Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Диляна Гайтанджиева за пропагандата, бруталната цензура, граничеща с тоталитаризъм, за войната и след нея…

Валентин Кардамски

Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист. Завършва специалност „Телевизионна журналистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2003 година започва работа като репортер в Нова телевизия, а през 2011 година се мести в TV7. През 2013 година по TV7 е излъчен нейният авторски документален филм за войната в Сирия – „Червена граница“, а по-късно е наградена от Съюза на българските журналисти.

На 18 юли 2023 г. Гайтанджиева е добавена към сайта „Миротворец“ в списъка с врагове на Украйна.

Много от медиите я потърсиха за мнение и коментар по този ужасяващ случай. Нямаше как и аз да подмина въпросът за „Миротворец“, но исках да взема интервю от нея, в което да говори, като анализатор, да коментира световните процеси, цензурата, войната в Украйна и дните след нея…  Отвъд фактите! 

– Г-жо Гайтанджиева, министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че сайтът „Миротворец“ не представлявал заплаха за онези, чиито имена са публикувани в него. Вашият коментар?

Сайтът „Миротворец“ е психологическа операция с цел сплашване. Негов създател и основател през 2015 г. е служителят на Украинското министерство на вътрешните работи Антон Геращенко. В интервю за Ал Джазира той разказва подробно как и защо е създаден сайта.

По-късно той става и зам.-министър на вътрешните работи.

Дали представлява заплаха или не за онези, чиито имена са в него, не знам, нямам контакт с украинските служби, за разлика от военния министър Тагарев. Като бивш съветник на МО на Украйна той би трябвало да е добре запознат, включително и с тези психологически операции.

Относно коментара на директора на украинското разузнаване при посещението му в България, че няма да има никакви правни последици за лицата, включени в списъка, това не отговаря на истината. Според интервюто на Антон Геращенко за Ал Джазира, информацията в базата данни на „Миротворец“ е послужила за осъдителни присъди срещу 100 души, включени в списъка. Освен това граничните служби на Украйна извършват проверка дали дадено лице, което иска да влезе или излезе от страната, е в базата данни на „Миротверец“. Следователно сайтът, който според украинското посолство в София има „научно-изследователска“ и творческа цел, всъщност служи за нуждите на украинската държава.

Редица международни организации поискаха от Украйна да затвори сайта, който стана известен в световните медии като „списък за ликвидиране“ именно заради надписа „Ликвидиран“, който се появява след смъртта на човек от списъка. Сред тях са върховният комисар на ООН за правата на човека, посланиците на Г-7, външно министврство на Германия и Европарламентът.

Искането на Европарламента Украйна да закрие сайта „Миротворец“ е записано в резолюция по повод споразумението за асоцииране между Киев и Брюксел, приета на 11 февруари 2021 г. В т. 73 от нея се казва, че Европейският парламент „настоятелно призовава властите да осъдят категорично и да забранят операциите на екстремистки и стимулиращи омраза групи и уебсайтове, например „Миротворец“, които подклаждат напрежението в обществото и злоупотребяват с личните данни на стотици хора, включително журналисти, политици и членове на малцинствени групи“.

Въпреки това сайтът „Миротворец“ работи и до днес.

Защо този сайт е толкова важен за Украйна, че отказва да го затвори въпреки резолюцията на Европейския парламент? Защото е част от психологическата война, която Украйна води. В случая всеки, който не се харесва по една или друга причина, попада в черния списък с цел сплашване. В базата данни са включени и 327 деца с техните лични данни, снимки, адреси, имена на родителите. Може би министър Тагарев трябва да каже на родителите на тези деца, че няма никаква опасност за децата им. 

– Освен журналисти имаше ли политици, които ви се обадиха, след като публикувахте информацията, че сте вкарана в Миротворец? Какво Ви казаха?

„Възраждане“ ме попитаха дали има заплахи срещу мен и казаха, че нито един български гражданин не може да бъде заплашван. Други политици не са ми се обаждали. 

– Всъщност кое е по-опасно, че има подобни сайтове, или че има държави, които не застават зад сигурността на гражданите си?

Всяка държава трябва да гарантира сигурността на гражданите си. Ако въпросът е по повод коментара на Тодор Тагарев, че журналистите в списъка „Миротворец“ просто си правят реклама, нека хората сами да преценят. В списъка е и Хенри Кисинджър, по тази логика световноизвестният американски политик е в списъка „Миротворец“, за да си прави реклама, сякаш има нужда от реклама политик от неговия ранг. 

– С какво войната в Украйна промени света и България? Кое деформира?

През последните години, като се почне от пандемията, която изведнъж рязко свърши със започването на войната, светът се променя, радикализира, разделя. Наблюдава се процес на масова пропаганда, брутална цензура, независимо каква е темата на деня. Дали е за ваксините или за войната, няма значение. Подходът е един и същ. Това е същата тази психологическа операция, за която споменах по-горе. Въпреки цензурата и граничещата с тоталитаризъм информационна война истината рано или късно излиза наяве. Така стана и с вкасините. Дори самият Марк Зукърбърг призна, че информация, която е касаела Ковид и ваксините и която Фейсбук е изтривала, в последствие се е оказала вярна. 

– По Ваши наблюдения кои теми в медиите са вкарани в карцера на мълчанието и защо?
Темите, свързани с войната, ако не представят Украйна в добра светлина; дебатите за климатичните промени. Тази добиваща глобални размери медийна истерия след каря на войната вероятно ще е другата тема, която ще ни залива от сутрин до вечер. Вече се внушава все по-директно, че ако не преминем изцяло на зелена енергия, ще дойде краят на света. Наскоро публикувах една статия какво стои зад енергийната криза, зелените политики и кой я започна. Темата е много дълга и статии като тази скоро ще бъдат изтривани и цензурирани: Как BlackRock, а не войната в Украйна, предизвика световната енергийна криза 

– След войната срещу думите и истината, какво следва?
Проблемът е, че обществото е толкова разделено и радикализирано, че всеки приема своята позиция за единствена и абсолютна истина и няма никакво значение какви факти, документи и доказателства представя журналиста. Забелязала съм, че хората вярват само на това, в което искат да вярват. Хората не искат да повярват и да признаят, че са били лъгани и манипулирани. Това се използва много умело от политиците.
Но това средство за контрол не може да трае вечно. Както стана и след пандемията, истината излезе наяве. В редица държави започнаха разследвания за ефекта на ваксините, както и кой носи отговорност. С бруталната цензура, фактчекърите, изтриването в социалните мрежи се постигна обратния ефект.
Лъжата се бори с факти и истина, а не с цензура. Затова тези тоталитарни методи могат да имат временен ефект, но в дългосрочен план не дават ефект. Хората вече не вярват на големите медии, защото ги излъгаха, особено по време на пандемията. 

– А как ще свърши войната в Украйна?
Надявам се войната да свърши с мир, а не с Трета световна война, но това, което се случва в момента, следва един отдавна изпитан и поне по време на Студената война печеливш американски план, изготвен от мозъчния тръст на Пентагона Rand Corporation.
Rand Corp се гордее с това, че е допринесла за разработването на дългосрочна стратегия, която позволи на Съединените щати да спечелят Студената война, като принудиха Съветския съюз да изразходва собствените си икономически ресурси в стратегическата конфронтация, особено във войната в Афганистан.
Именно този модел е препоръчан в доклад, публикуван от Rand Corporation през 2019 г. – „Свръхизтощение на Русия“. Докладът е финансиран от Армията на САЩ и всички препоръки в него са приложени в пълна степен, включително използването на Украйна в този план.
Анализаторите на Rand Corp признават, че Русия е развила оръжия за въздушна защита и нападение, които превъзхождат американските възможности и тези на НАТО.  Въпреки това тя може да бъде въвлчена в локален конфликт, който да обезкърви армията й. Анализаторите на Rand коментират къде може да се случи това и стигат до заключението, че Украйна е най-подходящият вариант.

Според доклада от 2019 г., който както виждаме днес се спазва стриктно, усилията трябва да бъдат насочени в следните сектори, за да бъде доведена Русия до свръхизтощение и впоследствие до нейното по-лесно унищожение като противник:
Вътрешният и външният имидж на Русия по света трябва да пострада. Русия трябва да бъде подложена на икономически санкции, чийто успех зависи от това да бъдат приложени от възможно най-много държави. Тя трябва да бъде вкарана в съревнование в области, в които САЩ могат да я конкурират, за да се свръхизтощи икономическии и военно.

Анализаторите на Rand изчисляват, че най-голямата уязвимост на Русия е тази на нейната икономика поради силната й зависимост от износа на петрол и газ. Приходите от този износ могат да бъдат намалени чрез засилване на санкциите и увеличаване на енергийния износ на САЩ. Целта е да се задължи Европа да намали вноса на руски природен газ и да го замени с втечнен природен газ, транспортиран по море от други страни, включително да инвестира в повече енергийни възобновяеми източници, за да не зависи толкова от руския газ.

Друг начин за дестабилизиране на руската икономика в дългосрочен план е насърчаването на емиграцията на квалифициран персонал, особено на млади руснаци с високо ниво на образование.

В идеологическия и информационния сектор би било необходимо да се насърчи вътрешната конкуренция и в същото време да се подкопае външния имидж на Русия, като се изключи от международните форуми и се бойкотират международните спортни събития, които организира.

В геополитическия сектор въоръжаването на Украйна ще позволи на САЩ да използват централната точка на външната уязвимост на Русия, но това ще трябва да бъде внимателно изчислено, за да се държи Русия под натиск, без да се подхлъзне в голям (световен) конфликт.

Този план обаче не се реализира толкова успешно, както плана по времето на Студената война. Руската икономика не пострада от санкциите, тъй като намери нови пазари и спечели подкрепа в Азия и Африка. Този план само сближи още повече Русия и Китай. Опитът за метеж на Пригожин също не успя. Явно този план за свръхизтощение на Русия не работи по начина, по който работеше срещу Съветския съюз и в крайна сметка доведе до разпадането му.

Русия се е научила от грешките си. Дали и САЩ ще се научат от грешките си, предстои да разберем.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Диляна Гайтанджиева за пропагандата, бруталната цензура, граничеща с тоталитаризъм, за войната и след нея... - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!