Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо Google напусна Китай и отиде в Хонконг

Два месеца след обявяването на възможно изтегляне от Китай, интернет гигантът Google премести китайските си търсещи машини на сървъри в Хонконг.

Неотдавна главният юрист на Google, Дейвид Дръмънд, разговаря с кореспондента на изданието The Atlantic, Джеймс Фалоус. Дръмънд заяви, че цензурата и наблюдението от китайския режим са репресивни и че от компанията са се почувствали „като част от тях”.

„След Олимпийските игри в Пекин нашето положение се влоши… Трябваше да засилим цензурата. Беше ни оказван все по-силен натиск,” добави Дръмънд.

Чрез прехвърляне на сървърите си към независим Хонконг и пренасочване търсенето от google.cn към google.com.hk, Google няма да бъде повече под юрисдикцията на Китай. Това означава, че отпада нуждата от цензуриране на резултатите. Китайският режим все още може да блокира достъпа до определени резултати за потребителите на своя територия, но самият Google няма да прави това.

Джоузеф И. С. Чън, професор по политически науки в Градския университет в Хонконг коментира решението на Google.

[Професор Джоузеф И. С. Чън, Градски университет в Хонконг]:

„Това е на практика послание към целия свят, а именно, че в Китай няма медийна свобода. Всички новини минават през цензура и информацията се филтрира.”

Марк Палмър, бивш посланик на САЩ в Унгария, поздрави Google за преместването.

[Марк Палмър, бивш американски посланник в Унгария]:
„Мисля, че Google действат в правилна насока. Никоя демократична компания не бива да позволява цензуриране на своето съдържание и смятам, че Google казват окончателно: „Бяхме дотук”.

Административната служба на китайското правителство нареди всички медии в страната да цензурират новината за действията на Google. Интернет сайтовете също са задължени да наблюдават внимателно и контролират всяка информация относно Интернет търсачката.

Превод на заповедта, публикуван на уеб сайта China Digital Times, разкрива следните насоки: „да се използва само съдържание от уеб сайтовете на централното правителство” и „не се разрешават обсъждания или разследвания на темата Google”. На уеб сайтовете било наредено също да „изчистят” всички мнения в подкрепа на компанията.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!