Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ. Великая Эпоха

В Пекин вече е разработен план за политическа реформа

Джоу Йонгканг се страхува от съд
Джоу Йонгканг се страхува от съд.  Getty Images
Подписаното от селяните искане да се освободи от затвора Уанг Шяодонг, практикуващ Фалун Гонг от провинция Хебей (първа страница)

Ръководството на Китайската комунистическа партия (ККП) има вече план за политическа реформа. Неофициална група от реформатори играе водещата роля. Много длъжностни лица са шокирани от предаденото в Централния комитет (ЦК) на ККП искане от няколкостотин селяни да бъде освободен последовател на медитативната практика Фалун Гонг, допълнено с факти за репресивни мерки срещу него. Властите възнамеряват да преразгледат политиката си относно Фалун Гонг, съобщи източник от ЦК на ККП...


Според източникът сега членовете на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП са се запознали с предаденото им писмено искане от жителите на малкото селце Джоутонг, провинция Хебей.

В искането, подписано от 300 селяни по стария начин, използвайки пръстови отпечатъци, се говори за преследването от местните власти на съселянина им Уанг Шяодонг, само защото практикувал Фалун Гонг и разпространявал по законен начин информация за практиката.

Това изявление на селяните бе разпространено сред служители на ЦК като материал за вътрешно ползване и шокира много от тях, каза източникът. 

Освен това той допълни, че разпространението на такъв материал сред най-висшите органи на властта говори, че следващата стъпка в плана за политическа реформа ще бъде разглеждането на въпроса с Фалун Гонг. 


Джоу Йонгканг се страхува от съд 

След задълбочено разследване на случая с Бо Шилай, бивш шеф на партията в Чонгчинг, се появиха многобройни факти за престъпления на семейството на Бо, а така също и на служителите на Комитета по политически и законодателни въпроси (КПЗВ) към ЦК на ККП. КПЗВ се ръководи от Джоу Йонгканг, съратник на Бо Шилай и един от най-високопоставените служители във фракцията на Джянг Земин, както и негов роднина. 

В момента все повече служители в Пекин не искат да продължат със започнатата от Джянг и подкрепяна от неговите хора политика на преследване на десетки милиони привърженици на Фалун Гонг, която през последните 13 години показа своята пълна неефективност, въпреки високите финансови разходи.  

Според други източници в Пекин, след като не успя да направи Бо Шилай глава на режима в Китай, сега Джоу Йонгканг се страхува от съд. Джоу няма избор, а в Джонгнанхай (администрацията на ККП) се води ожесточена борба между фракциите, която е заплаха за самото съществуване на комунистическия режим.  

След като незрящият адвокат Чен Гуангченг съобщи на обществеността за големите присвоявания на пари, отделяни от КПЗВ за "поддържане на стабилността", Централната комисия за инспекция на дисциплината вече е започнала разследване по делото. Сега Джоу Йонгканг "вече не мисли за никакви последствия", а като "обезумял" се опитва да забави своя край.


Признаци на политическа промяна

По думите на източника от най-висшите кръгове на ККП там вече има признаци за бъдеща мащабна промяна и за премахване на КПЗВ, на който са подчинени всички съдилища и органи за безопасност в Китай, и който през всичките тези години е бил бастион на фракцията на Джянг за поддържане на политиката на преследване на Фалун Гонг. 

Тази информация беше косвено потвърдена от фактите за освобождаване от домашен арест на няколко видни дисиденти.

Така от 3 май бе внезапно премахнат полицейския патрул до къщата на Чяо Гобяо, който е под домашен арест. Чяо, бивш асистент от катедрата по журналистика към Пекинския университет, бе отстранен от длъжност и поставен под домашен арест, след като публикува статия, критикуваща дейността на Пропагандния отдел на комунистическата партия.

В същия ден бяха отзовани полицаите, дежурили в близост до къщата на дисидента Ху Гуакен, участвал в учредяването на Свободната демократическа партия на Китай, за което е излежал 20 години затвор. Сега той е свободен да излиза от дома си и да се среща с приятели и съратници.

Освен това преди няколко дни премиерът Уен Джябао, главен опонент на Джоу Йонгканг, се срещна лично с дошли в Пекин жалбоподаватели, като разговаря с тях, взе някои от писмените им жалби и обеща да помогне за решаването на техните проблеми.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!