Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия в смут от мигрантско насилие в новогодишната нощ (видео) Няма страшно. Меркел каза, че ще се справите

Ivan Panchev
Няма страшно. Меркел каза, че ще се справите

Германия e в смут от многобройните нападения срещу полицаи в новогодишната нощ. В навечерието на Нова година в цяла Германия се разиграха шокиращи сцени. Особено нападенията срещу пожарната и полицията предизвикват недоумение. Според в. "Билд" в голямата си част нападенията са дело на "млади мъже с често мигрантски произход".

Разгневена тълпа в Берлин-Нойкьолн нападна полицаи и ги обстрелва с фойерверки - на улицата бе издигната горяща барикада. Повечето от младежите са с мигрантски произход и не крият, че пренебрегват върховенството на закона и неговите правила, пише изданието.

Във видеоклип, разпространен в Twitter, се вижда как човек стреля в отворения прозорец на полицейски автомобил с пистолет, зареден с пиротехнически боеприпаси. Фойерверкът се взривява в автомобила. Видеото е от Берлин и е публикувано от говорителя на берлинския полицейски профсъюз.

Събитията бързо се превърнаха в политически инструмент. Докато левите и зелените политици подновяват предновогодишните си призиви за пълна забрана на петардите, десните се фокусират върху предполагаемия мигрантски произход на извършителите.

В навечерието на Нова година в Нойкьолн и друг път е имало масови безредици. Някои главни улици в района са известни с това, че всяка година групи младежи стрелят един по друг с петарди и ракети в новогодишната нощ. Според психолога Ахмад Мансур в Германия е необходим общонационален дебат за интеграцията. "Имаме работа с група, която не е интегрирана, която не е част в това общество. Група, която отчасти презира и отхвърля полицията и върховенството на закона", казва Мансур. 

Това обаче обяснява само част от нападенията в новогодишната нощ. По-голямата част от нападенията не са извършени в "доминираните от мигранти" квартали като Нойкьолн, а в Шарлотенбург, Щеглиц, Панков, Трептов или Мите. В цял Берлин избухват взривни устройства, подобни на бомби, атакуват се службите за спешна помощ, по минувачите се стреля с ракети, а автомобилите се подпалват.

Например пожарникарите в Лихтенраде, само на няколкостотин метра от южната граница с Бранденбург, са били нападнати от голяма група лица с качулки. Подобни сцени се разиграват и в Кройцберг, където около 200 души с качулки нападат служители на пожарната.

Фактът, че десните кръгове са фиксирани върху квартал Нойкьолн, вероятно се дължи на това, че тук се събуждат асоциации с пропагандно желания образ на извършителя: а именно млад, мъж и мюсюлманин. Всъщност масови безредици е имало не само в Берлин, но и в цяла Германия, както подчертава ръководителят на германския полицейски профсъюз Райнер Вендт: Някои федерални провинции "обичат да съобщават, че тук всичко е било мирно, всичко е било спокойно - това очевидно не е вярно", казва Вендт пред телевизионния канал Welt.

Но наистина важните въпроси остават без отговор: Защо хората правят такива неща? Нападенията срещу социалната инфраструктура на страната - парамедици, пожарникари, лекари, полицаи - нямат никакво оправдание, но има причини. И има огромно значение дали нападението срещу службите за спешна помощ е предизвикано от разочарование, омраза към държавата, профилиране, субкултурен контекст или младежко безразсъдство, пише изданието Nordkurier.

Има значение и дали мотивите за нападенията произтичат от ситуацията и впоследствие се съжалява за тях, или имат по-дълбоки причини. Дебатите за забрана на фойерверките напълно пренебрегват тази сложност.

Не е ясно колко време ще мине, преди да се получат смислени отговори. "На този етап е невъзможно да се каже кой стои зад тези нападения", заяви в понеделник говорителка на берлинската полиция пред Nordkurier. Тя заяви, че са арестувани множество извършители и че се провеждат разследвания.

Ето някои мнения на официални лица:

Министърът на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл (70 г., ХДС) уточнява: "При нападателите очевидно трябваше да се справяме предимно с млади мъже на групи, често с мигрантски произход."

Полицейският синдикалист Райнер Вендт (66 г.): "Тези нападения срещу полицаи са резултат и от агитацията на Берлинския сенат, (...) постоянното внушение, че полицаите са расисти и насилници."

Експертът по вътрешните работи Андреа Линдхолц (52 г., ХСС): "Подобни прояви на насилие са резултат от дългогодишната ляво-зелена политика на "laissez-faire" в столицата. Червено-зелено-червеният сенат в Берлин раздава на полицията инструкции за политически коректна употреба на езика, вместо ефективно да защитава силите с оптимално оборудване и политическа подкрепа."

Вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман (66 г., ХСС) отхвърля това: "Общата забрана на фойерверките няма да премахне причините, а именно жестокостта на малцина."

Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер (52 г., ГСДП) иска по-строгите наказания за нападения срещу сили за спешна помощ от 2017 г. да бъдат "прилагани и изпълнявани с цялата си последователност". Това може да означава присъда до 5 години затвор.

Кристоф де Врис (48 г., ХДС): "Следователно призивът за забрана на петардите не е нищо повече от бърза мярка и тактика за отклоняване на вниманието, която ще накаже спазващите закона граждани и семейства чрез неправомерното поведение на тези престъпни хора."

Томас Кирщайн, пожарна служба в Берлин: "Този произвол и агресивност срещу нас са нещо ново".

Парламентарният секретар на парламентарната група на ХДС/ХСС в Бундестага Торстен Фрей (ХДС): Поведението на престъпниците не бива да означава, че "многобройните мирно празнуващи хора също трябва да бъдат подложени на обща забрана за фойерверки".

Източник: dnes.dir.bg

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

САБОТАЖ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ПРЕВЗЕМАНЕ НА МЕДИИТЕ

МАСОВАТА КУЛТУРА КАТО СРЕДСТВО ЗА УПАДЪК

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Германия в смут от мигрантско насилие в новогодишната нощ (видео) | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!