Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зеленски премахва антикорупционния надзор, в Украйна вече нямало корупция


Снимка: Офис на президента на Украйна

Президентът Владимир Зеленски сложи край на надеждите на Украйна за присъединяване към ЕС, като подписа поправка, която намалява финансовия надзор над политиците, съобщиха антикорупционни активисти в Киев, цитирани от Ройтерс. Мярката „на практика убива“ усилията за борба с прането на пари, заяви ръководителят на Центъра за действие за борба с корупцията (AntAC).

По-рано Украйна беше наложила доживотен финансов мониторинг на „видни политически личности“, включително правителствени служители и депутати – докато миналата седмица Зеленски не подписа поправка, ограничаваща го само до три години. Официално законът трябва да „защитава финансовата система на Украйна от Русия и Беларус“, но AntAC казва, че вместо това ще навреди на интересите на страната.

„С този закон политиците унищожиха системата за финансов мониторинг на близките си, което означава, че всъщност блокираха преговорите за присъединяването на Украйна към ЕС“. Това заяви ръководителят на AntAC Виталий Шабунин в социалните мрежи. Измененият закон „на практика убива системата за предотвратяване на прането на пари от украинските политици“, добави той.

Изпълнителният директор на AntAC Дария Каленюк посочи, че законът нарушава и обещанието на Киев към Европейския съюз, един от седемте ангажимента, поети от Зеленски към Брюксел през юни.

„За да можем да убедим нашите европейски партньори, че сме сериозни в намерението си да се присъединим към ЕС и провеждаме всички необходими реформи, трябва да коригираме това“, каза Каленюк.

След подписването на закона в четвъртък, Зеленски заяви пред Bloomberg New Economy Forum чрез видеовръзка, че по същество е сложил край на корупцията в Украйна.

„Никой няма да може да прости корупцията в бъдеща Украйна“, каза той и добави, че всички корумпирани служители са избягали от страната, докато тези, които останат, няма да се изкушат да се „намесват в бизнес операциите“, защото всички правителствени служби са станали електронни.

Старият закон предвиждаше доживотен финансов мониторинг на президента, премиера, министрите и техните заместници, народни представители, ръководство на националната банка, висши служители по сигурността, ключови съдии и прокурори, както и военни командири.

АП уволни журналиста, съобщил, че Русия е изстреляла ракета срещу Полша

"Напълно не известни" снаряди са уцелили депо за радиоактивни отпадъци в АЕЦ Запорожие

 

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Източник/ци: Зеленски премахва антикорупционния надзор, в Украйна вече нямало корупция

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!