепването на контактите с руски банки е поверено на две индийски финансови компании - "Комършъл Индоу банк", 60 на сто от акциите на която държи "Стейт банк ъв Индия", и презастрахователната компания "Джи Ай Си Перестрахование Ел Ел Си", всички дялове в която са собственост на държавната "Дженерал иншурънс корпорейшън".

Правителството на Индия засега не е обяснило на индийските кредитори как да работят в момента с руските банки, санкционирани от Запада, но се знае, че в миналото индийският бизнес често пъти просто е пренебрегвал подобни санкции, например в случая с Иран.  

Путин наредил на армията да унищожи биологични лаборатории в ¿-кр@й н@, САЩ премахват доказателствата за тяхното съществуване

АМЕРИКАНСКИТЕ БИОЛОГИЧНИ ЛАБОРАТОРИИ В ¿-кр@й н@ – наистина ли са една от причините за руската "инвазия"?

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Сатанист разкри КОЙ е създателят на комунизма, каква е неговата крайна цел и кaк тpитe cвeтoвни вoйни ca внимaтeлнo плaниpaни

Най-сетне признаха, че тяхната „Проверка на фактите“ е просто мнение

Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Еврейската болшевишка революция и руският комунизъм

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

ПОВЕЧЕ...

Nikolay Barekov

Навремето САЩ подкрепяха дясно-националистически режими из Латинска Америка, Азия и чат-пат в Африка в противовес на комунистическия СССР и Източния блок.

Откакто самата Северна Америка стана комунистическа и червеният флаг със сърпа и чука полуявно се развя над Белия дом, САЩ взеха да създават мрежа от псевдокомунистически режими, маскирани като прогресивни, ляво либерални, предмно из Европа, за да си правят щит спрямо консервативно -дясна Русия.

Толкова за идеологиите на 21 век.

Източник/ци: Индия подкрепи Русия в конфликта около ¿-кр@й н@ - Азия - Новини Бг

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!