Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полската икономика беше застигната от най-лошия сценарий

/Поглед.инфо/ Песимизмът се превърна в доминиращо настроение в Полша тази година. И има много добри причини за това. Поляците започнаха да търсят храна в кофите за боклук, да се занимават със стихиен добив на въглища и активно да трупат запаси в случай на спиране на тока. Какво се случва с доскоро процъфтяващата икономика на Полша?

Национално проучване, проведено от социологическата компания “Шлахетна Пачка” рисува мрачно близко бъдеще за полския народ. Проучването установи, че 95% от поляците са се сблъскали с покачване на цените на храните през последните шест месеца. 89% от населението на Полша болезнено е почувствало увеличението на разходите за поддръжка на апартамент или къща. 64% от анкетираните са започнали да пестят от култура, спирайки да посещават театри, кина и други места за отдих. 58% са започнали да консумират по-малко ток, вода и газ, а 45% да купуват по-малко храна.

1,6 милиона поляци (включително 333 хиляди деца) живеят под жизнения минимум, тоест в крайна бедност. „Това е повече от изчисления общ брой на бежанците, които са останали в нашата страна от началото на войната в Украйна. 2022 г. беше най-трудната година за много поляци от дълго време насам. Най-лошият сценарий се сбъдна: високи цени и война. Двете неща, от които се страхувахме най-много, се превърнаха в нашата ежедневна реалност“, коментира ситуацията “Онет”. Изданието посочва: „Всичко поскъпна“.

Храна от боклука

Както пише “Газета Виборча”, разпространението в Полша на такова явление като "фрийганство" - "спасяване" на храна от контейнери за боклук с цел последващото ѝ раздаване на нуждаещите се, е ясно доказателство за социалната криза. Терминът, който преди беше малко известен, сега набира популярност, тъй като все повече хора се присъединяват към движението.

Фрийганите поддържат връзка помежду си чрез социалните мрежи. Типичен пост с молба за помощ гласи: „Виждам, че това е труден момент за повечето от вас. Напоследък и аз започнах да имам проблеми. Може би някой има нещо, което може да сподели, ще приема всичко от консерви до пакетирано зърно. Няма да откажа замразени храни. Социалните хладилници (в които хората оставят храна за нуждаещи се) са празни.”

“Газета Виборча” разказва за ежедневието на една фрийганка, живееща в Лодз, където местната фрийганска общност наброява над 6000 души. "Ще приема храна, която няма да ядете. Кварталите “Юлианов”, “Балути”, Център, Тракторная", пише Емилия, която изглежда на около двадесет години. „Ела за сандвичи“, отговаря ѝ някой след минута. “Имате ли храна днес?”, питат я на следващия ден. „Да, благодаря“, отговаря момичето. „Някой има ли поне ненужен хляб?“, пита Адам. "Картофени кюфтета. Квартал “Козина”. В момента пържа, така че са пресни. Каня ви в моя контейнер", отговаря му Анна ", пише вестникът.

“Газета Виборча” обяснява: „Въпреки факта, че хората започват да гладуват, пазарите продължават да изхвърлят стотици тонове непродадена храна. Магазините изхвърлят 337 000 тона храна всяка година, според проучване, проведено от Програмата за намаляване и рационализиране на хранителните отпадъци.

Как да оцелеем в така нареченото затъмнение?“

Също така в Полша процъфтява типичен за днешния ден незаконен добив на въглища. Сега, когато санкциите на ЕС срещу Руската федерация блокираха пътя на руските въглища към Полша, това доведе до трудна ситуация. В Полша въглищата се използват за отопление на 37% от къщите. Недостигът им доведе до масово изгаряне на отпадъци, в резултат на което Варшава, Краков и Вроцлав влязоха в топ 10 на най-замърсените в света.

Журналист от “Блумбърг” разговаря с таксиметров шофьор на име Гжегож, който му разказва, че около къщата му в град Валбжих (Долна Силезия) въглищата лежат само на метър под повърхността - в ниви, зони за отдих и дори в градини. Екип от четирима души може да изкопае тон за един час и да спечели по 1000 полски злоти (400 лева) всеки – и то само за половин работен ден! Това е около 60% от това, което средният поляк печели за една седмица.

И много хора се възползват от тази възможност. В местните гори, ниви, гъсталаци и дори в частни градини се появиха в големи количества така наречените ями за бедни хора. Както каза един жител: „Някои хора се нуждаят от въглища, други се нуждаят от пари.“

Хуберт Гонсински, експерт и преподавател във Висшето банково училище във Варшава, отбелязва, че основната причина за двуцифреното увеличение на цените във всички категории е рязкото увеличение на себестойността на продукцията - и то почти всяка.„При значително, бързо и продължително покачване на цените на образуващите стоки, потребителите за съжаление ще трябва да свикнат с внезапни и неочаквани промени в цените на потребителските стоки. Това състояние ще продължи, докато ситуацията на енергийния пазар не се стабилизира. Поради силно нестабилната световна икономика и геополитическата ситуация е много трудно да се предвиди кога това може да се случи. В момента няма положителна информация по този въпрос“, казва Гонсински.

Освен физическите лица страдат и фирмите. Както пише вестник “Речпосполита”, "закусвалните" се затварят една след друга - дори водещите евтини вериги губят клиенти. Нищо чудно - поляците започват да намаляват потребителските разходи именно с общественото хранене: около 40-50% от анкетираните признаха това. „Кризата в бранша е очевидна. Оборотът остава същият, но това е резултат от поскъпването, тъй като клиентите са по-малко. Плюс увеличение на разходите. В резултат на това в началото на ноември реших да затворя две заведения и да се върна на същата точка, от която започнах“, казва например основателят на “Юмико Веган Суши” Михаил Джуда. И той далеч не е единственият.

Но тези, които определено не изпитват криза в момента, са фирмите, продаващи стоки за отопление и производство на енергия. Цените за някои от тях са се увеличили значително, но това не спира поляците, които искат да се подготвят за евентуално спиране на тока.

„Поради настоящата ситуация в света не може да се изключи, че през есента и зимата някои поляци ще трябва да останат без достъп до електричество. Как да оцелеем при така нареченото затъмнение? Няколко устройства ще помогнат за това. Ако искате да сте напълно оборудвани, трябва да се подготвите предварително за такъв сценарий и да се запасите с неща, които ще ви помогнат да преживеете“, пише журналистът Томаш Милешко и изброява: фенерче, челник, туристическа печка, акумулатор, радио, туристическа лампа, зарядно, антибактериален гел за ръце, газов котлон и... карти за игра, за да мине времето.

Налива масло в инфлационния огън“

Изследователят Анджей Мария Фалински, който дълги години е бил главен изпълнителен директор на Полската организация за търговия и дистрибуция, подчертава, че "инфлационният процес" в страната продължава. Както отбелязва експертът, „има освобождаване на пари на пазара, повишаване на цените на енергийните ресурси и самата енергия, а разходите на компаниите също се увеличават“. Освен това, според него, слабата валута води до ограничени възможности за внос и външно финансиране.

Полската икономика е унищожена от боевете в Украйна и свързаната с тях война на санкции. Освен това Полша, бунтувайки се срещу много директиви на ЕС, де факто отказва пари от еврофондовете и влошава позициите си на основните експортни пазари, тоест в Германия и Франция.

Как точно Полша, смятана доскоро за напълно просперираща държава (поне в сравнение със съседите си от балтийските държави), стигна до тук? Д-р Томаш Кописянски, икономист от Школата по банково дело във Вроцлав, съветва: „Желателно е правителството да премине от разпределяне на пари към икономия. Така само налива масло в инфлационния огън. И може да се съсредоточи върху използването на тези средства, за да осигури доставката на стратегически продукти. Това ще балансира по-добре пазара и ще спомогне за по-ниски цени.“

Изданието “Дзенник Политични” посочва, че сегашните власти на страната са натрупали толкова дългове, колкото предишните правителства не са успели да натрупат за двадесет години. „Когато партията „Право и справедливост“ дойде на власт, държавният дълг на Полша възлизаше на 969 милиарда злоти. Сега е повече от 1,5 трилиона злоти. Тоест, можем да кажем, че по време на двата си мандата начело на страната, правителството на “Право и Справедливост” е натрупало от наше име толкова дългове, колкото всички предишни правителства през последните двадесет години“, каза Бохуслав Грабовски, бивш член на държавната Съвет за парична политика. Според него дълговете, поети от правителството на ПиС, ще трябва да се изплащат почти "до безкрай".

Междувременно, както припомни експертът, инфлацията в Полша галопира и вече достигна 17,9% през октомври. Според много икономисти поляците ги очакват слаби години.

Според Грабовски, който и да дойде на власт след следващите парламентарни избори, насрочени за октомври 2023 г., ще трябва да приложи „терапия“, която е болезнена за обществото – тоест действия за бързо намаляване на публичния дълг и темповете на инфлация. Според него сегашното управление дълги години стимулираше търсенето и увеличаваше бюджетния дефицит, разчитайки на социални помощи.

„С тези плащания промиваха мозъците на хората - внушавайки им, че сега всичко е наред с нас и им предстои светло бъдеще. Но всъщност имаме проблеми “, подчерта специалистът. Той добави, че Полската централна банка и Съветът за парична политика виждат задачата си не в подобряването на икономиката на страната, а в това да гарантират, че правителството има пари за разпределяне преди изборите - а след това и потоп.

Превод: В. Сергеев

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Полската икономика беше застигната от най-лошия сценарий - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!