Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Малшанс: Шест депутати не стигат на Николай Габровски да стане премиер. Бойко отвори сергията дърпа депутати от


Тежка е мисията, когато знаеш, че зад теб наднича шайката, а и ти си
Голям неврохирург, постигнал всичко професионално, Но Малък Човек! След инфото долу, този човек е ЗАВИСИМ и Принуден!

Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски може да изненада дори скептиците в редиците на мандатоносителите. В „Демократична България“ все още има колебаещи се, мнозина от БСП може да не влязат в зала при гласуването, а ГЕРБ да направи компромис с Изборния кодекс при очакваното вето от президента Румен Радев.

Всички тези варианти ще бъдат разиграни в следващата седмица, когато преговори ще се водят с лидерите на обявили се за опозиционни партии, но и с основните играчи на несъгласните с кабинет с мандата на ГЕРБ, пише „Филтър”.

Колеблива заявка да гласуват против има от „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и БСП. Очаква се подкрепа от ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, които заедно имат 115 гласа и им трябват още 6, за да има правителство.

Ситуацията е същата, както в проектокабинета начело с Асен Василев от лятото. Тогава четворната коалиция падна след вот на недоверие, а първият мандат беше връчен отново на „Продължаваме промяната”. Въпреки разцеплението на „Има такъв народ” и преговорите с всички парламентарни групи не им достигнаха 5 депутати, за да имат подкрепата на 121.

Подходът на Габровски няма да е същият като на Киро и Асен, категоричен е депутат от партиите, които искат правителство. Той не е член на ГЕРБ и ще обсъжда министрите с всяка от партиите в парламента, като условието ще бъде да са експерти, а не политически лица, твърди „Филтър”.

Вече са обсъдени повече от половината членове за проектокабинета, а други остават отворени за преговорите.

Проф. Габровски ще положи най-големи усилия да привлече „Демократична България” за кабинета, категорични са политици от целия спектър. Затова се очаква да им предложи точно те да посочат министъра на правосъдието, който е най-важен за тях. Освен това в редиците им има много членове, които искат евроатлантическа коалиция.

Официално ДБ не подкрепят ГЕРБ заради промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, от което ще загубят влияние в парламента.

Гласуването бе миналата седмица, но се очаква президентът да наложи вето и да върне депутатите в изходна позиция.

При този вариант ГЕРБ със сигурност ще направят още отстъпки, ако получат подкрепа за правителство. С аргумента за Изборния кодекс против кабинет с мандат на ГЕРБ се обявиха и от „Продължаваме промяната“.

Преговорите с парламентарните партии започнаха още в понеделник след връчването на мандата, когато песимистите за кабинет бяха повече от оптимистите.

Изненада с деликатна подкрепа в зала може да дойде и от редиците на БСП, твърдят техни опоненти в парламента. Червените редици се разцепени след изненадващия ход на Корнелия Нинова с предложението Вежди Рашидов да е председател на Народното събрание, а след това и с общото гласуване с ГЕРБ за Изборния кодекс.

Според тази версия депутати от БСП може да не влязат в зала, да свалят кворума и кабинетът да мине, а Нинова да си осигури възможност да държи управляващите в шах през цялото време, ако не изпълняват приоритетите на партията й.

Проф. Николай Габровски е лекувал представители на всички политически сили и никой няма да каже лоша дума за него, категорични са запознати с преговорите за кабинет.

Били нелепи мненията на анализатори, че е съсипал кариерата си, като се е съгласил да е номинация на ГЕРБ за премиер.

Габровски отдавна имал политически амбиции с хунтата след достигането на върха в професионалното си развитие като неврохирург. Името му било спрягано като бъдещ министър на здравеопазването и дори за евродепутат.

ГЕРБ отвори сергията: Бойко дърпа депутати от ДБ за правителство

Емисари на ГЕРБ са опитали да убедят депутати от „Демократична България“ да се присъединят към коалиция, която да легитимира правителство с мандат на първата политическа сила.

Това научи „Галерия“ от два независими източника в парламента. Търсени са както хора от „Да, България“, така и от „Зелените“. Герберите не са се пробвали само в ДСБ, тъй като генерал Атанас Атанасов минава за най-голям хардлайнер и противник на Бойко Борисов.

Депутатите били омайвани с министерски постове и ключови длъжности в агенции. Някои от тях обаче явно са се поблазнили, защото повдигнали въпроса пред ръководството – не е ли редно да изоставят „Промяната” и да влязат в проевропейско мнозинство заедно с ГЕРБ и ДПС.

Това вбесило Христо Иванов, който наредил веднага сбирка на националното ръководство. За нея потвърди депутатът Атанас Славов, но без да назове истинската причина. Той разкри, че е имало гласуване дали да се влиза в коалиция с хората на Бойко Борисов.

55 са били твърдо против, но петима от „Да, България“ са поискали коалиция с ГЕРБ. Славов отказа да разкрие имена, но има съмнение, че сред петорката има и депутати.

От „Зелените” не съобщиха за подобна среща, но бройката на техните депутати е незначителна. Реално ДБ няма как да направи завой без благословията на партията на Христо Иванов.

Това била и причината ГЕРБ да се мотаят с мандата до последния момент.

Гербопитеците увещавали ДБ, че ще направят експертен кабинет, само и само да получат подкрепата и легитимация пред обществото. Затова е и изненадващата кандидатура за премиер на професор Габровски, което източниците ни определиха като „за повечко театър”.

Бойко Борисов уж заявил, че не иска коалиция с ДПС и БСП, която също събира мнозинство дори без партията на Стефан Янев.

По тази причина към момента най-вероятният вариант са избори на 12 или 19 март. Повечето партии просто симулират желание за правителство.

От „Продължаваме промяната” бяха категорични, че няма да предлагат правителство на малцинството заради скандалите с Избирателния кодекс. Така остава минимален шанс за кабинет с мандат на „Български възход”, но и той едва ли ще се случи.

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 1)

Древни мъдрости: Правилният начин за боравене с пари (част 2)

Струва ли си да сме добри?

Как Фалун Дафа превръща бандит в честен човек

Източник/ци: Малшанс: Шест депутати не стигат на Николай Габровски да стане премиер - Narod.bg

ГЕРБ отвори сергията: Бойко дърпа депутати от ДБ за правителство - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!