Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Xia Xiaoqiang

Премахването на цензурата от страна на Байду – знак за предстояща политическа борба

Най-голямата китайска търсачка Baidu се забърка в политически спор, след като върна цензурирани досега резултати, разкриващи аспекти от разиграващата се в момента драма сред висшите кръгове на Китайската комунистическа партия...

Наскоро Baidu започна да връща резултати за чувствителни термини, отнасящи се до вътрешната политическа битка, развихрила се около бившия чонгчингски шеф на полицията, Уанг Лиджун (Wang Lijun), предоставяйки на външния наблюдател поглед към текущите политически ветрове в Китай.

Логото на Baidu на сградата на компанията, Пекин, 22 юли 2010 г.
Логото на Baidu на сградата на компанията, Пекин, 22 юли 2010 г. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Уанг наклони везните на дотогава равния резултат между най-висшите кръгове на китайския режим с опита си за бягство в американско консулство през февруари. Сега Ху Джинтао (Hu Jintao) и премиерът Уен Джябао (Wen Jiabao) могат да придвижат реформите относно най-чувствителния въпрос в днешен Китай – преследването на Фалун Гонг.

Няколко кадри, в това число бившият началник на Уанг – неотдавна изхвърленият чонгчингски партиен секретар Бо Шилай (Bo Xilai), и „царят“ на обществената сигурност Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), бяха повишени от бившия партиен лидер Джянг Земин (Jiang Zemin) заради ревностното им следване на заповедта му за унищожаване на Фалун Гонг с всички възможни средства, включително изтезания и убийства. Сред кадрите са и предшественикът на Джоу – Луо Ган (Luo Gan), и Лиу Джинг (Liu Jing) – бившият зам.-министър на Министерството по обществена сигурност.

Неотдавна Baidu спря да цензурира новините на базираната в Ню Йорк независима китайска телевизия NTD относно „Смелите 300“. Тяхната открита петиция е един от няколкото сигнала, че обикновените китайци са готови да се изправят срещу репресиите на режима над духовната група.

Друг силно чувствителен репортаж на телевизия NTD, достъпен на Baidu, е за адвокат по човешки права, призоваващ за изправяне на т. нар. „фракция на кървавите ръце“ на съд в Пекин.

Фактът, че Baidu вече връща резултати по тези теми, разкрива, че високопоставените китайски чиновници работят за преразглеждане на въпроса с Фалун Гонг.

Когато бившият топ полицай на Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун (Wang Lijun), дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu) на 6 февруари, той задейства политическа буря, която още не е утихнала. Задкулисната битка се върти около това, каква позиция ще заемат държавниците на Китай спрямо преследването на Фалун Гонг. „Фракцията с окървавените ръце“ – служителите, повишени от бившия лидер Джянг Земин за осъществяване на преследването – прави усилени опити да избегне отговорността за престъпленията си и да продължи кампанията. Други служители отказват да участват в преследването оттук нататък. Събитията предоставят ясен избор пред държавниците и гражданите на Китай, както и пред хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!