Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Helena Zhu, Epoch Times

Google обвинява Китай в намеса в Gmail

Преди дни Google Inc. обвини китайските власти, че се намесват в неговата Gmail услуга – точно в момента, когато Жасминовата революция на Китай набира сила...

(Frederic J. Brown/Getty Images)

От седмици нарастват оплакванията на Интернет потребители и рекламодатели в Китай за проблеми с достъпа до Gmail акаунтите им при опит за изпращане на имейл и използване на други услуги: отначало страницата започва да зарежда безуспешно, а след няколко минути работи отново, все едно проблемът е от страна на Google.

Според информационна агенция AFP популярните прокси-сървъри, позволяващи на потребителите в Китай да заобиколят Интернет цензурата на режима, също дават грешки. В страната не работи и приложение на Google, подпомагащо намирането на изчезнали при земетресението в Япония хора.

"От наша страна няма технически проблем – проверихме надлежно", съобщи говорител на Google в писмено изявление. "Това е правителствена блокада, внимателно планирана, така че да изглежда като проблем на Gmail."

Намесата съвпада с анонимни онлайн призиви за продемократични митинги в десетки китайски градове.
Китайските протести, вдъхновени от Жасминовата революция в Тунис и Египет, започнаха в края на февруари и призовават за край на сегашната еднопартийна система и липсата на медийна свобода, за прозрачност в правителството и отговорност.

Движението доведе до увеличена охрана на обозначените за протести места и местата, където чужди журналисти бяха физически малтретирани от полицията.

Десетдневната сесия на Националния народен конгрес в Пекин също приключи неотдавна – обикновено чувствителен период, в който правителството засилва мерките за сигурност и контрола в Интернет.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!