Първанов свири сбор за ново ляво обединение, вътрешната опозиция в БСП застава зад него

Поканени са проф. Иво Христов и Нешка Робева

Очаква се в НДК да дойдат АБВ на Румен Петков, "Изправи се, България" на Мая Манолова, "Движение 21" на Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков, "Нормална държава" на Георги Кадиев

Нови процеси тлеят в лявото пространство - бившият председател на БСП Георги Първанов свири сбор за ново ляво обединение, а вътрешната опозиция застава зад него, научи Епицентър. бг. 

Бивши и настоящи социалисти, начело с президента (2002 - 2012 г.) Георги Първанов обмислят ново ляво обединение.

Координатори на идеята са Костадин Паскалев, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Ана Пиринска, Георги Божинов, Петър Мутафчиев, Калоян Паргов, Петър Витанов и др.

Още не е ясно дали на форума ще присъства бившият президент на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Когато напусна поста в европейската левица, той заяви, че ще работи за това БСП да бъде отново силната партия в ляво, от която зависят политическите процеси в България. 

Следващия вторник - 29 ноември, инициаторите на новия ляв блок се събират в зала №7 на НДК от 14 ч. 

На срещата са поканени:

- АБВ на Румен Петков,

- "Изправи се, България" на Мая Манолова, 

- "Движение 21" на Татяна Дончева,

- "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков,

- "Нормална държава" на Георги Кадиев, а също и изтъкнати леви интелектуалци като:

- проф. Иво Христов и Нешка Робева. 

Нашата цел е обединение, а не конфронтация, коментира за Епицентър. бг Костадин Паскалев. Според него около една трета от членовете на Националния съвет - около 60 човека, споделят идеята за ново ляво обединение. "Но трябва да кажа, че аз и хората, които мислят като мен, не сме вътрешна опозиция. Ние сме част от БСП и имаме позиции, които отстояваме", подчертава Паскалев.. 

Според Георги Първанов е правилно акцентът на форума да бъде върху консолидацията, но трябва да се мисли и за промяна, да се привличат нови хора. Той подчертава, че форумът в НДК е навременен, но след него трябва да има и други, "за да не се губи темпо". 

Първанов е особено притеснен за разпокъсаната левица в България.

Пред Епицентър. бг той заяви"Една партия може да е системна, но ако тя не се променя, ако няма идейно развитие, ако организационно не се укрепва, ако не се изведат най-добрите като лидери, тогава не може да разчита на стари лаври".

Според него БСП трябва да осмисли лявата идея, социалната.

Той е убеден, че една програмна декларация може да бъде начинът, по който да се съберат различните виждания в левицата, защото "твърде много се разпиляха - на личностна или на идейна основа". 

На България е нужен автентичен ляв проект, зареден с нови прогресивни идеи за провеждане на модерна лява политика, смята лидерът на „Българска прогресивна линия“ Красимир Янков.

Според него "БСП е със свит потенциал". 

Затова Първанов настоява да се приобщят наново - дали в рамките на самата БСП или в една голяма лява коалиция всички, които сега са се разпиляли.  

Очаква се на форума във вторник основа за дебати по темата за левите политики да представи Валери Жаблянов, а също така да се постигне съгласие по няколко основни въпроса, свързани с икономиката, енергетиката и сигурността. 

Според замисъла на организаторите всяка от партиите, които са убедени в необходимостта от ляво обединение, трябва да излъчи на свой ръководен орган - конгрес или конференция, членове за координационна група. 

И тази група да подготви платформата на левия блок. 

Според Паскалев срещата трябва да приемем документ – обръщение към гражданите на България. В него би следвало да бъдат уточнени основните политики и принципи, които тези леви политически субекти споделят. След това трябва незабавно да бъде създадена контактна група, която да започне да работи по фактическото създаване на ляво обединение. За да се постигне това обаче е необходимо ръководството на всяка една от тези партии да си вземе съответните политически решения.   

Основният замисъл на обединението е да се върнат обезверените леви избиратели - от 2017 г. досега левицата е намалила почти четири пъти резултата си на избори.  

"Цялото общество вижда, че все по-малко избиратели гласуват за левите политически субекти. БСП получи малко над 9 процента на последните парламентарни избори, което представлява 3 процента от избирателите.  Фактически лявото в България е на път да изчезне, да не коментирам причините за това и няма как левите политически субекти да не си дават сметка, че обединението е необходимо, за да има ляво политическо представителство", казва Костадин Паскалев.

Отсега обаче пред участниците стои въпросът къде и какво ще бъде мястото на БСП в целия замисъл.

БСП е най-голямата партия в ляво и, ако тя участва в бъдещия политически блок, той неминуемо ще стане от вида "БСП плюс".

Но на избирателите вече бяха предложени през годините различни варианти на коалиция тип "БСП плюс", които не дадоха чакания резултат. Каква е гаранцията, че сега ще дадат? 

Ако БСП пък не участва в инициативата за консолидация, нейният успех от самото начало е под въпрос. 

Ако иска, БСП има вариант да работи за лявото обединение, вторият вариант е да се капсулира и да продължи да руши лявото и третият вариант е да има ново ръководство, смята Паскалев. 

Проблем за инициативата могат да бъдат и обтегнатите до непоносимост и невъзможност за разговор отношения между редица видни социалисти. 

„Такова обединение е възможно, когато има цели, които са над личното его – за подобряване на жизнения статус и благосъстоянието. През последните години се задълбочава нищетата“, казва Красимир Янков. 

Освен това стои и въпросът дали да не се формира изцяло нов политически субект, след като толкова формули за обединение около БСП не успяха. 

Но засега инициаторите на идеята за ново ляво обединение са оптимисти. 

Припомняме, че Георги Първанов е инициаторът на първите обединителни процеси в левицата още от края на 90-те години.

Тогава бе създадена т.нар. Солунска четворка (1998 г), в която влязоха БСП, БСДП на д-р Петър Дертлиев, Обединеният блок на труда на проф. Кирил Петков и Евролевицата на Александър Томов.

Четворката стана основа за широка лява коалиция, която доведе до пробива на местните избори през 1999 година и после до победата на президентските избори през 2001 година. 

Тогава Първанов спаси БСП от изчезване. 

След Първанов Станишев продължи линията на обединение и "Коалиция за България" събра почти целия ляв спектър. По-късно обаче Станишев изгони Първанов от БСП, когато той създаде и оглави АБВ.

Всеки тези процеси на отлюспвания естествено доведоха до намаляване влиянието на левицата в България.

Дали ще се случи ново обединение - времето ще покаже. 

"Силата на една коалиция не се измерва в математическия брой от електоратите. Това, което навремето си приказвахме: „Много сме, силни сме”, трябва да се реализира като качество, като сила и тежест на имената", казва днес Георги Първанов.

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

КОМУНИЗМЪТ Е В ОСНОВАТА НА ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

БУНТ ПРОТИВ БОГ

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Първанов свири сбор за ново ляво обединение, вътрешната опозиция в БСП застава зад него

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!