Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Матю Робъртсън, Epoch Times

Властта иззета от шефа на китайската сигурност Джоу Йонгканг

Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия, се очаква да последва своето протеже Бо Шилай и да бъде отстранен от постовете си в ККП.
Джоу Йонгканг, член на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия, се очаква да последва своето протеже Бо Шилай и да бъде отстранен от постовете си в ККП. (Liu Jin/AFP/Getty Images)

Шефът на Вътрешната сигурност на китайския режим, Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang), е предал властта на силите за сигурност на Китай на заместник, според "Файненшъл таймс", който цитира запознати източници. Развитието ще бъде едно от най-значимите в настоящата политическа криза, която започна през февруари и която разтърсва Китайската комунистическа партия...

 
Джоу ще запази фигуративната си позиция в партията като началник на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ / PLAC), но оперативният контрол на службите за сигурност е даден на Менг Джианджу (Meng Jianzhu), министър на Обществената сигурност, според "Файненшъл таймс", който се позовава на трима висши партийни членове и дипломати, запознати с въпроса.
 
В този случай "ефективното отстраняване от власт" на Джоу е станало преди няколко седмици, съобщава "Файненшъл таймс". 

Партийните лидери са действали срещу Джоу, според "Файненшъл таймс" поради силната му подкрепа за Бо Шилай (Bo Xilai), ренегат на партията, който бе отстранен през април. Което стана два месеца след като неговият заместник, началникът на полицията в Чонгчинг (Chongqing), Уанг Лиджун (Wang Lijun) се опита да дезертира в американското консулство в Ченгду (Chengdu). След посещението на Уанг в консулството на 6 февруари се появиха доклади, че Джоу Йонгканг и Бо Шилай са заговорничели за завземане на властта на режима посредством щателен държавен преврат, който е щял да бъде оркестриран през следващата година.
 
Двамата са свързани заради участието им в преследването на популярната медитативна практика Фалун Гонг, включително и насилственото отстраняване на органи от живи практикуващи Фалун Гонг, информацията за което се стича от Китай, въпреки тежката Интернет цензура. Джянг Земин (Jiang Zemin), бившият лидер на режима, започна преследване срещу популация от близо 100 милиона привърженици през 1999 година. Той издигна както Джоу Йонгканг така и Бо Шилай, заради тяхната готовност да осъществяват неговата политика на преследване на Фалун Гонг.
 
Резултатът е кървав според наличните доказателства, което предполага, че Бо Шилай и Джоу Йонгканг са надзиравали насилственото отстраняване на органи от живи последователи на Фалун Гонг. Подозира се, че десетки хиляди хора са станали жертви на отнемането на органи.
 
Източници в Пекин дадоха подробности пред Epoch Times за срещата, която е довела до решението да бъде освободен Джоу от служебните му задължения в очакване на разследване.
 
На срещата Уен Джябао (Wen Jiabao) е конфронтирал открито Джоу, задавайки въпроси за връзките му с Бо Шилай, каза източникът.
 
Ху Джинтао (Hu Jintao), лидер на комунистическата партия и на Китай, е мълчал през цялото време. Хе Гуочианг (He Guoqiang), ръководител на вътрешния дисциплинарен орган на ККП, е казал след това: "Вярвам, че другарят Джоу ще бъде намерен за невинен", но също така настоял, че ще е необходимо разследване.
 
Да се направи обратното ще бъде "пречка за партията и за бъдещата работа на партийната централа", казал той. След това Ху Джинтао, според съобщението, се е съгласил на основата на принципа, че разследването ще бъде "справедливо", но "тайно."

Източник характеризира това третиране на Джоу като "бавно варене на жаба".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!