Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Южна Африка обяви, колко държави още искат да се включат в БРИКС

Около двадесет държави от цял свят са подали молби за присъединяване към групата БРИКС, която понастоящем се състои от пет държави, а също толкова други държави са изразили интерес, съобщи Южна Африка, която ще бъде домакин на следващата среща на върха.

Групата БРИКС (Южна Африка, Бразилия, Китай, Индия и Русия), която се стреми да има по-голяма тежест в международните институции, доминирани досега от САЩ и Европа, заяви, че е отворена за евентуално разширяване.

САЩ: Украинските сили напредват, и то значително!

Украинците ударили Одеса със собствена зенитна ракета. Ликвидираха си търговски център

„Двадесет и две държави официално се обърнаха към страните от БРИКС, за да станат пълноправни членове на групата, и има още толкова държави, които неофициално са отправили запитване за членство в БРИКС“, заяви Анил Сооклал, посланик на Южна Африка за Азия и БРИКС.

УБИЙСТВЕНА ИСТИНА за войната в Украйна, отвъд пропагандата. Фиаското на Байдън. Защо Западът скри Зеленски. България е в ужасяваща позиция, защото...

Той посочи Иран, Аржентина, Бангладеш и Саудитска Арабия сред страните, които са изразили официален или неофициален интерес да се присъединят към БРИКС.

Западът не може да постигне никакви успехи с контраофанзивата, както и да спре разпада си: Мажд за Критично

Нарастващият интерес към групата БРИКС „не е нещо ново“, но подчертава „доверието“ в работата, която БРИКС „отстоява“ от създаването на групата, добави той на брифинг за медиите в Йоханесбург. „БРИКС са не само движещата сила на световната сила в опитите да се променят разломните линии в световната политика, но и променят случващото се в световното икономическо пространство“, каза г-н Сооклал.

Диляна Гайтанджиева за пропагандата, бруталната цензура, граничеща с тоталитаризъм, за войната и след нея…

„Настоящата глобална архитектура продължава да бъде неравностойна, продължава да маргинализира развиващите се страни и продължава да бъде доминирана от няколко хегемонии. Искаме свят, в който гласовете ни се чуват“, каза той пред АФП.

Статия на Лавров: Инсценировката като метод на западната политика

Следващата среща на върха ще се проведе от 22 до 24 август в Йоханесбург и на нея са поканени 69 държави, включително африкански.

Френският президент Еманюел Макрон поиска да участва в срещата на върха, но все още не е взето решение.

„БРИКС е консенсусна структура, решението не е само на Южна Африка, трябва да има консултации“, коментира Анил Сооклал, който посочи, че южноафриканският министър на външните работи Наледи Пандор „отговаря за тази процедура“.

Според специалния уебсайт на срещата на върха групата на петте нововъзникващи сили, която официално стартира през 2009 г. , понастоящем представлява 23% от световния БВП и 42% от световното население.

Източник: Africa News

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Южна Африка обяви, колко държави още искат да се включат в БРИКС - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!