Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Google няма да се преклони пред ККП

За БГ субтитри пуснете плейера и натиснете .

Наскоро в изявление Google обвини Китай, че блокира Gmail услугата за електронна поща в Китай, не позволявайки на потребители да влизат в профила си. Въпреки че Китай отрича това, Google е инвестирала 1 млн. щ.д. за разработката на нов софтуер, който да улавя интернет цензура…

Сблъсквайки се с отричането на китайските власти относно намесата в Gmail, Google инвестира 1 млн. щ.д. за разработване на нов софтуер, който да улавя контрол и цензура в мрежата.

Ли Уенке, професор по компютърни науки в Технологичния институт в Джорджия, и участник в разработката на софтуера, каза, че ако интернет се затваря от някоя диктатура, с участието на нетизени този софтуер ще информира хората незабавно, когато правителство или доставчик на услуги започва да блокира трафика и да цензурата резултатите от търсенето. Според очакванията на експертите това ще идентифицира причините за проблемите на влизане в Gmail.

Ма Шяоминг, бивш редактор в телевизията на Шанши каза: "Подкрепям и уважавам гледната точка на Google относно ограничаване на свободата на словото от страна на китайския режим. Google не се страхува от Китай и изискванията му не са нещо неразумно, нито пък нарушават нечии права".

Много китайски нетизени оценяват действията на Google. Други казват, че тази технология може да открива блокиране на интернет от властите, но не може да
помогне на нетизени да заобиколят това блокиране.

Бил Шя, президент на базираната в САЩ DynaWeb, заяви, че техните софтуери позволяват на потребителите да заобикалят интернет цензурата и поддържа електронната им поща сигурна.

Бил Шя: "Нашата софтуерна серия, Freegate, има нова подобрена версия, с подобрени анти-блокиращи характеристики. Колкото повече хора използват този софтуер, толкова по-сигурно те ще сърфират в интернет".

Google бе атакуван от китайския режим и преди, като твърди, че е нападан от китайски хакери в началото на 2010г. По-късно, поради недоволство от цензурната система на китайското правителство, Google се оттегли от китайския пазар.

Според WikiLeaks, китайският член на Политбюро, Ли Чангчун, отговарящ за пропагандата на ККП, е разпоредил атаките срещу Google, които са били координирани
от Информационния център към Държавния съвет на Китай.

С течение на времето, цензурата на режима блокира редица популярни социални сайтове, като Facebook, Twitter и YouTube, които изиграха ключова роля в свалянето на тирани в Северна Африка и Близкия Изток. Google стартира Voice Twitter, който помогна на цивилни да пробият през информационната блокада и да разпространят новината в световен мащаб. В същото време, китайският режим затегна своята цензура поради страх от Жасминова революция.

NTD репортери: Джао Шинджи и Ли Лу

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!