Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ценови капан! Газът на "Свободата+" пристигна с мирис

Американският газ за Европа пристигна с изненада

ЕС рязко увеличи покупките на втечнен природен газ от САЩ - за да замени руския. Това обаче в крайна сметка увеличава цената на електроенергията. И стабилността на доставките е под въпрос. Загубила лъвския пай от тръбопроводното гориво от Русия, Европа отново чука на почти затворена врата.

Рекордни покупки

Борсовите котировки на газа надхвърлиха 1200 долара за хиляда кубически метра. Ето как пазарът реагира на пристигането на студеното време: през декември резервите, създадени поради рекордни доставки на ВПГ през лятото, ще трябва да бъдат изразходвани активно.

Освен това ЕС рязко намали производството на електроенергия от вятърни турбини. Това доведе и до повишаване на борсовите цени и изтегляне на гориво от подземните хранилища.

Анализаторите казват, че домакинствата и предприятията в целия континент ще продължат да страдат под тежестта на изключително високите разходи за енергия. Според някои прогнози електроенергията до края на годината може да поскъпне 12-15 пъти.

Тръбопроводният газ от Русия беше основният енергиен ресурс в Европа. Санкциите рязко намалиха доставките, но газовото ембарго никога не е било сериозно обмисляно: дефицитът е твърде голям. Независимо от това, бяха търсени алтернативни производители и големи надежди бяха поставени на американците.

Вносът на ВПГ от САЩ наистина се е увеличил. През януари-октомври 2022 г. Европа (включително Великобритания и Турция) е получила 64 милиона кубични метра от другата страна на океана. За цялата минала година са били едва около 30.

Основните потребители на ВПГ от САЩ са Франция, Испания, Холандия и Великобритания. До края на годината износът на САЩ може да достигне 79 милиона кубически метра. Още повече е обещано през 2023 г.

Няма накъде да се увеличи

Анализаторите обаче посочват, че с такова усърдие ЕС рискува да попадне в ценовия капан на своя свръхактивен доставчик: всъщност Вашингтон получи възможността да регулира европейските цени на електроенергията.

"Маржът за американците вече е възможно най-атрактивен. Цените на газа в Европа са рекордно високи, а цените на тока са почти пряко зависими от тях. Така например преди мегаватчасът струваше 10-30 евро, а сега 100-150 се смята за „ново нормално“, пише “Форбс”.

Както подчертава публикацията, на фона на запълнените хранилища и икономиите на енергия цените на газа са намалели, но по-нататъшните перспективи са много неясни. Доставката на ВПГ е ограничена поради липса на производствен капацитет. Освен това не е никак евтино: тази година разходите за енергия са се увеличили десетократно.

Подобен вариант би могъл да бъде приемливо междинно решение за Европа, посочва Нилс Реке, вицепрезидент на СИНТЕФ, най-големият изследователски институт в Норвегия. Въпреки това, предупреждава експертът, гаранции няма: рязкото увеличение на шистовия добив е силно съмнително.

Явно няма да може да се стабилизират цените с американския газ. В средата на ноември цените на горивата в Европа отново се повишиха рязко след новината, че един от най-големите заводи за втечнен природен газ в САЩ, този във Фрийпорт, спря поради пожар. На клиентите е казано, че доставките през ноември и декември вероятно ще бъдат отменени. Това засилва и конкуренцията между европейските и азиатските купувачи.

Обратно към Русия

Преди година експертите казваха, че САЩ най-вероятно няма да успеят да намерят достатъчно източници на природен газ, за да "неутрализират енергийното влияние на Русия върху Европа". А през септември шистовите играчи признаха, че вече са достигнали тавана и няма да могат да увеличат производството, за да покрият дефицита.

Американците са увеличили енергийните доставки само за да се възползват от високите цени в Европа, каза Скот Шефилд, главен изпълнителен директор на петролната компания “Пионер”.

"САЩ не са в състояние да произвеждат повече. Няма да има помощ - нито с петрол, нито с газ", каза Уил Ван Ло, ръководител на инвестиционния отдел на “Куантум Енерджи”.

И Европа отново се обърна към доверени доставчици, без да обръща внимание на геополитиката. Вместо тръбопроводен, купува втечнен природен газ от Русия.

От януари до октомври ЕС увеличи руския внос с 42% спрямо миналата година до 17,8 милиарда кубически метра, изразходвайки рекордните 12,5 милиарда евро, пет пъти повече от 2021 г.

Според “Росстат” производството на ВПГ се е увеличило с 10,6% за първите десет месеца на годината до 37,1 милиарда кубически метра. И почти половината са отишли в Европа.

Превод: В. Сергеев

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Ценови капан! Американският газ за Европа пристигна с изненада - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!