Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чен Йилиан, Гао Зитан, Рона Руи, Epoch Times

Петиция променя хода на историята

Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай.
Петицията на "Смелите 300" (вляво): разтърсилата висшите кръгове на китайското ръководство петиция, подписана от 300 домакинства в провинция Хебей през април 2012 г. и призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващ (Уанг Шяодонг). Тя е сравнявана с петиция от 1978 г. (вдясно) на 18 селяни от провинция Анхуей, които подписват тайно споразумение за разделяне на земята на Народната комуна между своите семейства, с което поставят началото на новия етап на "приватизация" и бърз икономически растеж на Китай; тяхната историческа петиция е изложена в Националния музей на Китай. (Epoch Times)

Членове сред най-висшите кръгове на китайското правителство са шокирани от петицията на 300 жители от китайско село в подкрепа на практикуващ Фалун Гонг и смятат, че тя ще промени хода на историята, подобно на петиция от времето на Дън Сяопин (Deng Xiaoping), съобщи източник на Epoch Times от висшите ешелони на Китай...

Петицията от 300 жители на с. Джоугуантун (Zhouguantun), гр. Ботоу (Botou), провинция Хебей (Hebei), призоваваща за освобождаването на Фалун Гонг практикуващия Уанг Шяодонг (Wang Xiaodong), разтърси висшите ръководни кръгове на Китай. Epoch Times научи, че Централната комисия по дисциплинарна инспекция е представила пред 25-членното Политбюро документ относно инцидента и че няколко членове на Постоянния комитет (9-те най-висши лидери на Китай, бел. ред.) са били шокирани след прочитането му.

Това ще промени хода на историята

Близък до върховното ръководство на Китай източник разкри пред Epoch Times, че според няколко висши партийни кадри този инцидент ще промени хода на историята, както в случая с село Шяоганг (Xiaogang) в ерата на Дън Сяопин (Deng Xiaoping).

През 1978 г. 18 жители на Шяоганг от източната провинция Анхуей (Anhui) рискуват живота си, като подписват тайно споразумение, което разделя притежаваната от тяхната Народна комуна обработваема земя на парчета за всяко семейство. Техният пакт е широко смятан за началото на периода на бърз икономически растеж и индустриализация, през който Китай преминава в следващите тридесет години. Историческият документ с червените пръстови отпечатъци на селяните е изложен в Националния музей на Китай. Сега петиционерите от с. Джоугуантун също използват червен восък, за да оставят пръстовите си отпечатъци.

Според източника много партийни лидери, включително Ши Джинпинг (Xi Jinping, предполагаемият следващ партиен лидер), Ли Кечянг (Li Keqiang, зам.-премиер) и Джу Ронгджи (Zhu Rongji, бивш премиер) говорят за петицията, като някои от върховните лидери са изразили желание да разрешат този въпрос.

Преследваният Уанг Шяодонг е практикуващ Фалун Гонг и уважаван преподавател в селото. Домът му е бил обискиран и той е обвинен в производство и разпространение на компактдискове с информация, разобличаваща преследването срещу Фалун Гонг. Мирната медитативна практика, известна и като Фалун Дафа, е клеветена от комунистическия режим от началото на кампанията срещу нея през 1999 г. Селяните, подписали петицията за освобождаването на Уанг, са били сплашвани и тормозени от силите за сигурност. Върху тях е бил упражнен натиск да се отрекат от позицията си.

Според международно признат интелектуалец, дал интервю за Epoch Times на 25 май под псевдонима Чин Минг (Qin Ming) от съображения за сигурност, известен брой пекински интелектуалци обсъждат изготвянето на съвместно писмо до партийната централа относно разрешаването на въпроса с Фалун Гонг и провеждат съвещания за конституционната му протекция.

По думите на Чин важността на петицията се състои в това, че тя предоставя възможност за разрешаването на въпроса с Фалун Гонг преди 18-тия Национален конгрес. Той заяви, че ако не бъдат предприети действия, пекинските интелектуалци ще продължат да настояват.

Случаите на хора, застъпващи се открито за Фалун Гонг практикуващи, стават все по-чести в Китай.

В края на 2011 г. 40 селяни от област Чаоянг (Chaoyang) в провинция Ляонинг (Liaoning) подписаха петиция за освобождаването на техния съселянин Джянг Гуошянг (Zhang Guoxiang), практикуващ Фалун Гонг, нелегално задържан от местните власти заради убежденията си.

През септември 2011 г. около 2300 селяни от окръг Чангли (Changli), гр. Чингхуандао (Qinghuandao), провинция Хебей подписаха петиция за освобождаването от затвора на Фалун Гонг практикуващ на име Джоу Шянгянг (Zhou Xiangyang).

На 27 март петима адвокати енергично се застъпиха за практикуващи Фалун Гонг в областния съд на Анченг (Acheng), гр. Харбин (Harbin), провинция Хейлонджянг (Heilongjiang), като и четиримата практикуващи пледираха „невинен“. Адвокатите защитаваха тезата, че гражданите на Китай имат конституционното право на свобода на убежденията.

Според един от адвокатите, Донг Чяньонг (Dong Qianyong), много агенти в сферата на прилагането на закона вече нямат желание да преследват практикуващи Фалун Гонг, откакто шефът на чонгчингското Бюро по обществена сигурност, Уанг Лиджун (Wang Lijun) бе изгонен от поста си след проваления му опит за дезертьорство в американското консулство на 6 февруари.

Адвокат Донг сподели пред Epoch Times, че положението в Китай се подобрява: „Много хора правят усилия да променят ситуацията – не само адвокатите, но и полицията.“

Ху Джун (Hu Jun), директор на „Кампания за човешки права в Китай“, сподели пред Epoch Times, че петицията от 300 души е показала, че практикуващите Фалун Гонг са пробудили много китайци и са ги вдъхновили да предприемат действия.

Политическият коментатор Цао Чангчинг (Cao Changqing) заяви, че петицията от с. Джоугуантун е знак, че нещата в Китай се променят – хората се осмеляват да говорят открито и да настояват за справедливост.

На 15 март Epoch Times позвъни в офиса на община Фу (Fu), под чието ръководство се намира Джоугуантун. Но човекът, който прие обаждането, не беше отзивчив. Epoch Times позвъни в офиса отново на 25 май. Този път приелият обаждането заяви, че Уанг Шяодонг все още е в ареста, но добави, че общинските власти преразглеждат петицията на неговите съселяни.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!