Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Напълно не известни" снаряди са уцелили депо за радиоактивни отпадъци в АЕЦ Запорожие


АЕЦ Запорожие

"Украйна на косъм се размина от ядрена катастрофа по време на обстрелите през уикенда, които разтърсиха най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Някои от снарядите паднаха близо до реакторите и повредиха сграда за съхранение на радиоактивни отпадъци", съобщи Агенцията за ядрен надзор на ООН, предадоха Ройтерс и бТВ.

Ръководителят на Международната агенция (МААЕ) за атомна енергия заяви, че удари са били нанесени близо до системите за ядрена безопасност и сигурност на централата. Той осъди остро обстрела, докато Русия и Украйна разменят взаимни обвинения за извършването му.

АЕЦ “Запорожие” все още е под руски контрол. Директорът на руската агенция за атомна енергия “Росатом” Алексей Лихачов предупреди за опасност от сериозен инцидент в централата, след като съоръжението отново е подложено на обстрел, предаде Ройтерс.

Украинските войски са обстрелвали най-голямата атомна електроцентрала в Европа през последните два дни, заяви Ренат Карчаа, съветник в руския държавен ядрен оператор „Росенергоатом“. Той съобщи, че украински снаряди са уцелили депо за радиоактивни отпадъци в АЕЦ Запорожие.

АП уволни журналиста, съобщил, че Русия е изстреляла ракета срещу Полша

Зеленски премахва антикорупционния надзор, в Украйна вече нямало корупция

Карчаа каза, че АЕЦ „Запорожие“ е била атакувана по-рано през деня, като шест снаряда са уцелили охладителната система на един от ректорите, а два са паднали в депо за радиоактивни отпадъци. Той допълни, че служителите не са пострадали.

Според руското министерство на отбраната централата е била обстрелвана два пъти в неделя, а 11 „артилерийски снаряда с голям калибър“ са били изстреляни в събота. Министерството заяви, че снарядите са паднали близо до реакторите, както и че стрелбата е била насочена и към електропроводите.

„Невъзможно е да се оценят последиците от обстрела, защото има опасност от нови атаки“, каза Карчаа. Според него атомната електроцентрала не е била подложена на такава интензивна атака от края на септември.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), чийто екип следи ситуацията на място, заяви, че „повече от дузина взривове са били чути в рамките на кратък период от време“ в неделя. В съобщението се добавя, че „експертите могат да видят някои от експлозиите от прозорците си“.

„Който стои зад това, трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти преди, вие си играете с огъня!“ заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Възможно ли е изкореняването на комунизма, социализма и марксизма в Америка

Източник/ци: Украински снаряди са уцелили депо за радиоактивни отпадъци в АЕЦ Запорожие

ООН: Украйна се размина на косъм от ядрена катастрофа заради обстрела по АЕЦ "Запорожие"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!