Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Принудителното изтегляне на Google от Китай замислено от Бо Шилай и Джоу Йонгканг
- Част 1

Картичка, писмо и цветя са поставени на логото на Google в пекинската сграда на компанията на 23 март 2010 г. – деня, в който Google обяви намерението си да затвори китайскоезичната си търсачка в континентален Китай.
Картичка, писмо и цветя са поставени на логото на Google в пекинската сграда на компанията на 23 март 2010 г. – деня, в който Google обяви намерението си да затвори китайскоезичната си търсачка в континентален Китай. Нов доклад описва как "царят на сигурността"Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) и Бо Шилай (Bo Xilai) са крояли планове с китайската търсачка Baidu да използват Интернет за атаки над опонентите си. (Feng Li/Getty Images)

Според ексклузивна информация от високопоставен правителствен чиновник в Пекин, изгонената от Китай компания Google е жертва на борба в Китайската комунистическа партия (ККП). Тази информация се потвърждава от публикувана в Wikileaks грама на американското посолство в Пекин от януари 2010 г., класифицирана като „секретно“...

Кампанията срещу Google е стартирана през март 2009 г. в Чонгчинг. Бо Шилай, тогавашен партиен шеф за гр. Чонгчинг, е уредил среща с Ли Янхонг (Li Yanhong) – председателя на китайската търсачка Baidu, чрез регионалния мениджър на Baidu за Чонгчинг, Джянг Джи (Jiang Zhi).

На срещата се е повдигнал въпросът за тайно сътрудничество – Baidu да получи помощ да спечели монопола на пазара с китайскоезичните търсачки в замяна на публикации, критикуващи премиера Уен Джябао и партийния глава Ху Джинтао, и облагодетелстващи бившия партиен глава Джянг Земин (Jiang Zemin). Статиите срещу предполагаемия следващ партиен лидер Ши Джинпинг (Xi Jinping) са особено важни, е посочил Бо.

Борба между партийните фракции

Бо Шилай е член на фракцията на Джянг Земин в ККП. Тя е вкопчена в 10-годишна борба за надмощие с фракцията, оглавявана от Ху Джинтао и Уен Джябао.

Членовете на кликата на Джянг са свързани помежду си чрез вината за престъпленията си срещу Фалун Гонг, извършени по време на стартираното от Джянг преследване срещу практиката през 1999 г. Според анализатори борбата за надмощие с Ху и Уен е била предизвикана от страха на членовете на кликата на Джянг, че ще бъдат подведени под отговорност за престъпленията си.

Бил Гертц от Washington Free Beacon и китайският дисидентски сайт Boxun съобщават за планиран от Бо Шилай и Джоу Йонгканг преврат срещу Ши след неговото евентуално вземане на властта.

Ако Бо стане глава на ККП, това би решило проблема на кликата на Джянг. Бо, който е съден 13 пъти извън Китай за престъпления срещу човечеството и геноцид във връзка със зверствата срещу практикуващи Фалун Гонг, никога не би подвел под отговорност други партийни членове за подобни престъпления.

Бо и Джоу Йонгканг обединиха усилия в кампанията срещу Google в опит да използват информационно оръжие срещу Ши и съюзниците му.

Обвинения в порнография

На срещата между Бо и Ли през март е положено началото на внимателна подготовка. Първият опит за прогонване на Google от Китай включва обвинения, че търсачката е предоставяла достъп до порнографски материали.

Когато говорителят на китайския режим, Шинхуа (Xinhua), публикува новината, Министерството по обществена сигурност не е упоменато, и агенцията, която се е срещнала с Google, е спомената като „съответния отдел“.

Последвалото предаване на Китайската централна телевизия CCTV относно предполагаемото предоставяне на порнография от страна на Google незабавно провокира солидни скептицизъм и възмущение сред зрителите.

Форумни участници коментираха, че според тях това е фабрикация срещу Google. Някои изразиха подозренията си, че зад случая стоят интереси на конкурентната търсачка Baidu или софтуера за контрол над съдържанието Green Dam.

Проучвания на някои форумни потребители установиха, че интервюираният в предаването на CCTV за Google, който се представя за студент на име Гао Йе, всъщност е вътрешен човек на CCTV, което засили подозренията, че предаването е нагласено.

Говорителят на Baidu посочи в интервю с China Computer World, че Baidu няма нищо общо с критиките към Google и че отказва да коментира инцидента.

През юли в Интернет бе широко разпространен репортаж за бременна тийнейджърка от гимназия Джянан (Jiannan) No.7 в Шанхай, която е била насилена да кърми четирима ученици.

Китайският режим обяви, че подобни новини са свързани с внасянето на неприлични сайтове извън Китай. Същевременно бе оповестено и инвестирането на 41 700 000 юана (6,6 млн. щ.д.) за подобрението на софтуера Green Dam.

Добре ориентирани форумни потребители установиха, че гимназия Джянан (Jiannan) No.7 не съществува и че изображенията в репортажа са били обработени във  Photoshop.

В отговор на оплакванията на форумните потребители, Уен Джябао и Ши Джинпинг дадоха инструкции връзката между международните Интернет медии и китайското правителство да бъде поддържана по правилния начин, и порнографският  инцидент с Google избледня.

Порнографските обвинения изглежда не успяха да настроят китайците срещу Google. Според проучване на изданието Nanfang Daily от 14 януари 2010 г., 84.5% от 230 000 участвали са посочили, че не желаят Google да се изтегли от Китай.

(Продължение)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!