Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Джак Филипс, Epoch Times

Google предлага на китайците нова функция срещу цензурата

Скрийншот от видеоклип, качен от Google и показващ трудности при търсенето на някои термини в континентален Китай.
Скрийншот от видеоклип, качен от Google и показващ трудности при търсенето на някои термини в континентален Китай. (Скрийншот от YouTube)

Гигантската търсачка Google заяви, че ще показва предупреждения за потребителите от континентален Китай, търсещи информация по тема, която може да предизвика Интернет блокадата на режима - най-смелото действие на Google за привличане на китайски потребители в последните две години...


Google писа в блог постинг също така, че ще дава препоръки и алтернативни термини за търсене.

"Подтиквайки хората да преразгледат своите запитвания, ние се надяваме да намалим тези смущения и да подобрим опита на потребителите си в континентален Китай", писа в блог постинг Алън Юстас, старши вице-президент на Mountain View със седалище в Калифорния.

Вече години наред Китай държи здраво контрола върху своя Интернет, цензурирайки чувствителни за комунистическия режим термини, като избиванията на площад Тянанмън през 1989, преследването на Фалун Гонг, слепия китайски активист за човешки права Чен Гуангченг (Chen Guangcheng) и други.

Сега Google ще предупреждава потребителите когато въведат израз или термин, като им казва в предупредително съобщение, че имат грешка и им показва падащо меню за избор.

"Според нашите наблюдения търсенето за [въпросния термин] в континентален Китай може временно да прекъсне връзката Ви с Google. Това прекъсване е извън контрола на Google", гласи съобщението. То също така ще даде избор на потребителя да редактира своите ключови думи за търсене или да продължи със заявката.

В последните години отношенията на Google с Китай са обтегнати, като търсачката твърди, че през януари 2010 г. Gmail акаунти на китайски активисти за човешки права са били обект на кибератаки.

След това Google каза, че няма да цензурира думи за търсене в Китай и измести сървърите си в Хонг Конг.

Предполага се, че принудителното изтегляне на Google от Китай е защото Google е станала жертва на борба в Китайската комунистическа партия. Тази информация се потвърждава и от публикувана в Wikileaks грама на американското посолство в Пекин от януари 2010 г..

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!