Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Западът не може да постигне никакви успехи с контраофанзивата, както и да спре разпада си: Мажд за Критично

Мажд Алгафари, преводач и анализатор, често коментира наболели обществени проблеми, както и войната в Украна. Заради това от КритичноБГ се обърнахме за мнението му за развитието на контраофанзивата на украинските войски. Ето какво отговори той:

Контраофанзива? Така и не разбрах, какво имат предвид Запада и Украйна с тъй много рекламираната от тях контраофанзива.

Честно казано, аз, а може би и други хора, така и не разбрахме, тая контраофанзива започна ли или не.

Ако е започнала, то какъв е резултатът от нея? Ако още не е, то тогава какво толкова се бият в гърдите, че видиш ли, ей сега смазаха Русия?

Аз поне не виждам никаква разлика в поведението на украинските и западните военни сили – преди уж започналата контраофанзива и сега. За контраофанзивата на Украйна срещу Русия се заговори още преди месеци. А днес да започне, а утре и все нещо куцаше. Ту не беше доставено необходимото оръжие, ту същото беше превръщано в скрап още при разполагането му на фронта, а понякога и преди да стигне до фронта.

Що оръжие се изпрати на Украйна, за да стартира контраофанзивата, че човек може да си помисли – ще сме свидетели на началото на Трета световна война. Както и да е. Все пак сме свидетели на някакви наченки на контраофанзива, ако въобще може да се нарече „контраофанзива“, но за съжаление с много лабав резултат.

Дори военното ръководство на Украйна през последните дни започна да си признава за неуспехите и мъките по фронта. Не кой да е, а „главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни също изрази разочарование по повод твърде високите очаквания на Запада – за постигането на по-бърз напредък са необходими модерни бойни самолети, казва той. Но на Украйна ѝ се налага да осъществява контраофанзивата без изтребители F-16“ – написа DW в статия още на 03.07.2023 год.

А, украинският президент Зеленски призна пред журналисти, че „Руските минни полета са твърде плътни“. Разбира се, за колективния Запад е много важно да има някакъв напредък с тази контраофанзива, защото трябва да оправдае пред хората милиардите, които изпраща на Украйна – пари, техника и наемници. Но, напредък няма и политиците все повече се притесняват. Икономиките на запад едвам се крепят, докато тази на Русия расте и дори задмина Германия.

Не на последно място успеха на контраофанзивата може да се отрази и на намеренията на някои страни да се приобщят към БРИКС.

Засега, Западът не може да постигне никакви успехи с контраофанзивата, както и не може да спре разпада си.

На няколко пъти Украйна извърши удари с дронове на територията на Русия, дори на моменти в Москва. Може би, защото си мисли, че ще предизвика руснаците да се вдигнат против Путин, но и това не фана декиш.

А, може би, защото си мисли, че ще предизвика Путин да предприеме някоя грешна стъпка или погрешен ход, където САЩ, НАТО и ЕС да се намесят съвсем официално, но и това не сработи.

На няколко пъти Украйна и съюзниците ѝ виеха от радост, че са провалили плановете на Русия, но по-съм убеден, че Русия провали плановете им, а не обратното.

Така или иначе, ако контраофанзивата е започнала, то тя е пълен провал, ако не е, то едва ли ще започне, защото няма с какво – ни оръжие, което да е поне равносилно на руското, ни техника, ни жива сила.

А цената се увеличава с всеки изминат ден и народите на участващите страни вече задават въпроса: „Ние, какво правим там“?

А, между другото, докато Русия продължава със Специалната военна операция в Украйна, а Запада „громи“ Русия по всички фронтове, взе че със събраните платки от пералните на украинците, изстреля в Космоса един бръмбар, който да врътне едно кръгче около Луната – просто защото си няма друга работа. А колективния Запад си е свил арчовете до минимум, че иде и зима.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Мажд за Критично: Западът не може да постигне никакви успехи с контраофанзивата, както и да спре разпада си - Новини, политика, анализи

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!